main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 december 2022 — 10:35

Met droneaanval op Russisch grondgebied krijgt oorlog nieuwe wending

Het is vooralsnog onduidelijk of de explosies bij een militair vliegveld in Rusland van Oekraïense hand kwamen. “Het is nog niet formeel geclaimd door een partij”, zegt defensie-expert van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) Peter Wijninga bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Feit is volgens hem wel dat hiermee de oorlog een nieuwe wending krijgt.

De oorlog in Oekraïne kreeg weer een nieuw hoofdstuk. Er vonden explosies plaats op Russische militaire vliegbasis. Vervolgens werden Oekraïense stroom- en watervoorzieningen flink onder vuur genomen. Zo’n honderd kruisraketten vanuit Rusland werden richting Oekraïne gestuurd. Wijninga denkt dat dit niet per se een vergeldingsactie was, maar dat de aanvallen al op de planning stonden.

De Oekraïense presidentiële adviseur Mykhailo Podolyak plaatste gisteren een cryptische tweet waarmee hij de suggestie wekte dat de aanval vanuit Oekraïne kwam, stelt Wijninga. In de tweet zegt Podalyak dat wie raketten in het luchtruim van een ander land schiet kan verwachten dat deze uiteindelijk weer terechtkomen bij het vertrekpunt.

Tekst gaat verder onder tweet

Droneaanval

Vermoedelijk is de inslag op het Russische vliegveld middels een drone tot stand gekomen, aangezien Oekraïne niet over kruisraketten beschikt die zo’n grote afstand van 500 tot 600 kilometer kunnen overbruggen. “Dat zou een kunststukje zijn”, concludeert Wijninga. “Want dat betekent dat de drones altijd onder de radar moeten hebben gevlogen en dat is erg moeilijk.” Dat Oekraïne over zulke drones beschikt is de defensie-expert niet vreemd. “Die hebben zij aangeschaft of gefabriceerd. Het zou mij niet eens verbazen als zij zelfs van de resten van Iraanse drones iets hebben gebouwd.”

Nieuwe wending

Nu ook Oekraïne vermoedelijk is overgegaan tot het inzetten van drones, kan de oorlog een nieuwe wending krijgen. Het betekent namelijk dat het slagveld niet alleen binnen de Oekraïense landsgrenzen plaatsvindt.

Oorlog buiten Oekraïens grondgebied is volgens Wijninga echter al eerder gebeurd, met aanvallen op de Krim. Ook olie-installaties bij de Russische stad Belgorod (dicht tegen de grens nabij Charkov) zijn al eens beschoten. De nieuwe wending zit hem in het feit dat er zo diep in Russisch grondgebied doelen aangevallen worden. “Dat is behoorlijk gezichtsverlies voor het Kremlin.”

Kritiek op Poetin

Wijninga zegt dat er vanuit Rusland woedend is gereageerd op de droneaanval. De boosheid komt vooral vanuit het kamp van militaire bloggers. De negatieve gevoelens zijn voornamelijk gericht op de hoogste militaire Russische instanties. Dus ook richting aan Vladimir Poetin, al wordt de Russische president niet direct genoemd.

Wel wordt gesommeerd “dat de verantwoordelijken ontslagen moeten worden”. En daar valt Poetin indirect ook onder. Wijninga: “Maar met kritiek richting Poetin is men voorzichting. Ook omdat de binnenlandse veiligheidsdiensten daarop letten. Want ook al steun je de oorlog, dan kun je zomaar afgesloten worden.”

Olieboycot

De Europese Unie heeft ondertussen een olieboycot ingevoerd. De boycot houdt in dat Rusland een maximaal bedrag mag vragen voor zijn olie. “Dat klinkt heel stoer en doet het geweldig in het nieuws, maar van het olieprijsplafond van 60 dollar merkt Rusland weinig tot niets”, zegt econoom Edin Mujagić.

Dat komt omdat Rusland de verkoopprijs van olie al onder de 60 dollar ligt. Daarnaast moet je volgens Mujagić ook kijken naar wat het Rusland kost om een vat olie uit de grond te halen. Die kosten worden geraamd tussen de 30 en 40 dollar, weet de econoom. Dus denken dat de Russische staatskas met het instellen van een maximum verkoopprijs een dreun krijgt is een foutieve gedachtegang. “Ze maken nog steeds op elke olievat winst.”

LEES OOK: Russische rakettenregen op energievoorzieningen in Oekraïne

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Doorrijders veroorzaken 20 miljoen euro letselschade: recordaantal mensen gewond  

Een recordaantal mensen is gewond geraakt door een aanrijding met een doorrijder. Het Waarborgfonds Motorverkeer heeft in 2023 maar liefst 1220 meldingen van letselschade binnen…

Lees meer

COA gaat actief inzetten op hotels

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu…

Lees meer

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in: ‘Onhandige nerd’

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Acuut tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long…

Lees meer

Rotterdam struikelt over het grote aantal zwerfhelmen

Een rode, gele of eentje waarvan alleen nog het logo zichtbaar is. Rotterdam kent veel deelscooters en dus ook veel helmen, maar met die laatste…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer