main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Duitse politie doet inval
8 december 2022 — 09:40

Duitsland verwacht meer arrestaties voor plan aanval parlement

De Duitse autoriteiten verwachten in de komende dagen meer arrestaties en invallen in het onderzoek naar de extreemrechtse groep die het parlement wilde bestormen. Een deel van de verdachten werd woensdag opgepakt tijdens een van de grootste Duitse antiterrorisme-acties in jaren.

“Op basis van mijn ervaring, er is meestal een tweede arrestatiegolf”, zei George Maier, minister van Binnenlandse Zaken in de deelstaat Thüringen, donderdag tegen de omroep Deutschlandfunk. Ook Holger Münch, hoofd van de federale politie, acht meer arrestaties en invallen op korte termijn waarschijnlijk.

Münch zei woensdagavond tegen de televisiezender ZDF dat de politie nu 54 verdachten in beeld heeft, 25 van hen zijn al opgepakt. Hij vertelde dat het aantal verdachten mogelijk verder oploopt. “We hebben meer mensen geïdentificeerd, maar we weten nog niet zeker wat hun band is met deze groep.” Ook vertelde Münch dat er meer dan 150 huiszoekingen zijn geweest en dat daarbij wapens zijn gevonden.

Het plan van de verdachten zou zijn geweest om de Bondsdag met geweld binnen te vallen. Die aanval zou moeten worden gevolgd door de vorming van een nieuwe regering en een nieuw leger. De verdachten maken deel uit van de zogeheten Reichsbürger. De 21.000 aanhangers van deze beweging erkennen de Duitse Bondsrepubliek niet.

LEES OOK: Duitse rechtsextremisten opgepakt voor plannen aanval parlement

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer