main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 december 2022 — 10:35

Met droneaanval op Russisch grondgebied krijgt oorlog nieuwe wending

Het is vooralsnog onduidelijk of de explosies bij een militair vliegveld in Rusland van Oekraïense hand kwamen. “Het is nog niet formeel geclaimd door een partij”, zegt defensie-expert van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) Peter Wijninga bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Feit is volgens hem wel dat hiermee de oorlog een nieuwe wending krijgt.

De oorlog in Oekraïne kreeg weer een nieuw hoofdstuk. Er vonden explosies plaats op Russische militaire vliegbasis. Vervolgens werden Oekraïense stroom- en watervoorzieningen flink onder vuur genomen. Zo’n honderd kruisraketten vanuit Rusland werden richting Oekraïne gestuurd. Wijninga denkt dat dit niet per se een vergeldingsactie was, maar dat de aanvallen al op de planning stonden.

De Oekraïense presidentiële adviseur Mykhailo Podolyak plaatste gisteren een cryptische tweet waarmee hij de suggestie wekte dat de aanval vanuit Oekraïne kwam, stelt Wijninga. In de tweet zegt Podalyak dat wie raketten in het luchtruim van een ander land schiet kan verwachten dat deze uiteindelijk weer terechtkomen bij het vertrekpunt.

Tekst gaat verder onder tweet

Droneaanval

Vermoedelijk is de inslag op het Russische vliegveld middels een drone tot stand gekomen, aangezien Oekraïne niet over kruisraketten beschikt die zo’n grote afstand van 500 tot 600 kilometer kunnen overbruggen. “Dat zou een kunststukje zijn”, concludeert Wijninga. “Want dat betekent dat de drones altijd onder de radar moeten hebben gevlogen en dat is erg moeilijk.” Dat Oekraïne over zulke drones beschikt is de defensie-expert niet vreemd. “Die hebben zij aangeschaft of gefabriceerd. Het zou mij niet eens verbazen als zij zelfs van de resten van Iraanse drones iets hebben gebouwd.”

Nieuwe wending

Nu ook Oekraïne vermoedelijk is overgegaan tot het inzetten van drones, kan de oorlog een nieuwe wending krijgen. Het betekent namelijk dat het slagveld niet alleen binnen de Oekraïense landsgrenzen plaatsvindt.

Oorlog buiten Oekraïens grondgebied is volgens Wijninga echter al eerder gebeurd, met aanvallen op de Krim. Ook olie-installaties bij de Russische stad Belgorod (dicht tegen de grens nabij Charkov) zijn al eens beschoten. De nieuwe wending zit hem in het feit dat er zo diep in Russisch grondgebied doelen aangevallen worden. “Dat is behoorlijk gezichtsverlies voor het Kremlin.”

Kritiek op Poetin

Wijninga zegt dat er vanuit Rusland woedend is gereageerd op de droneaanval. De boosheid komt vooral vanuit het kamp van militaire bloggers. De negatieve gevoelens zijn voornamelijk gericht op de hoogste militaire Russische instanties. Dus ook richting aan Vladimir Poetin, al wordt de Russische president niet direct genoemd.

Wel wordt gesommeerd “dat de verantwoordelijken ontslagen moeten worden”. En daar valt Poetin indirect ook onder. Wijninga: “Maar met kritiek richting Poetin is men voorzichting. Ook omdat de binnenlandse veiligheidsdiensten daarop letten. Want ook al steun je de oorlog, dan kun je zomaar afgesloten worden.”

Olieboycot

De Europese Unie heeft ondertussen een olieboycot ingevoerd. De boycot houdt in dat Rusland een maximaal bedrag mag vragen voor zijn olie. “Dat klinkt heel stoer en doet het geweldig in het nieuws, maar van het olieprijsplafond van 60 dollar merkt Rusland weinig tot niets”, zegt econoom Edin Mujagić.

Dat komt omdat Rusland de verkoopprijs van olie al onder de 60 dollar ligt. Daarnaast moet je volgens Mujagić ook kijken naar wat het Rusland kost om een vat olie uit de grond te halen. Die kosten worden geraamd tussen de 30 en 40 dollar, weet de econoom. Dus denken dat de Russische staatskas met het instellen van een maximum verkoopprijs een dreun krijgt is een foutieve gedachtegang. “Ze maken nog steeds op elke olievat winst.”

LEES OOK: Russische rakettenregen op energievoorzieningen in Oekraïne

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Als je een nieuw paspoort aanvraagt en ophaalt bij de gemeente, sta je er niet zo snel bij stil: de ambtenaar die jou helpt zit op een cruciale plek waar onderwereldfiguren maar wat graag gebruik van maken. Hoe voorkom je dat corrupte ambtenaren paspoorten leveren aan nietsontziende criminelen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken Vincent van Thiel en anti-corruptie-expert Peter van Leusden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Luister de podcast nu via je favoriete app!

Elke dinsdag verschijnt de podcast, elke vrijdag is het programma live te horen vanaf 19.00

WNL Haagse Lobby Podcast

Rusland maakt zich volgens bronnen uit het Kremlin op voor een nieuw offensief in februari. De tanks die de Verenigde Staten, Duitsland en andere Europese landen toesturen, kunnen op korte termijn heel hard nodig zijn.

Nu mogelijk ook Nederland tanks naar Oekraïne stuurt, is zelfs het sturen van F-16’s geen taboe meer. Wordt dit het volgende onderwerp van discussie? Hoe ver gaat de steun voor wapens aan Oekraïne? Te gast hierover zijn onder meer:

  • Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif
  • Europarlementariër voor de VVD Bart Groothuis
  • Voorzitter Nederlandse Officieren Vereniging Niels van Woensel

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

OM eist bijna 2 jaar celstraf tegen Haagse oud-wethouder De Mos

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos zou 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen. Ook zou hij een verbod van vier jaar moeten krijgen om in…

Lees meer

Kamerleden geschrokken door vondst gekkekoeienziekte in Nederland

Verscheidene Kamerleden zijn geschrokken door de vondst van gekkekoeienziekte in Nederland. Landbouwminister Piet Adema meldde woensdag dat bij een dode koe op een boerderij in…

Lees meer

Raad van State: hondenfokkerij in Eersel moet stoppen

Een hondenfokkerij in Eersel (Brabant) moet binnen zes weken stoppen. Van de Raad van State mag de gemeente een dwangsom opleggen als de fokker dat…

Lees meer

Advocaat: meer verlofincidenten dreigen door tekort aan tbs-personeel

Als er niet snel wat wordt gedaan aan het personeelstekort in tbs-klinieken, wordt de kans op incidenten met tbs’ers die op verlof zijn groter. Daarvoor…

Lees meer

Dilan Yeşilgöz: schrijnende gevallen watersnood Limburg opnieuw bekijken

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) wil samen met Limburgse gemeenten kijken wat zij kunnen doen tegen “schrijnende situaties” die zijn ontstaan door de overstromingen…

Lees meer

Kabinet spreekt op Catshuis met bedrijven over vestigingsklimaat

Kabinetsleden komen donderdag bijeen op het Catshuis om te praten met bedrijven over het vestigingsklimaat in Nederland. Naast premier Mark Rutte zijn onder anderen ministers…

Lees meer

Rutte: slachtoffers 1953 herinneren ons aan kracht van water

Ook premier Mark Rutte staat stil bij de Watersnoodramp, die woensdag precies zeventig jaar geleden plaatsvond. Volgens hem herinneren de 1836 slachtoffers die in Zeeland,…

Lees meer

ING kampt met storing bij internetbankieren

ING kampt sinds 10.00 uur met een storing bij het online bankieren. Zowel de website als de app is getroffen. Er zijn problemen bij het…

Lees meer

Inflatie daalt, maar boodschappen worden nog altijd duurder

De prijzen in de supermarkt zijn afgelopen maand opnieuw gestegen, ondanks dat de inflatie in januari is afgenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer

Bijna helft van Oekraïense vluchtelingen in Nederland is aan het werk

Bijna de helft (48 procent) van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland had op 1 november 2022 werk. Dat betekent dat het  aantal vluchtelingen uit Oekraïne…

Lees meer