main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 29 november 2022 — 13:22

Nout Wellink: ‘We moeten beter ons best doen om de Chinezen te begrijpen’

Voormalig president-directeur van De Nederlandsche Bank Nout Wellink stoort zich aan de Westerse houding ten opzichte van China. De topbankier was tussen 2012 en 2022 de enige buitenlandse toezichthouder in het Chinese bankwezen en kent het land daarom goed. “Als we onszelf beter verplaatsen in de Chinezen, zouden we hun coronabeleid ook beter begrijpen,” zegt hij tegen het licht van de toenemende protesten tegen het strenge lockdownbeleid van Peking in Sven op 1 op NPO Radio 1.

Wellink maakt duidelijk veel begrip te hebben voor de beperkende omstandigheden waarin Chinezen momenteel leven, maar stelt dat het beleid ook positieve effecten heeft. “Laten we niet vergeten dat de Verenigde Staten en Europa beide meer dan een miljoen coronadoden hebben gekend,” aldus Wellink. Daarom vindt hij het discutabel om de Chinese maatregelen als ‘onmenselijk’ te bestempelen. “Menselijkheid is een breed begrip,” aldus de bankier.

Dialoog

“Ik verdedig heel veel zaken in China niet,” maakt Wellink duidelijk. “Maar ik vind wel dat we de dialoog met de Chinezen moeten blijven voeren.” Ook over cyberaanvallen uit Chinese hoek – iets waar de hoofden van de NCTV en de twee veiligheidsdiensten maandag nog voor waarschuwden in het Algemeen Dagblad – is Wellink minder bezorgd. “Ik kan u op basis van eigen waarneming verzekeren dat cyberaanvallen op banken niet allemaal uit China komen, maar ook uit de Westerse wereld.”

Iedereen bespioneert iedereen, zo luidt de conclusie van Wellink. “Laten we ons realiseren dat wij mensen niet van elkaar verschillen en realistisch in de wereld blijven staan,” aldus de oud-DNB topman.

LEES OOK: Inspectie en milieudiensten doen onderzoek bij Tata Steel

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland om te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer