main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 30 november 2022 — 11:10

Staat de toekomst van onze sfeervolle binnensteden door de groeiende leegstand op het spel?

Een gezellige en sfeervolle binnenstad met veel winkels, dat wil iedere stad en zeker elke millenial. Maar de leegstand van de afgelopen jaren is alleen maar toegenomen en de torenhoge inflatie en de energieprijzen zorgen ervoor dat steeds meer ondernemers de kosten niet meer kunnen dragen. Hoe ziet de winkelstraat van de toekomst eruit? Dat onderzoekt Jill Bleiksloot in Stand van Nederland: Generatie Next.

De afgelopen tien jaar moesten veertienduizend winkels hun deuren sluiten. De winkel van Soezy Feijsman uit het Zuid-Hollandse Brielle is er daar één van. Feijsman runt al 40 jaar hetzelfde wolwinkeltje en heeft de winkelstraat zien veranderen. “Vroeger verkocht ik in een weekend 15 naaimachines. Nu mag ik blij zijn als ik er in een jaar tijd 15 verkoop.” De online verkoop is voor Feijsman een doorn in het oog. “Corona heeft het alleen maar erger gemaakt. Mensen zijn daarna niet meer teruggekomen.”

Ook gemeenten worstelen met de leegstand die daardoor is ontstaan. Jeroen Roose-van Leijden is centrummanager in Utrecht en ziet het probleem alleen maar groter worden. “Met name de grote ketens zijn weggetrokken uit de binnensteden. Die zitten vaak in een groot pand.” Die panden zijn veel te duur voor kleinere winkeliers of startende ondernemers. “Er is dan een verbouwing nodig waardoor het pand wordt opgeknipt. Hierdoor wordt het weer haalbaar voor de kleinere ondernemers.” Daar helpt vaak de gemeente bij.

Toekomst

Desondanks denkt Roose-van Leijden dat de winkelstraat van de toekomst er heel anders gaat uitzien. “Er zullen ook andere organisaties en instanties op afkomen, zoals kunstenaars bijvoorbeeld.” Vanuit de gemeente wordt er van alles aan gedaan om leegstand tegen te gaan. Zo krijgen startende ondernemers subsidie en zijn er ook voor andere ondernemers potjes om aan te boren. Maar: “Het is wel de bedoeling dat de subsidie niet jarenlang doorloopt.”

Dat betekent hard werken voor de starter, zoals Suzan Becking. Zij runt een porseleinwinkeltje in de binnenstad van Utrecht. “Ik had dit niet zonder de gemeente gered. Het gaat om heel veel geld en je moet ook best een buffer hebben om dit zonder zorgen te kunnen doen.” Het pand waarin Becking haar kopjes en schaaltjes verkoopt kost zo’n tweeduizend tot 2,5 duizend euro per maand. “Maar dan heb je verder nog niks qua aankleding, personeel of spullen.”

Ondanks de subsidie en het harde werk, vreest Roose-van Leijden dat veel ondernemers het niet gaan redden. Uit onderzoek van de ABN Amro komt naar voren dat het consumentenvertrouwen historisch laag is, terwijl de inflatie historisch hoog is. “De kerstperiode komt er weer aan en dat is voor veel ondernemers een ontzettend belangrijke periode in het jaar. Niet iedereen zal het door de huidige situatie gaan redden.”

LEES OOK: Personeelstekort is nog lang niet opgelost: ‘We moeten meer kijken naar leervermogen en drijfveren’

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Als je een nieuw paspoort aanvraagt en ophaalt bij de gemeente, sta je er niet zo snel bij stil: de ambtenaar die jou helpt zit op een cruciale plek waar onderwereldfiguren maar wat graag gebruik van maken. Hoe voorkom je dat corrupte ambtenaren paspoorten leveren aan nietsontziende criminelen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken Vincent van Thiel en anti-corruptie-expert Peter van Leusden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Luister de podcast nu via je favoriete app!

Elke dinsdag verschijnt de podcast, elke vrijdag is het programma live te horen vanaf 19.00

WNL Haagse Lobby Podcast

Rusland maakt zich volgens bronnen uit het Kremlin op voor een nieuw offensief in februari. De tanks die de Verenigde Staten, Duitsland en andere Europese landen toesturen, kunnen op korte termijn heel hard nodig zijn.

Nu mogelijk ook Nederland tanks naar Oekraïne stuurt, is zelfs het sturen van F-16’s geen taboe meer. Wordt dit het volgende onderwerp van discussie? Hoe ver gaat de steun voor wapens aan Oekraïne? Te gast hierover zijn onder meer:

  • Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif
  • Europarlementariër voor de VVD Bart Groothuis
  • Voorzitter Nederlandse Officieren Vereniging Niels van Woensel

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

OM eist bijna 2 jaar celstraf tegen Haagse oud-wethouder De Mos

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos zou 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen. Ook zou hij een verbod van vier jaar moeten krijgen om in…

Lees meer

Kamerleden geschrokken door vondst gekkekoeienziekte in Nederland

Verscheidene Kamerleden zijn geschrokken door de vondst van gekkekoeienziekte in Nederland. Landbouwminister Piet Adema meldde woensdag dat bij een dode koe op een boerderij in…

Lees meer

Raad van State: hondenfokkerij in Eersel moet stoppen

Een hondenfokkerij in Eersel (Brabant) moet binnen zes weken stoppen. Van de Raad van State mag de gemeente een dwangsom opleggen als de fokker dat…

Lees meer

Advocaat: meer verlofincidenten dreigen door tekort aan tbs-personeel

Als er niet snel wat wordt gedaan aan het personeelstekort in tbs-klinieken, wordt de kans op incidenten met tbs’ers die op verlof zijn groter. Daarvoor…

Lees meer

Dilan Yeşilgöz: schrijnende gevallen watersnood Limburg opnieuw bekijken

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) wil samen met Limburgse gemeenten kijken wat zij kunnen doen tegen “schrijnende situaties” die zijn ontstaan door de overstromingen…

Lees meer

Kabinet spreekt op Catshuis met bedrijven over vestigingsklimaat

Kabinetsleden komen donderdag bijeen op het Catshuis om te praten met bedrijven over het vestigingsklimaat in Nederland. Naast premier Mark Rutte zijn onder anderen ministers…

Lees meer

Rutte: slachtoffers 1953 herinneren ons aan kracht van water

Ook premier Mark Rutte staat stil bij de Watersnoodramp, die woensdag precies zeventig jaar geleden plaatsvond. Volgens hem herinneren de 1836 slachtoffers die in Zeeland,…

Lees meer

ING kampt met storing bij internetbankieren

ING kampt sinds 10.00 uur met een storing bij het online bankieren. Zowel de website als de app is getroffen. Er zijn problemen bij het…

Lees meer

Inflatie daalt, maar boodschappen worden nog altijd duurder

De prijzen in de supermarkt zijn afgelopen maand opnieuw gestegen, ondanks dat de inflatie in januari is afgenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer

Bijna helft van Oekraïense vluchtelingen in Nederland is aan het werk

Bijna de helft (48 procent) van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland had op 1 november 2022 werk. Dat betekent dat het  aantal vluchtelingen uit Oekraïne…

Lees meer