Met droneaanval op Russisch grondgebied krijgt oorlog nieuwe wending
Het is vooralsnog onduidelijk of de explosies bij een militair vliegveld in Rusland van Oekraïense hand kwamen. “Het is nog niet formeel geclaimd door een partij”, zegt defensie-expert van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) Peter Wijninga bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Feit is volgens hem wel dat hiermee de oorlog een nieuwe wending krijgt.
De oorlog in Oekraïne kreeg weer een nieuw hoofdstuk. Er vonden explosies plaats op Russische militaire vliegbasis. Vervolgens werden Oekraïense stroom- en watervoorzieningen flink onder vuur genomen. Zo’n honderd kruisraketten vanuit Rusland werden richting Oekraïne gestuurd. Wijninga denkt dat dit niet per se een vergeldingsactie was, maar dat de aanvallen al op de planning stonden.
De Oekraïense presidentiële adviseur Mykhailo Podolyak plaatste gisteren een cryptische tweet waarmee hij de suggestie wekte dat de aanval vanuit Oekraïne kwam, stelt Wijninga. In de tweet zegt Podalyak dat wie raketten in het luchtruim van een ander land schiet kan verwachten dat deze uiteindelijk weer terechtkomen bij het vertrekpunt.
Tekst gaat verder onder tweet
The Earth is round – discovery made by Galileo. Astronomy was not studied in Kremlin, giving preference to court astrologers. If it was, they would know: if something is launched into other countries’ airspace, sooner or later unknown flying objects will return to departure point
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) December 5, 2022
Droneaanval
Vermoedelijk is de inslag op het Russische vliegveld middels een drone tot stand gekomen, aangezien Oekraïne niet over kruisraketten beschikt die zo’n grote afstand van 500 tot 600 kilometer kunnen overbruggen. “Dat zou een kunststukje zijn”, concludeert Wijninga. “Want dat betekent dat de drones altijd onder de radar moeten hebben gevlogen en dat is erg moeilijk.” Dat Oekraïne over zulke drones beschikt is de defensie-expert niet vreemd. “Die hebben zij aangeschaft of gefabriceerd. Het zou mij niet eens verbazen als zij zelfs van de resten van Iraanse drones iets hebben gebouwd.”
Nieuwe wending
Nu ook Oekraïne vermoedelijk is overgegaan tot het inzetten van drones, kan de oorlog een nieuwe wending krijgen. Het betekent namelijk dat het slagveld niet alleen binnen de Oekraïense landsgrenzen plaatsvindt.
Oorlog buiten Oekraïens grondgebied is volgens Wijninga echter al eerder gebeurd, met aanvallen op de Krim. Ook olie-installaties bij de Russische stad Belgorod (dicht tegen de grens nabij Charkov) zijn al eens beschoten. De nieuwe wending zit hem in het feit dat er zo diep in Russisch grondgebied doelen aangevallen worden. “Dat is behoorlijk gezichtsverlies voor het Kremlin.”
Kritiek op Poetin
Wijninga zegt dat er vanuit Rusland woedend is gereageerd op de droneaanval. De boosheid komt vooral vanuit het kamp van militaire bloggers. De negatieve gevoelens zijn voornamelijk gericht op de hoogste militaire Russische instanties. Dus ook richting aan Vladimir Poetin, al wordt de Russische president niet direct genoemd.
Wel wordt gesommeerd “dat de verantwoordelijken ontslagen moeten worden”. En daar valt Poetin indirect ook onder. Wijninga: “Maar met kritiek richting Poetin is men voorzichting. Ook omdat de binnenlandse veiligheidsdiensten daarop letten. Want ook al steun je de oorlog, dan kun je zomaar afgesloten worden.”
Olieboycot
De Europese Unie heeft ondertussen een olieboycot ingevoerd. De boycot houdt in dat Rusland een maximaal bedrag mag vragen voor zijn olie. “Dat klinkt heel stoer en doet het geweldig in het nieuws, maar van het olieprijsplafond van 60 dollar merkt Rusland weinig tot niets”, zegt econoom Edin Mujagić.
Dat komt omdat Rusland de verkoopprijs van olie al onder de 60 dollar ligt. Daarnaast moet je volgens Mujagić ook kijken naar wat het Rusland kost om een vat olie uit de grond te halen. Die kosten worden geraamd tussen de 30 en 40 dollar, weet de econoom. Dus denken dat de Russische staatskas met het instellen van een maximum verkoopprijs een dreun krijgt is een foutieve gedachtegang. “Ze maken nog steeds op elke olievat winst.”
