Nieuw regenboogzebrapad Hellendoorn beklad op Paarse vrijdag
In Hellendoorn is een gloednieuw regenboogzebrapad beklad, enkele uren voor de onthulling. De kleurige oversteekplaats is besmeurd met witte verf. De gemeente zegt daar "ontzettend verdrietig" over te zijn. Het pad aan de Constantijnstraat is inmiddels schoongemaakt en de opening gaat vrijdag door zoals gepland.
Het is vrijdag Paarse Vrijdag in Nederland. Die dag is in 2010 in het leven geroepen om lhbti-jongeren te steunen.
'Niet per ongeluk gebeurd'
Hellendoorn laat in een verklaring weten: "Wij willen een gemeente zijn waar iedereen zichzelf kan zijn. Ongeacht geaardheid, geslacht, afkomst en religie. Of het nu uit baldadigheid is gebeurd of niet, het laat eens te meer zien dat het hard nodig is om hier aandacht voor te vragen."
De gemeente weet niet wie de verf op het zebrapad heeft aangebracht, maar denkt niet dat dit per ongeluk is gebeurd. "We hebben geen bewijs van wie, wat of hoe, maar het is heel vreemd dat de verf juist alleen op het zebrapad zit, en nergens anders", licht een woordvoerster toe.
Steun aan lhbti-jongeren
Scholieren, studenten en docenten op duizenden onderwijsinstellingen dragen vrijdag paars om steun te uiten aan lhbti-jongeren. De zogenoemde Paarse Vrijdag is een initiatief van het Gender and Sexuality Alliance (GSA) Netwerk van lhbti-rechtenorganisatie COC Nederland.
Het COC nam het initiatief voor de themadag in 2010. Toen namen 150 scholen deel. Volgens die organisatie doen deze keer bijna 3.000 scholen mee, een record. Het COC meldt dat het gaat om ruim 1.700 basisscholen, duizend middelbare scholen en mbo’s en naar schatting tweehonderd hbo’s en universiteiten. Vanwege deze dag zullen honderdduizenden scholieren, studenten en docenten iets paars aantrekken en zijn op de scholen activiteiten om te vieren dat iedereen zichzelf mag zijn.
Een GSA is een groep scholieren die, zoals het COC omschrijft "vindt dat iedereen op school de vrijheid heeft om te zijn wie die is, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden". Dit soort groepen zijn er op ongeveer 80 procent van de middelbare scholen in ons land, stelt het COC.
LEES OOK: Politie onderzoekt bekladdingen met anti-lhbti-teksten op COC-gebouw Rotterdam