main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 november 2022 — 07:57

Kabinet biedt op 19 december excuses aan voor slavernijverleden

Het kabinet spreekt op maandag 19 december namens Nederland de aangekondigde excuses voor het slavernijverleden uit. Daarvoor reizen zeven kabinetsleden naar Suriname, de eilanden van Caribisch Nederland en andere plekken op de wereld. Dat meldt de NOS op basis van Haagse bronnen. Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) reist af naar de Surinaamse hoofdstad Paramaribo.

De bewindslieden zullen een toespraak houden waarin ze namens de Staat der Nederland spijt betuigen. Premier Mark Rutte blijft achter in Nederland, waar hij excuses uitspreekt. Het kabinet maakte eerder deze maand bekend op korte termijn excuses te gaan maken voor het slavernijverleden.

De Tweede Kamer drong daar op aan na een bezoek van een Kamerdelegatie aan voormalig koloniën Suriname, Curaçao en Bonaire. Rutte zei tijdens een bezoek aan Suriname dat 2023 in het teken moet staan van het slavernijverleden. In 1863 werd de slavenhandel officieel afgeschaft in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Verder biedt volgens de NOS staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) excuses aan op Aruba, minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) op Bonaire, staatssecretaris Alexandra Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) op Curaçao, staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) op Sint-Eustatius, staatssecretaris Maarten Ooijen (Welzijn) op Saba en minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zal spijt betuigen op Sint-Maarten.

Draagvlak gegroeid

Het draagvlak in de samenleving voor excuses voor het slavernijverleden is gegroeid, meldt Trouw vrijdag. Vier op de tien Nederlanders zijn daar voorstander van. In januari 2021 ging het nog om drie op de tien Nederlanders. Het percentage Nederlanders dat de rol in het slavernijverleden ‘ernstig’ noemt groeide van 56 procent naar 63 procent, schrijft de krant.

Als de excuses officieel worden aangeboden wordt tegelijkertijd een bewustwordingsfonds van 200 miljoen euro in het leven geroepen. Daarmee zullen onder meer lespakketten op scholen worden betaald. Ook zal er 27 miljoen worden uitgetrokken voor een slavernijmuseum in Amsterdam.

Financieel gebaar?

Parlementair verslaggever van Elsevier Weekblad Eric Vrijsen noemt de excuses “een belangrijk signaal. En ze doen het ook op grootse wijze”, weet Vrijsen, die vindt dat het kabinet goed moet nadenken over de plek waarop de excuses worden gemaakt. “Op Bonaire zie je nog de huisjes waarin de slaven werden ondergebracht. Dat zijn een soort hondenhokken”, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Politiek gezien is de vraag of er geld wordt vrijgemaakt voor een financieel gebaar”, zegt Vrijsen doelend op eventuele herstelbetalingen. “Ik denk eerlijk gezegd niet dat die er komen, omdat er in het verleden al veel ontwikkelingshulp naar bijvoorbeeld Suriname is gegaan. En er gaat voortdurend financiële steun naar de Caribische eilanden.”

LEES OOK: Kabinet gaat excuses aanbieden voor slavernijverleden: ‘Spijt hebben van iets wat je niet hebt gedaan kan niet’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

Waarom rijden mensen door na een verkeersongeval?

Hoe komt het dat mensen doorrijden na een verkeersongeval en zich niet bekommeren om het lot van het slachtoffer?

Doorrijden na een ongeluk is strafbaar, maar het gebeurt vaak: elk uur rijden 8 mensen door na een ongeval. Helaas zijn de gevolgen soms desastreus.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met advocaat Rick van Leusden die gespecialiseerd is in verkeersstrafrecht en Kirsten van der Zeeuw, zij verloor haar 12-jarige zoontje Nino bij een dramatisch verkeersongeval in Leiden. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en achtergronden.

Vanavond, 19 uur
Europees Hof van Justitie moet duidelijkheid bieden over derdelanders

De rechtbank in Amsterdam weet niet of uit Oekraïne gevluchte derdelanders in Nederland mogen blijven. De rechters hebben daarom uitleg gevraagd aan het Hof van…

Lees meer

Een woning vinden is voor gescheiden millennials een drama: ‘Mensen slapen stiekem op kantoor’

Van scheiden komt lijden. Helemaal als het gaat om woonruimte. Niet zo gek dat steeds meer stellen bij elkaar blijven, simpelweg om een dak boven…

Lees meer

Doorrijders veroorzaken 20 miljoen euro letselschade: recordaantal mensen gewond  

Een recordaantal mensen is gewond geraakt door een aanrijding met een doorrijder. Het Waarborgfonds Motorverkeer heeft in 2023 maar liefst 1220 meldingen van letselschade binnengekregen…

Lees meer

COA gaat actief inzetten op hotels

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu…

Lees meer

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in: ‘Onhandige nerd’

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Acuut tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long…

Lees meer

Rotterdam struikelt over het grote aantal zwerfhelmen

Een rode, gele of eentje waarvan alleen nog het logo zichtbaar is. Rotterdam kent veel deelscooters en dus ook veel helmen, maar met die laatste…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer