main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 14 december 2022 — 11:18

Huishoudens draaien massaal verwarming open: prijsplafond mogelijk niet voor iedereen van toepassing

Door de felle kou deze week is het gasgebruik in een kort tijdstek met bijna een derde gestegen. Er wordt flink aanspraak gemaakt op de Nederlandse gasopslag, die inmiddels met 10 procent is gedaald. Dat vertelt de Gasunie aan het AD. Een zeer hoog gebruik bij een lange en strenge winter heeft mogelijk ook gevolgen voor het prijsplafond.

Er wordt weer flink gestookt in Nederland met temperaturen die dalen tot onder de nul graden. De gasopslagen waren rond oktober met ruim 93 procent gevuld. Deze is met ruim 10 procent gezakt, doordat het gasgebruik met 30 procent is gestegen. Vooral de laatste dagen gaat het vanwege vorst erg hard, stelt Gasunie.

Nederland kan het vooralsnog prima aan, maar dan mag het geen extreem strenge winter worden. Het probleem is wel dat alles wat nu verbruikt wordt, voor volgend jaar weer aangevuld moet worden. Dat is nog een hele uitdaging. Om te voorkomen dat Nederland een gastekort krijgt, wil Gasunie gebruik maken van (tijdelijke) lng-terminals. Daar vertelde Gasunie-directeur Ulco Vermeulen gisteren bij Sven op 1 meer over.

Prijsplafond energierekening

Huishoudens die komend jaar minder gas en energie gebruiken dan het maximum verbruik van het prijsplafond betalen toch hogere tarieven voor een deel van hun gebruik. Dat bevestigt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan RTL Nieuws.

Het prijsplafond geldt tot 1200 kuub gas en 2900 kilowattuur stroom per jaar. Dat sommige huishoudens toch hogere tarieven betalen heeft te maken met de jaarafrekening. Die is door het ministerie als het ware in tweeën geknipt. Eén voor en één na de jaarafrekening. Die datum is per persoon verschillend, aangezien iemands jaarafrekening vaak afloopt op de dag dat het contract is afgesloten.

Het kan dus zo zijn dat het verbruik van een huishouden in de eerste periode boven de gestelde gemiddeldes valt en de tweede periode niet. Mocht datzelfde huishouden op jaarbasis onder de 1200 kuub gas en 2900 kilowattuur stroom per jaar vallen, heeft het toch de meerprijs moeten betalen over de eerste periode.

Andersom geldt overigens hetzelfde. De niet gebruikte kuubs gas in de eerste periode worden voor de rest van het jaar niet meegenomen.

‘Onvoorspelbaar’

“Het is onvoorspelbaar hoe dit precies uitpakt voor mensen. Je kunt dat niet op de millimeter voorspellen”, reageert CDA-Kamerlid Anne Kuik bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Wij maken ons hier enorm veel zorgen over”, zegt wethouder handhaving in Rotterdam Vincent Karremans. “Ik hoor extreme verhalen. Veel Rotterdammers hebben het al niet breed en dan komt dit er nog eens bovenop.”

LEES OOK: Energie-expert waarschuwt: bij strenge winter betalen meer mensen marktprijs

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer

Ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting….

Lees meer

Pim Fortuyn Prijs voor columnist Natascha van Weezel

Schrijver/columnist Natascha van Weezel is de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs 2024. Juryvoorzitter Simon Fortuyn heeft dat woensdag bekendgemaakt in het Haagse perscentrum Nieuwspoort….

Lees meer