LEES OOK: Russische rakettenregen op energievoorzieningen in Oekraïne
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Podcast: Het Misdaadbureau
Als je een nieuw paspoort aanvraagt en ophaalt bij de gemeente, sta je er niet zo snel bij stil: de ambtenaar die jou helpt zit op een cruciale plek waar onderwereldfiguren maar wat graag gebruik van maken. Hoe voorkom je dat corrupte ambtenaren paspoorten leveren aan nietsontziende criminelen?
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken Vincent van Thiel en anti-corruptie-expert Peter van Leusden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.
Luister de podcast nu via je favoriete app!
WNL Haagse Lobby Podcast
Rusland maakt zich volgens bronnen uit het Kremlin op voor een nieuw offensief in februari. De tanks die de Verenigde Staten, Duitsland en andere Europese landen toesturen, kunnen op korte termijn heel hard nodig zijn.
Nu mogelijk ook Nederland tanks naar Oekraïne stuurt, is zelfs het sturen van F-16’s geen taboe meer. Wordt dit het volgende onderwerp van discussie? Hoe ver gaat de steun voor wapens aan Oekraïne? Te gast hierover zijn onder meer:
- Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif
- Europarlementariër voor de VVD Bart Groothuis
- Voorzitter Nederlandse Officieren Vereniging Niels van Woensel
Luister de podcast via je favoriete podcast-app.
De Haagse oud-wethouder Richard de Mos zou 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen. Ook zou hij een verbod van vier jaar moeten krijgen om in…
Lees meerVerscheidene Kamerleden zijn geschrokken door de vondst van gekkekoeienziekte in Nederland. Landbouwminister Piet Adema meldde woensdag dat bij een dode koe op een boerderij in…
Lees meerEen hondenfokkerij in Eersel (Brabant) moet binnen zes weken stoppen. Van de Raad van State mag de gemeente een dwangsom opleggen als de fokker dat…
Lees meerAls er niet snel wat wordt gedaan aan het personeelstekort in tbs-klinieken, wordt de kans op incidenten met tbs’ers die op verlof zijn groter. Daarvoor…
Lees meerMinister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) wil samen met Limburgse gemeenten kijken wat zij kunnen doen tegen “schrijnende situaties” die zijn ontstaan door de overstromingen…
Lees meerKabinetsleden komen donderdag bijeen op het Catshuis om te praten met bedrijven over het vestigingsklimaat in Nederland. Naast premier Mark Rutte zijn onder anderen ministers…
Lees meerOok premier Mark Rutte staat stil bij de Watersnoodramp, die woensdag precies zeventig jaar geleden plaatsvond. Volgens hem herinneren de 1836 slachtoffers die in Zeeland,…
Lees meerING kampt sinds 10.00 uur met een storing bij het online bankieren. Zowel de website als de app is getroffen. Er zijn problemen bij het…
Lees meerSinds dit jaar zijn grote bedrijven verplicht om voldoende vrouwen voor topposities te vinden. Een diversiteitsportaal moet daarbij gaan helpen, legt Kim Putters, voorzitter van…
Lees meerDe prijzen in de supermarkt zijn afgelopen maand opnieuw gestegen, ondanks dat de inflatie in januari is afgenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…
Lees meerBijna de helft (48 procent) van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland had op 1 november 2022 werk. Dat betekent dat het aantal vluchtelingen uit Oekraïne…
Lees meerPvdA-Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis roept staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) op Ongehoord Nederland (ON!) uit het publieke omroepbestel te zetten. “Twee keer geel is…
Lees meerPrecies zeventig jaar geleden – in de nacht van 31 januari op 1 februari – braken de dijken in ons land door. Grote delen van…
Lees meerHet koningspaar en hun dochter doen vandaag hun derde stop aan van de kennismakingsreis van prinses Amalia met het Caribisch deel van Nederland. Met een…
Lees meerFractievoorzitter van JA21 Joost Eerdmans pleit opnieuw voor een tijdelijke asielstop nu het kabinet kijkt naar nieuwe alternatieven opvangplekken voor asielzoekers. “Een kerk is nooit…
Lees meer