Is een Derde Wereldoorlog onvermijdelijk? ‘Daar zitten wij al jarenlang in’
Het einde van de oorlog in Oekraïne is voorlopig nog niet in zicht. Lonkt een Derde Wereldoorlog dan echt? Belgische oorlogsverslaggever Rudi Vranckx denkt dat wij hier al jarenlang in zitten. Dat zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Vranckx merkt dat het leeft bij mensen: de vraag of een Derde Wereldoorlog onvermijdelijk is. Ook bij jonge mensen. "Dat heb ik nog nooit meegemaakt, dat kinderen aan mij vragen of het ook hier komt", zegt Vranckx.
Derde Wereldoorlog
De oorlog vindt weliswaar plaats op Oekraïens grondgebied en niet binnen de NAVO-grenzen. Toch stelt de oorlogsverslaggever dat wij niet naïef moeten zijn. "De Derde Wereldoorlog is al velen jaren bezig", vertelt hij. "De beelden van de loopgraven doen heel erg denken aan de beelden uit de Eerste Wereldoorlog, in zwartwit, diep onder de grond verscholen." De inzet van tanks en ander zwaar geschut doet Vranckx denken aan de Tweede Wereldoorlog.
Het gaat nog veel verder dan alleen geweld, stelt Vranckx. De oorlog in Oekraïne is namelijk niet alleen daar voelbaar. "Graan dat niet meer naar Afrika kan, gas waar wij hier een tekort aan hebben. Al die dingen maken dat wij eigenlijk al meegesleurd worden."
Of er dan binnenkort een einde aan de oorlog komt? Daar lijkt het niet op, maar met elke bom die de Russische president Vladimir Poetin op Oekraïne gooit creëert hij steeds meer afkeer "van waar Rusland onder Poetin voor staat. Die oorlog, voor het hart en de geest, die is Poetin verloren".
Gruwelverhalen
Vranckx deed in het verleden verslag van de oorlog in Syrië en Afghanistan. Inmiddels is de Belg ook meerdere malen in Oekraïne geweest. Daar kreeg hij de meest verschrikkelijke verhalen te horen.
Zoals die van een Oekraïense vader die met zijn dochter in een schuilkelder in Boetsja zat, terwijl de Russen zeven burgers die boven hen woonden gijzelden. De man vertelt dat hij samen met zijn dochter leefden in angst en dat het niet de vraag óf zij vermoord zouden worden, maar hoe en wanneer. "Dit soort verhalen blijven je bij", zegt Vranckx.
De gruwelverhalen blijven ook bij omdat die dienen als bewijsmateriaal mocht er ooit iemand berecht worden op het Internationaal Strafhof wegens het schenden van het oorlogsrecht. "Dat beschouw ik als een van de belangrijke taken die wij hebben."
LEES OOK: Admiraal Rob Bauer over oorlog in Oekraïne: ‘Europese naïviteit is afgeschud’