Corruptieverdachte Eva Kaili verliest vicevoorzitterschap EU-parlement: ‘FIFA-praktijken’
Het Europees Parlement heeft Eva Kaili, een prominente verdachte in het omkopingsschandaal, officieel het vicevoorzitterschap van het parlement ontnomen. De Griekse sociaaldemocraat was na haar arrestatie vrijdag al geschorst, maar is nu ook echt vicevoorzitter af.
Justitie in België doet al meer dan vier maanden onderzoek naar omkooppraktijken en witwassen in het parlement. Er zijn al verschillende huiszoekingen geweest. Ook zijn kantoren van medewerkers van het parlement uitgekamd. Er zijn zes mensen opgepakt, van wie er twee weer zijn vrijgelaten. Qatar zou volgens mediaberichten mogelijk betrokken zijn bij de omkoping van een aantal Europarlementariërs.
Rutte: 'Zeer zorgwekkend'
Minister-president Mark Rutte noemde de berichten over corruptie dinsdagavond "zeer zorgwekkend". Het is nu vooral een zaak van de Belgische justitie, zei hij tijdens een debat in de Kamer over de EU-top later deze week. Hij wilde niet verder op de zaak ingaan. Ook over mogelijke gevolgen van de zaak wilde hij niet speculeren.
Kaili was een van de veertien vicevoorzitters van het parlement. Ze zit vast en kan geen beroep doen op haar onschendbaarheid als Europarlementariër, omdat de politie haar vader en later haarzelf op heterdaad wist te betrappen met zakken cashgeld en allerlei kostbaarheden. Ook bij ex-Europarlementariër Pier Antonio Panzeri werden zakken contanten aangetroffen.
Rutte steunt het plan van voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie om een ethische instantie op te richten voor de EU-instellingen. "Zo'n instantie is nodig", aldus de premier. Die past binnen de manier van besturen van de EU en de Nederlandse transparantie, stelde hij.
'FIFA-omstandigheden'
Dat dit het al wankelende vertrouwen in de politiek geen goed doet, is volgens VVD-wethouder in Rotterdam Vincent Karremans "voorzichtig uitgedrukt". Hij spreekt van "FIFA-omstandigheden" in het Europees Parlement. "Ik had het totaal niet verwacht. Goed dat dit tot de bodem wordt uitgezocht", zegt hij in Goedemorgen Nederland.
CDA-Tweede Kamerlid Anne Kuik reageert: "Je schrikt van de bedragen, en dat dit überhaupt zo groot gebeurt. Ik ben ook flabbergasted dat deze vicepremier zo corrupt is."
Transparantie
Volgens de fractievoorzitters in het Europees Parlement blijft het niet bij het ontnemen van het voorzitterschap, zo stellen ze. Het parlement komt met strengere regels over wie er welkom is in zijn gebouwen en bij vergaderingen. Verder moeten personen en organisaties die toegang hebben tot het parlement openbaar maken door wie ze worden betaald. "We zullen niet rusten voor het volle vertrouwen in onze instelling is hersteld", belooft het college van fractievoorzitters. "Een ieder die betrokken is moet rekenschap afleggen."
Justitie in België
België, dat het grootste deel van het jaar gastheer is van het Europees Parlement, houdt de in opspraak geraakte instelling intussen goed in de gaten. Het Belgische Openbaar Ministerie moest in actie komen omdat het parlement zelf zijn zaken niet op orde heeft, stelde premier Alexander De Croo.
Tweede Kamer
Partijen in de Tweede Kamer pleiten voor meer openheid binnen het Europees Parlement. Een meerderheid wil dat het kabinet in Brussel gaat pleiten voor "grondige herziening van de integriteitssystemen" van de EU-instellingen om zo de transparantie te bevorderen.
LEES OOK: Koning: zorgwekkend dat mensen vertrouwen verliezen in politiek