main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 december 2022 — 10:35

Met droneaanval op Russisch grondgebied krijgt oorlog nieuwe wending

Het is vooralsnog onduidelijk of de explosies bij een militair vliegveld in Rusland van Oekraïense hand kwamen. “Het is nog niet formeel geclaimd door een partij”, zegt defensie-expert van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) Peter Wijninga bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Feit is volgens hem wel dat hiermee de oorlog een nieuwe wending krijgt.

De oorlog in Oekraïne kreeg weer een nieuw hoofdstuk. Er vonden explosies plaats op Russische militaire vliegbasis. Vervolgens werden Oekraïense stroom- en watervoorzieningen flink onder vuur genomen. Zo’n honderd kruisraketten vanuit Rusland werden richting Oekraïne gestuurd. Wijninga denkt dat dit niet per se een vergeldingsactie was, maar dat de aanvallen al op de planning stonden.

De Oekraïense presidentiële adviseur Mykhailo Podolyak plaatste gisteren een cryptische tweet waarmee hij de suggestie wekte dat de aanval vanuit Oekraïne kwam, stelt Wijninga. In de tweet zegt Podalyak dat wie raketten in het luchtruim van een ander land schiet kan verwachten dat deze uiteindelijk weer terechtkomen bij het vertrekpunt.

Tekst gaat verder onder tweet

Droneaanval

Vermoedelijk is de inslag op het Russische vliegveld middels een drone tot stand gekomen, aangezien Oekraïne niet over kruisraketten beschikt die zo’n grote afstand van 500 tot 600 kilometer kunnen overbruggen. “Dat zou een kunststukje zijn”, concludeert Wijninga. “Want dat betekent dat de drones altijd onder de radar moeten hebben gevlogen en dat is erg moeilijk.” Dat Oekraïne over zulke drones beschikt is de defensie-expert niet vreemd. “Die hebben zij aangeschaft of gefabriceerd. Het zou mij niet eens verbazen als zij zelfs van de resten van Iraanse drones iets hebben gebouwd.”

Nieuwe wending

Nu ook Oekraïne vermoedelijk is overgegaan tot het inzetten van drones, kan de oorlog een nieuwe wending krijgen. Het betekent namelijk dat het slagveld niet alleen binnen de Oekraïense landsgrenzen plaatsvindt.

Oorlog buiten Oekraïens grondgebied is volgens Wijninga echter al eerder gebeurd, met aanvallen op de Krim. Ook olie-installaties bij de Russische stad Belgorod (dicht tegen de grens nabij Charkov) zijn al eens beschoten. De nieuwe wending zit hem in het feit dat er zo diep in Russisch grondgebied doelen aangevallen worden. “Dat is behoorlijk gezichtsverlies voor het Kremlin.”

Kritiek op Poetin

Wijninga zegt dat er vanuit Rusland woedend is gereageerd op de droneaanval. De boosheid komt vooral vanuit het kamp van militaire bloggers. De negatieve gevoelens zijn voornamelijk gericht op de hoogste militaire Russische instanties. Dus ook richting aan Vladimir Poetin, al wordt de Russische president niet direct genoemd.

Wel wordt gesommeerd “dat de verantwoordelijken ontslagen moeten worden”. En daar valt Poetin indirect ook onder. Wijninga: “Maar met kritiek richting Poetin is men voorzichting. Ook omdat de binnenlandse veiligheidsdiensten daarop letten. Want ook al steun je de oorlog, dan kun je zomaar afgesloten worden.”

Olieboycot

De Europese Unie heeft ondertussen een olieboycot ingevoerd. De boycot houdt in dat Rusland een maximaal bedrag mag vragen voor zijn olie. “Dat klinkt heel stoer en doet het geweldig in het nieuws, maar van het olieprijsplafond van 60 dollar merkt Rusland weinig tot niets”, zegt econoom Edin Mujagić.

Dat komt omdat Rusland de verkoopprijs van olie al onder de 60 dollar ligt. Daarnaast moet je volgens Mujagić ook kijken naar wat het Rusland kost om een vat olie uit de grond te halen. Die kosten worden geraamd tussen de 30 en 40 dollar, weet de econoom. Dus denken dat de Russische staatskas met het instellen van een maximum verkoopprijs een dreun krijgt is een foutieve gedachtegang. “Ze maken nog steeds op elke olievat winst.”

LEES OOK: Russische rakettenregen op energievoorzieningen in Oekraïne

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

NOC*NSF wil dat journalisten binnen mondkapjes dragen op Spelen

Sportkoepel NOC*NSF roept Nederlandse journalisten op mondkapjes te dragen als ze in een besloten en drukke ruimte na wedstrijden met sporters praten tijdens de Olympische…

Lees meer

Belasting voor superrijken een stapje dichterbij

De landen van de G20 hebben in het Braziliaanse Rio de Janeiro afgesproken om samen te werken aan de introductie voor een belasting voor de…

Lees meer

Extinction Rebellion protesteert op Schiphol en Maastricht Aachen Airport

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) protesteren zaterdag op Schiphol en Maastricht Aachen Airport. Ook op luchthavens elders in Europa voeren klimaatactivisten actie, net als in…

Lees meer

Rotterdams Zomercarnaval voor de veertigste keer van start

Een kleurrijke stoet van dansers en praalwagens trekt zaterdag vanaf het middaguur door de binnenstad van Rotterdam. Het is de veertigste keer dat de straatparade…

Lees meer

Faissal Taghi uitgeleverd vanuit Dubai aan Nederland: ‘Criminelen zijn niet onaantastbaar’

De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar…

Lees meer

Soundmixshowlegende Jacques d’Ancona (86) overleden

Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d’Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D’Ancona begin deze maand zijn laatste stuk…

Lees meer

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer