Veel ondernemers stoppen met verkoop vuurwerk, maar de vraag neemt toe
338 winkeliers zijn gestopt met de verkoop van vuurwerk. Dat blijkt uit een rondgang van het AD. Door de coronamaatregelen kon vuurwerk vorig jaar al niet verkocht worden en bovendien kondigden twaalf gemeenten voor de komende jaarwisseling een algeheel verbod op vuurwerk aan.
Ondanks dat het aanbod van vuurwerk is afgenomen, is de vraag naar vuurwerk, waaronder 'licht vuurwerk' zoals sterretjes en grondtollen, wél toegenomen. Terwijl 47 procent van de jonge vuurwerkslachtoffers het afgelopen jaar gewond raakte door dit 'kindervuurwerk'. Vandaag begint daarom de campagne 'Kindervuurwerk, dat bestaat niet'.
Veel ouders weten niet dat kinderen onder 12 jaar helemaal geen vuurwerk mogen afsteken, zegt directeur van VeiligheidNL Martijntje Bakker in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het lijkt onschuldig, maar er kan naar letsel aan vastzitten." Als je een diepe brandwond oploopt door het vasthouden van een sterretje, illustreert Bakker, heb je daar de rest van je leven last van. "Dat gaat nooit meer over."
'Hand lag open'
Ondernemer en comedian Jörgen Raymann vindt dat kinderen er niet bij stilstaan hoe gevaarlijk vuurwerk is. Hij spreekt uit ervaring, want als kind was hij vanaf begin december al urenlang in de weer met vuurwerk. Zo heeft hij in Suriname een keer per ongeluk een rotje in zijn hand laten afgaan. "Mijn hele hand lag open," vertelt hij.
Door al het oogletsel en de brandwonden die door vuurwerk kunnen ontstaan, mist hij het afsteken van vuurwerk allerminst. "Ik heb al vijf jaar geen vuurwerk meer afgestoken."
LEES OOK: Automobilist veroorzaakt ongeluk met dode en gewonde tot gevolg in Amsterdam-West