Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Hoogleraar humanitaire hulp: sta Oekraïne toe Russische raketopslagen aan te vallen

Peter Visser

Hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw Thea Hilhorst vindt dat de NAVO het gesprek op gang moet brengen over het toestaan van Oekraïne om legerdoelen in Rusland aan te vallen. Volgens Hilhorst staat Oekraïne op dit moment machteloos tegen de raketaanvallen uit Rusland, die op grote schaal elektriciteitscentrales platleggen.

Miljoenen mensen in Oekraïne zitten daardoor op dit moment zonder stroom, terwijl de winter zijn intrede heeft gedaan. Hilhorst: "Oekraïne waarschuwt voor een humanitaire ramp." Ze ziet de situatie somber in, vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Alles hangt af van wat er vernietigd wordt door de Russen en hoe snel dingen gerepareerd kunnen worden."

Mar volgens Hilhorst is het voor Oekraïne op dit moment dweilen met de kraan open. "Je hebt meerdere dagen nodig om een energiecentrale te repareren, maar na een paar dagen volgt er al een nieuwe aanval."

Ze vindt dat Oekraïne door de NAVO-landen meer moet worden toegestaan in de oorlog tegen Rusland. "Oekraïne wordt enorm geholpen om zich te verdedigen. Maar ze mogen niet aanvallen over de grens, waar de Russische raketten opgeslagen liggen. Ze kunnen dus niets doen dan wachten tot de raketten komen."

"De NAVO zegt: we helpen Oekraïne én zorgen ervoor dat het niet escaleert. Maar Rusland pleegt langzamerhand allerlei misdaden tegen de mensheid in Oekraïne. Daar zouden echt goede maatregelen tegen genomen moeten worden", zegt de hoogleraar.

Overleg NAVO

De NAVO-landen komen vandaag samen om te praten over de situatie in Oekraïne. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra bieden NAVO-landen Oekraïne "steun om door deze hele lastige fase met slecht weer en kapotgeschoten energievoorzieningen heen te komen".

"Heel concreet doen we dat door generatoren te leveren, expertise te leveren en ook praktische dingen te leveren, zodat mensen het warm hebben en toegang hebben tot energie", zegt Hoekstra. Er worden bijvoorbeeld slaapzakken en warme dekens geleverd.

Finland en Zweden

Bij het overleg schuiven ook Zweden en Finland aan. Die landen maken formeel nog geen deel uit van het bondgenootschap, maar hebben besloten lid te willen worden. Hoekstra wil "dat we echt vaart maken met hun toetreding", zegt hij tegen WNL.

Finland en Zweden werken al nauw samen met de NAVO. "Gelukkig zitten ze al aan tafel. Het is essentieel dat we die landen snel welkom heten in de bredere NAVO-familie", zegt de bewindsman. Van de dertig NAVO-lidstaten zijn er inmiddels 28 akkoord met de toetreding van beide landen tot de NAVO. Turkije en Hongarije moeten nog instemmen.

LEES OOK: Nog steeds stroomuitval in heel Oekraïne

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau