Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Rechter: nareisbeperking kabinet onwettig, Syrisch gezin moet meteen worden toegelaten

Redactie

De nareisbeperking die het kabinet heeft ingevoerd om de instroom van familieleden van toegelaten asielzoekers tijdelijk te beperken kent geen wettelijke basis. Dat concludeert de voorzieningenrechter in Haarlem.

In een zaak over een Syrische vrouw die in Nederland een asielvergunning heeft gekregen, bepaalt de voorzieningenrechter nu dat haar Syrische gezinsleden meteen moeten worden toegelaten in Nederland. Zij hoeven niet eerst een half jaar te wachten.

Soedan

De gezinsleden verblijven op dit moment in Soedan op een tijdelijk visum dat deze week afloopt. De vrouw heeft een asielvergunning in Nederland gekregen. Haar kinderen krijgen door de nareismaatregel pas in april volgend jaar een zogenoemde machtiging tot voorlopig verblijf, tenzij zij eerder zelf geschikte woonruimte in Nederland vinden. De gezinsleden hebben bezwaar gemaakt tegen dit besluit en wachten een nieuwe beslissing van de staatssecretaris af. Intussen spanden de gezinsleden een rechtszaak aan.

De rechter is het niet eens met het betoog van staatssecretaris Eric van der Burg dat de nareisbeperking een feitelijke mededeling is waarvoor geen wettelijke basis nodig is. De rechter oordeelt ook dat de nareismaatregel in strijd is met de Nederlandse Vreemdelingenwet en twee bepalingen in de Europese Gezinsherenigingsrichtlijn.

IND

De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND heeft laten weten meteen een visum te gaan regelen voor het Syrische gezin om naar Nederland te komen. Een woordvoerster van de dienst meldt dat in een reactie op de uitspraak van een rechter in Haarlem, die maandag bepaalde dat een erkende vluchtelinge uit Syrië haar gezinsleden meteen over mag laten komen naar Nederland. De nareisbeperking van een half jaar die het kabinet heeft ingesteld, is volgens de rechter onwettig.

Het kabinet besloot in augustus een vertraging in te stellen van de gezinshereniging, bedoeld om de instroom van asielzoekers in te perken. De maatregel houdt in dat familielieden eerst een half jaar moeten wachten voordat ze zich bij een statushouder mogen voegen.

Deskundigen stelden al meteen dat deze maatregel waarschijnlijk niet zou standhouden voor de rechter. De IND-woordvoerster kan niet vooruitlopen op mogelijke gevolgen van deze uitspraak.

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil daar ook nog niet op ingaan, laat hij via zijn woordvoerster weten. Het ministerie gaat het vonnis bestuderen, maar wijst erop dat "deze pijnlijke maatregel niet lichtzinnig is genomen".

LEES OOK: Moslimorganisaties doen aangifte tegen Onderwijsminister Dennis Wiersma om schenden grondwet

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau