main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
De Hongaarse premier Viktor Orban in het Europees Parlement.
24 november 2022 — 16:39

EU-parlement vraagt bevriezen geld voor Hongarije om rechtsstaat

Het Europees Parlement wil dat bijna 13 miljard euro aan EU-middelen voor Hongarije voorlopig niet wordt uitgekeerd. In een resolutie vraagt het parlement de Europese Commissie en de lidstaten om het Hongaarse herstelplan niet goed te keuren en daarnaast bepaalde subsidies uit EU-fondsen in kas te houden tot zeker is dat Hongarije de rechtsstaat heeft hersteld.

Volgende week zal de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, naar verwachting besluiten over het herstelplan, waarvoor het land volgens betrokkenen 5,8 miljard euro aan subsidies kan krijgen. Daarnaast wil de commissie 7,5 miljard euro aan zogeheten cohesiesubsidies blokkeren omdat door corruptie in Hongarije het geld in verkeerde handen dreigt te vallen. De EU-ministers van Financiën moeten voor dat laatste wel toestemming geven.

Premier Viktor Orbán is al jaren bezig de rechtsstaat in zijn land af te breken, zeggen zijn critici. Afgelopen weekend verliep een deadline voor de regering om de commissie aan te tonen dat zij concrete stappen heeft gezet om wantoestanden aan te pakken, maar volgens ingewijden is commissievoorzitter Ursula von der Leyen niet tevreden met Orbáns antwoorden.

Bevriezing

Met de bevriezing van de 7,5 miljard euro aan cohesiefondsen past de commissie voor het eerst het zogenoemde conditionaliteitsmechanisme toe, waar Nederland grote waarde aan hecht. Dit mechanisme koppelt het uitkeren van EU-subsidies aan de naleving van de rechtsstatelijke EU-waarden. Het parlement vindt de aan Hongarije opgelegde maatregelen echter onvoldoende. “De Hongaarse rechtsstaat is kapot en de onafhankelijkheid van de rechtspraak is na twaalf jaar Orbán volledig ontmanteld”, zegt Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks) . “Dat los je niet op met deze beperkte hervormingen. Een slappe deal met Orbán zal autocraten binnen de Europese Unie alleen maar sterker maken.”

PvdA’er Thijs Reuten vindt de maatregelen die Orbáns regering voorstelt ook onvoldoende om de “fundamentele rechtsstaatproblemen” aan te pakken. “Pas wanneer we effectieve, onomkeerbare en positieve verandering zien in Hongarije, kan de EU de herstel- en meerjarenfondsen uitbetalen”, zegt hij.

LEES OOK: Europees Parlement vraagt schadevergoeding voor WK-slachtoffers

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer