main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 december 2022 — 09:03

Politiebondvoorzitter boos na rellen WK-wedstrijd Marokko: ‘Het is nu klaar’

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs is boos nu de WK-winst van Marokko op Spanje wederom heeft geleid tot rellen in verschillende steden in Nederland. “Het is nu klaar”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. De vrees voor de ongeregeldheden die mogelijk volgen op de wedstrijd die Marokko zaterdag tegen Portugal speelt is dan ook groot. “Het heeft nu echt een structureel karakter gekregen, dat is gewoon echt verontrustend.”

Tentallen mensen werden dinsdagavond aangehouden nadat de feestvreugde wederom omsloeg in vernielingen. In Amsterdam zijn er tot dusver 10 mensen opgepakt, net als in Den Haag. In Utrecht werd één iemand aangehouden en in Rotterdam waren dat er 35. De politie sluit niet uit dat er meer aanhoudingen volgen.

Vuurwerkbom

Tijdens de rellen kreeg de politie onder meer te maken met vernielingen en geweld tegen hulpverleners. Zo werd er vuurwerk gegooid naar agenten, maar ook naar openbaar vervoer. In Rotterdam werd een vuurwerkbom afgestoken op de Coolsingel, met alle gevolgen van dien. “Er zijn weer mensen met forse gehoorschade, maar ook merk ik dat er brandwonden zijn”, zegt Struijs. De precieze schade moet nog in kaart gebracht worden.

“Wederom hebben mensen op verschillende plekken van een feest een veldslag weten te maken”, zegt Struijs, die zelf dinsdag aanwezig was in Rotterdam, waar de meeste aanhoudingen plaatsvonden. “Als je ziet wat de politie heeft kunnen voorkomen: op sommige plekken liep het bijna uit op plunderingen.”

Zorgen over structurele karakter

De politievoorman maakt zich grote zorgen over het inmiddels structurele karakter van de rellen. Toen het Afrikaanse land won van België en vervolgens van Canada ontstond er namelijk ook onrust op straat. Aanstaande zaterdag staat Marokko in Qatar tegenover Portugal. Struijs wil daarom zo veel mogelijk Tweede Kamerleden en raadsleden in gemeentes op het hart drukken dat er véél preventieve maatregelen genomen moeten worden. “Dan moet je denken aan noodverordeningen in bepaalde gebieden, zodat de politie heel snel in kan grijpen. En dat in bepaalde gebieden echt dingen worden verboden”, legt hij uit. “Dus van tevoren zeggen: in dit gebied ben je niet welkom.”

Struijs betwijfelt of dit op zo’n korte termijn uitvoerbaar is. “Maar je moet ondertussen wat. Want het gaat maar door, en ook de bewoners zijn echt wanhopig.”

‘Vierde keer gaat het ook uit de hand lopen’

Amsterdam, Den Haag en Rotterdam hadden in aanloop naar de wedstrijd tegen Spanje al maatregelen getroffen. Zo werden het Mercatorplein, Plein 40-45 en een deel van de Burgemeester De Vlugtlaan in Amsterdam ingesteld als veiligheidsrisicogebied. In Den Haag was de politie “nog zichtbaarder aanwezig” en hielpen buurtvaders en jongerenwerkers mee door aanwezigen actief aan te spreken. Ook in Rotterdam werd de politie opgeschaald. Maar er moet meer gebeuren dan nu, zegt Struijs. “En we weten één keer zeker na drie keer: de vierde keer gaat het ook uit de hand lopen. Dus het is volop aan de bak.”

In de Tweede Kamer wordt woensdagavond gedebatteerd over de politie. Struijs zal dat debat bijwonen. “Dit moeten we niet voort laten duren. Ondanks dat voetbal echt een feest is, betalen we momenteel een te hoge prijs voor dat feest”, zegt hij.

LEES OOK: Politievoorman na rellen WK-wedstrijd Marokko: meer agenten in wijken nodig

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Als je een nieuw paspoort aanvraagt en ophaalt bij de gemeente, sta je er niet zo snel bij stil: de ambtenaar die jou helpt zit op een cruciale plek waar onderwereldfiguren maar wat graag gebruik van maken. Hoe voorkom je dat corrupte ambtenaren paspoorten leveren aan nietsontziende criminelen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken Vincent van Thiel en anti-corruptie-expert Peter van Leusden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Luister de podcast nu via je favoriete app!

Elke dinsdag verschijnt de podcast, elke vrijdag is het programma live te horen vanaf 19.00

WNL Haagse Lobby Podcast

Rusland maakt zich volgens bronnen uit het Kremlin op voor een nieuw offensief in februari. De tanks die de Verenigde Staten, Duitsland en andere Europese landen toesturen, kunnen op korte termijn heel hard nodig zijn.

Nu mogelijk ook Nederland tanks naar Oekraïne stuurt, is zelfs het sturen van F-16’s geen taboe meer. Wordt dit het volgende onderwerp van discussie? Hoe ver gaat de steun voor wapens aan Oekraïne? Te gast hierover zijn onder meer:

  • Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif
  • Europarlementariër voor de VVD Bart Groothuis
  • Voorzitter Nederlandse Officieren Vereniging Niels van Woensel

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

OM eist bijna 2 jaar celstraf tegen Haagse oud-wethouder De Mos

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos zou 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen. Ook zou hij een verbod van vier jaar moeten krijgen om in…

Lees meer

Kamerleden geschrokken door vondst gekkekoeienziekte in Nederland

Verscheidene Kamerleden zijn geschrokken door de vondst van gekkekoeienziekte in Nederland. Landbouwminister Piet Adema meldde woensdag dat bij een dode koe op een boerderij in…

Lees meer

Raad van State: hondenfokkerij in Eersel moet stoppen

Een hondenfokkerij in Eersel (Brabant) moet binnen zes weken stoppen. Van de Raad van State mag de gemeente een dwangsom opleggen als de fokker dat…

Lees meer

Advocaat: meer verlofincidenten dreigen door tekort aan tbs-personeel

Als er niet snel wat wordt gedaan aan het personeelstekort in tbs-klinieken, wordt de kans op incidenten met tbs’ers die op verlof zijn groter. Daarvoor…

Lees meer

Dilan Yeşilgöz: schrijnende gevallen watersnood Limburg opnieuw bekijken

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) wil samen met Limburgse gemeenten kijken wat zij kunnen doen tegen “schrijnende situaties” die zijn ontstaan door de overstromingen…

Lees meer

Kabinet spreekt op Catshuis met bedrijven over vestigingsklimaat

Kabinetsleden komen donderdag bijeen op het Catshuis om te praten met bedrijven over het vestigingsklimaat in Nederland. Naast premier Mark Rutte zijn onder anderen ministers…

Lees meer

Rutte: slachtoffers 1953 herinneren ons aan kracht van water

Ook premier Mark Rutte staat stil bij de Watersnoodramp, die woensdag precies zeventig jaar geleden plaatsvond. Volgens hem herinneren de 1836 slachtoffers die in Zeeland,…

Lees meer

ING kampt met storing bij internetbankieren

ING kampt sinds 10.00 uur met een storing bij het online bankieren. Zowel de website als de app is getroffen. Er zijn problemen bij het…

Lees meer

Inflatie daalt, maar boodschappen worden nog altijd duurder

De prijzen in de supermarkt zijn afgelopen maand opnieuw gestegen, ondanks dat de inflatie in januari is afgenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer

Bijna helft van Oekraïense vluchtelingen in Nederland is aan het werk

Bijna de helft (48 procent) van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland had op 1 november 2022 werk. Dat betekent dat het  aantal vluchtelingen uit Oekraïne…

Lees meer