Amsterdamse korpschef betreurt fout bij gerichte wapencontroles
De Amsterdamse politiechef Frank Paauw noemt het "bijzonder zuur" dat juist daar waar de politie het hardst moet werken om vertrouwen te winnen fouten zijn gemaakt in de proef met gerichte wapencontroles. Dat zei hij tijdens een spoeddebat met de gemeenteraad, nadat vorige week duidelijk werd dat de politie ten onrechte een preventieve fouilleeractie heeft gehouden in onder meer een jongerencentrum.
"Het Amsterdamse korps heeft juist in de afgelopen periode heel veel energie gestoken om vertrouwen te herwinnen, om professioneler te worden, om de discussie over etnisch profileren gewoon op tafel te leggen", zei Paauw. Hij noemde het dan ook een "uitermate gevoelige zaak" voor de politie. "Maar nog veel meer voor de jongeren in onze wijken, dat ze geconfronteerd worden met dit gebeuren. Dat betreur ik zeer."
Volgens de politiechef is het vertrouwen in zijn algemeenheid in de politie best goed. Behalve in de - zoals Paauw ze noemt - "pechwijken" waar de politie het hardst moet werken om het vertrouwen te winnen van jongeren met een migratieachtergrond. "Dan is het inderdaad bijzonder zuur dat dit heeft plaatsgevonden."
Niet volgens afspraken
Vrijdag werd bekend dat Amsterdam per direct stopt met een proef met wapencontroles nadat een aantal acties niet volgens de afspraken is verlopen. Zo zijn volgens burgemeester Femke Halsema op donderdagavond 10 november een aantal "onbevoegde controles" uitgevoerd. Mensen werden in publieke gebouwen gefouilleerd en een van de controles was in een jongerencentrum buiten de aangewezen risicogebieden. Halsema noemde dit namens de driehoek "zeer ernstig".
De meeste partijen in de gemeenteraad uitten donderdag hun ongenoegen over wat er is gebeurd en willen zo snel mogelijk horen hoe het zo heeft kunnen lopen. De politie doet momenteel intern onderzoek, waarbij volgens Paauw ook de ervaringen van de jongeren en jongerenwerkers worden meegenomen. Wanneer de uitkomsten hiervan bekend worden, is nog niet duidelijk. Net als de gemeenteraad wil ook Halsema snel de feiten op tafel, zei ze. De burgemeester vindt het op dit moment niet nodig een externe partij bij het onderzoek te betrekken, waar enkele partijen om vroegen. Dat kan volgens haar in een later stadium alsnog, mocht daar behoefte aan zijn.
LEES OOK: Inspectie JenV onderzoekt toch politieoptreden in Staphorst