main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 24 november 2022 — 08:04

Veel overstappers verhogen eigen risico zorgverzekering maximaal: ‘Niet gokken met je gezondheid’

Veel mensen stappen over van zorgverzekering, en bij deze overstap kiest maar liefst 38,7 procent voor het maximale eigen risico van 885 euro. Dat kan riskant zijn, want in sommige gevallen is het lastig te voorspellen wat de zorgkosten in het komende jaar zullen omvatten.

“Er was altijd al een redelijk grote groep overstappers die echt gingen voor financieel voordeel”, weet journalist bij het Financieele Dagblad Jean Dohmen. “Het grote gevaar is natuurlijk dat mensen hun eigen gezondheid verkeerd inschatten.”

Deze cijfers blijken uit onderzoek van Zorgvergelijker Independer, waar het AD over schrijft. Een jaar geleden koos 29,5 procent voor het maximale eigen risico, twee jaar geleden was dat een kwart. Vergelijker Geld.nl deelt hetzelfde beeld. Vorig jaar deze tijd koos 30 procent van de overstappers via Geld.nl voor een hoger eigen risico, nu ligt dat op ruim 37 procent, zo schrijft de krant. Het grootste deel kiest het maximale bedrag.

‘Niet gokken met je gezondheid’

Verzekerden hebben verplicht minimaal een eigen risico van 385 euro. Dat houdt in dat als je naar het ziekenhuis moet, je dat uit je eigen portemonnee betaalt. Je kunt dit eigen risico tot maximaal 885 euro verhogen, wat betekent dat je per jaar zo’n 300 euro minder aan je zorgverzekering betaalt. Maar als je, “onvoorspelbaar of niet”, tegen gezondheidsproblemen aanloopt, ben je uiteindelijk financieel veel slechter af, waarschuwt Dohmen in Goedemorgen Nederland. “Ik zeg altijd: je moet niet gokken met je gezondheid, maar ik snap ook dat mensen kijken waar ze kunnen bezuinigen. Maar het luistert wel heel nauw.”

LEES OOK: Bang voor de stijgende premie? Zo kunt u besparen op uw zorgverzekering

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer