main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 6 december 2022 — 11:42

Hoge inflatie zit gezonde levensstijl van Nederlander dwars

De hoge inflatie zorgt ervoor dat Nederland er een ongezondere levensstijl op nahoudt. Hoge kosten weerhouden mensen er namelijk van in clubverband te sporten en een gezond dieet kost tegenwoordig ook een hoop extra centen. Daarover schrijft het AD.

Uit onderzoek van verzekeraars a.s.r en Ditzo blijkt dat één derde van de Nederlanders minder goed let op gezond eten vanwege de oplopende voedselkosten.

Een meerderheid (56 procent) is bereid zijn levensstijl aan te passen, maar de torenhoge inflatie staat een aantal gezonde keuzes in de weg. “Het is zorgwekkend dat ongezond leven op korte termijn goedkoper is dan gezond leven, terwijl op lange termijn het beslag op de samenleving groot is. Dus het is een maatschappelijk probleem”, zegt directeur Arjan Vliegenthart van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) tegen de krant.

Sportverenigingen in problemen

Ook sporten moet eraan geloven. Zo’n 25 procent zegt een sportlidmaatschap te hebben opgezegd om financiële redenen. Een negatieve trend die veel sportclubs mogelijk de kop kost.

Voor verenigingen in nood is een landelijk meldpunt op de been gezet. Binnen een paar dagen hebben al ruim 200 sportclubs zich gemeld. Daarvan dreigen 169 stuks daadwerkelijk om te vallen. Vooralsnog is er vanuit Den Haag geen steun voor deze clubs. “Dit is de reden waarom je inflatie altijd moet voorkomen”, vertelt econoom Edin Mujagić bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Inflatie raakt mensen niet alleen direct. Het heeft ook indirecte gevolgen, zegt hij.

Huishoudens hebben steeds meer moeite om alle rekeningen te betalen, dus kiezen zij ervoor om een aantal te schrappen. “Helaas gaat dat vaak zitten in sport”, concludeert Mujagić.

Zorguitgaven

Dat mensen minder gezond gaan leven werkt een ander probleem in de hand: meer druk op de zorg. Daar twijfelt de econoom niet aan. “Als wij een ding zeker weten over de toekomst is dat de zorguitgaven stijgen.”

Dat de zorguitgaven stijgen heeft ook te maken met vergrijzing. Mensen leven langer en worden ouder, maar hebben daarbij ook meer behoefte aan zorg. Om de extra druk op de zorg te verlagen vindt Mujagić het extra belangrijk dat mensen blijven sporten. In dit geval is het dus van belang dat sportclubs niet failliet gaan.

“Het kan best zijn dat je dan nu een behoorlijk bedrag op tafel moet leggen, maar als je rekening houdt met wat voor kosten je in de toekomst daarmee voorkomt, dan kan het bedrag nu ineens veel lager uitvallen. Want je voorkomt hoge kosten achteraf”, aldus de econoom.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Amateursportclubs met handen in het haar: overheid moet voortbestaan redden

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer