Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Hoge inflatie zit gezonde levensstijl van Nederlander dwars

De hoge inflatie zorgt ervoor dat Nederland er een ongezondere levensstijl op nahoudt. Hoge kosten weerhouden mensen er namelijk van in clubverband te sporten en een gezond dieet kost tegenwoordig ook een hoop extra centen. Daarover schrijft het AD.

Uit onderzoek van verzekeraars a.s.r en Ditzo blijkt dat één derde van de Nederlanders minder goed let op gezond eten vanwege de oplopende voedselkosten.

Een meerderheid (56 procent) is bereid zijn levensstijl aan te passen, maar de torenhoge inflatie staat een aantal gezonde keuzes in de weg. "Het is zorgwekkend dat ongezond leven op korte termijn goedkoper is dan gezond leven, terwijl op lange termijn het beslag op de samenleving groot is. Dus het is een maatschappelijk probleem", zegt directeur Arjan Vliegenthart van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) tegen de krant.

Sportverenigingen in problemen

Ook sporten moet eraan geloven. Zo'n 25 procent zegt een sportlidmaatschap te hebben opgezegd om financiële redenen. Een negatieve trend die veel sportclubs mogelijk de kop kost.

Voor verenigingen in nood is een landelijk meldpunt op de been gezet. Binnen een paar dagen hebben al ruim 200 sportclubs zich gemeld. Daarvan dreigen 169 stuks daadwerkelijk om te vallen. Vooralsnog is er vanuit Den Haag geen steun voor deze clubs. "Dit is de reden waarom je inflatie altijd moet voorkomen", vertelt econoom Edin Mujagić bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Inflatie raakt mensen niet alleen direct. Het heeft ook indirecte gevolgen, zegt hij.

Huishoudens hebben steeds meer moeite om alle rekeningen te betalen, dus kiezen zij ervoor om een aantal te schrappen. "Helaas gaat dat vaak zitten in sport", concludeert Mujagić.

Zorguitgaven

Dat mensen minder gezond gaan leven werkt een ander probleem in de hand: meer druk op de zorg. Daar twijfelt de econoom niet aan. "Als wij een ding zeker weten over de toekomst is dat de zorguitgaven stijgen."

Dat de zorguitgaven stijgen heeft ook te maken met vergrijzing. Mensen leven langer en worden ouder, maar hebben daarbij ook meer behoefte aan zorg. Om de extra druk op de zorg te verlagen vindt Mujagić het extra belangrijk dat mensen blijven sporten. In dit geval is het dus van belang dat sportclubs niet failliet gaan.

"Het kan best zijn dat je dan nu een behoorlijk bedrag op tafel moet leggen, maar als je rekening houdt met wat voor kosten je in de toekomst daarmee voorkomt, dan kan het bedrag nu ineens veel lager uitvallen. Want je voorkomt hoge kosten achteraf", aldus de econoom.

LEES OOK: Amateursportclubs met handen in het haar: overheid moet voortbestaan redden


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau