main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 14 december 2022 — 11:18

Huishoudens draaien massaal verwarming open: prijsplafond mogelijk niet voor iedereen van toepassing

Door de felle kou deze week is het gasgebruik in een kort tijdstek met bijna een derde gestegen. Er wordt flink aanspraak gemaakt op de Nederlandse gasopslag, die inmiddels met 10 procent is gedaald. Dat vertelt de Gasunie aan het AD. Een zeer hoog gebruik bij een lange en strenge winter heeft mogelijk ook gevolgen voor het prijsplafond.

Er wordt weer flink gestookt in Nederland met temperaturen die dalen tot onder de nul graden. De gasopslagen waren rond oktober met ruim 93 procent gevuld. Deze is met ruim 10 procent gezakt, doordat het gasgebruik met 30 procent is gestegen. Vooral de laatste dagen gaat het vanwege vorst erg hard, stelt Gasunie.

Nederland kan het vooralsnog prima aan, maar dan mag het geen extreem strenge winter worden. Het probleem is wel dat alles wat nu verbruikt wordt, voor volgend jaar weer aangevuld moet worden. Dat is nog een hele uitdaging. Om te voorkomen dat Nederland een gastekort krijgt, wil Gasunie gebruik maken van (tijdelijke) lng-terminals. Daar vertelde Gasunie-directeur Ulco Vermeulen gisteren bij Sven op 1 meer over.

Prijsplafond energierekening

Huishoudens die komend jaar minder gas en energie gebruiken dan het maximum verbruik van het prijsplafond betalen toch hogere tarieven voor een deel van hun gebruik. Dat bevestigt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan RTL Nieuws.

Het prijsplafond geldt tot 1200 kuub gas en 2900 kilowattuur stroom per jaar. Dat sommige huishoudens toch hogere tarieven betalen heeft te maken met de jaarafrekening. Die is door het ministerie als het ware in tweeën geknipt. Eén voor en één na de jaarafrekening. Die datum is per persoon verschillend, aangezien iemands jaarafrekening vaak afloopt op de dag dat het contract is afgesloten.

Het kan dus zo zijn dat het verbruik van een huishouden in de eerste periode boven de gestelde gemiddeldes valt en de tweede periode niet. Mocht datzelfde huishouden op jaarbasis onder de 1200 kuub gas en 2900 kilowattuur stroom per jaar vallen, heeft het toch de meerprijs moeten betalen over de eerste periode.

Andersom geldt overigens hetzelfde. De niet gebruikte kuubs gas in de eerste periode worden voor de rest van het jaar niet meegenomen.

‘Onvoorspelbaar’

“Het is onvoorspelbaar hoe dit precies uitpakt voor mensen. Je kunt dat niet op de millimeter voorspellen”, reageert CDA-Kamerlid Anne Kuik bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Wij maken ons hier enorm veel zorgen over”, zegt wethouder handhaving in Rotterdam Vincent Karremans. “Ik hoor extreme verhalen. Veel Rotterdammers hebben het al niet breed en dan komt dit er nog eens bovenop.”

LEES OOK: Energie-expert waarschuwt: bij strenge winter betalen meer mensen marktprijs

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

Waarom rijden mensen door na een verkeersongeval?

Hoe komt het dat mensen doorrijden na een verkeersongeval en zich niet bekommeren om het lot van het slachtoffer?

Doorrijden na een ongeluk is strafbaar, maar het gebeurt vaak: elk uur rijden 8 mensen door na een ongeval. Helaas zijn de gevolgen soms desastreus.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met advocaat Rick van Leusden die gespecialiseerd is in verkeersstrafrecht en Kirsten van der Zeeuw, zij verloor haar 12-jarige zoontje Nino bij een dramatisch verkeersongeval in Leiden. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en achtergronden.

Vanavond, 19 uur
Tientallen vernielingen op kerkhof in Musselkanaal

Op een begraafplaats in Musselkanaal zijn donderdagavond tientallen grafornamenten vernield. Een woordvoerder van de Antonius Parochie in het Groningse dorp bevestigt dit na berichtgeving door…

Lees meer

Nieuwe ‘slettenlijst’ van Utrechts Corps circuleert rond: OM doet onderzoek

Een nieuwe zogeheten bangalijst, met foto’s, namen en nummers van Utrechtse studentes is in omloop. De redactie van WNL heeft de lijst vrijdag onder ogen…

Lees meer

CEO Tata Steel na miljardenhandreiking kabinet: ‘Gesprekken worden ingewikkeld’

Directievoorzitter van Tata Steel Hans van den Berg stelt dat de gesprekken met demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens over de vergroeningstransitie…

Lees meer

Europees Hof van Justitie moet duidelijkheid bieden over derdelanders

De rechtbank in Amsterdam weet niet of uit Oekraïne gevluchte derdelanders in Nederland mogen blijven. De rechters hebben daarom uitleg gevraagd aan het Hof van…

Lees meer

Een woning vinden is voor gescheiden millennials een drama: ‘Mensen slapen stiekem op kantoor’

Van scheiden komt lijden. Helemaal als het gaat om woonruimte. Niet zo gek dat steeds meer stellen bij elkaar blijven, simpelweg om een dak boven…

Lees meer

Doorrijders veroorzaken 20 miljoen euro letselschade: recordaantal mensen gewond  

Een recordaantal mensen is gewond geraakt door een aanrijding met een doorrijder. Het Waarborgfonds Motorverkeer heeft in 2023 maar liefst 1220 meldingen van letselschade binnengekregen…

Lees meer