main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 november 2022 — 07:57

Kabinet biedt op 19 december excuses aan voor slavernijverleden

Het kabinet spreekt op maandag 19 december namens Nederland de aangekondigde excuses voor het slavernijverleden uit. Daarvoor reizen zeven kabinetsleden naar Suriname, de eilanden van Caribisch Nederland en andere plekken op de wereld. Dat meldt de NOS op basis van Haagse bronnen. Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) reist af naar de Surinaamse hoofdstad Paramaribo.

De bewindslieden zullen een toespraak houden waarin ze namens de Staat der Nederland spijt betuigen. Premier Mark Rutte blijft achter in Nederland, waar hij excuses uitspreekt. Het kabinet maakte eerder deze maand bekend op korte termijn excuses te gaan maken voor het slavernijverleden.

De Tweede Kamer drong daar op aan na een bezoek van een Kamerdelegatie aan voormalig koloniën Suriname, Curaçao en Bonaire. Rutte zei tijdens een bezoek aan Suriname dat 2023 in het teken moet staan van het slavernijverleden. In 1863 werd de slavenhandel officieel afgeschaft in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Verder biedt volgens de NOS staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) excuses aan op Aruba, minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) op Bonaire, staatssecretaris Alexandra Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) op Curaçao, staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) op Sint-Eustatius, staatssecretaris Maarten Ooijen (Welzijn) op Saba en minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zal spijt betuigen op Sint-Maarten.

Draagvlak gegroeid

Het draagvlak in de samenleving voor excuses voor het slavernijverleden is gegroeid, meldt Trouw vrijdag. Vier op de tien Nederlanders zijn daar voorstander van. In januari 2021 ging het nog om drie op de tien Nederlanders. Het percentage Nederlanders dat de rol in het slavernijverleden ‘ernstig’ noemt groeide van 56 procent naar 63 procent, schrijft de krant.

Als de excuses officieel worden aangeboden wordt tegelijkertijd een bewustwordingsfonds van 200 miljoen euro in het leven geroepen. Daarmee zullen onder meer lespakketten op scholen worden betaald. Ook zal er 27 miljoen worden uitgetrokken voor een slavernijmuseum in Amsterdam.

Financieel gebaar?

Parlementair verslaggever van Elsevier Weekblad Eric Vrijsen noemt de excuses “een belangrijk signaal. En ze doen het ook op grootse wijze”, weet Vrijsen, die vindt dat het kabinet goed moet nadenken over de plek waarop de excuses worden gemaakt. “Op Bonaire zie je nog de huisjes waarin de slaven werden ondergebracht. Dat zijn een soort hondenhokken”, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Politiek gezien is de vraag of er geld wordt vrijgemaakt voor een financieel gebaar”, zegt Vrijsen doelend op eventuele herstelbetalingen. “Ik denk eerlijk gezegd niet dat die er komen, omdat er in het verleden al veel ontwikkelingshulp naar bijvoorbeeld Suriname is gegaan. En er gaat voortdurend financiële steun naar de Caribische eilanden.”

LEES OOK: Kabinet gaat excuses aanbieden voor slavernijverleden: ‘Spijt hebben van iets wat je niet hebt gedaan kan niet’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Podcast Het Misdaadbureau

Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…

Lees meer

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Minstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…

Lees meer

Overleden chauffeur na aantal dagen aangetroffen in cabine van truck

Op een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….

Lees meer

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…

Lees meer

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…

Lees meer

Aantal mensen in bijstand blijft dalen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…

Lees meer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…

Lees meer

Nederlandse verdachte bij groot Duits onderzoek naar IS-netwerk

In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…

Lees meer

Bergkamp stuurt brief aan Twitter: neem directe actie tegen dreigtweets aan Kamerleden

Twitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…

Lees meer