Te weinig aandacht voor antioverheidsextremisme? ‘Jihadistische aanslag wel wat anders dan asbest op snelweg’
De aanpak van extremisme in Nederland ligt zich vooral op het jihadisme en daardoor blijft het antioverheidsextremisme onderbelicht. Dat stelt de Rijksuniversiteit Groningen na onderzoek in opdracht van de gemeente Groningen. De onderzoekers keken hierbij alleen naar de drie provincies in Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drenthe.
Volgens de onderzoekers gaat het niet om een vaste groep, de opvattingen en organisatievormen zijn "fluïde". Het extremisme heeft te maken met het coronabeleid, stikstofmaatregelen en de opvang van asielzoekers, maar komt voor uit "een breder gedeeld maatschappelijk ongenoegen in de regio".
Het aantal incidenten da hiermee te maken heeft neemt in Noord-Nederland alleen maar toe, valt te lezen in de woensdag gepubliceerde Fenomeenanalyse Extremisme Noord-Nederland van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Zo werd er onder meer een molotovcocktail door de ruit van een journalist die kritisch over tegenstanders van de coronamaatregelen schreef gegooid. Ook werd er asbest gedumpt op openbare plekken vanwege de komst van windmolens.
VVD-Tweede Kamerlid Hanne van der Werf geeft aan dat ze moeite heeft met de vergelijking tussen antioverheidsextremisme en jihadisme. "Dat laatste is een vorm van extremisme met hele complexe, lang van te voren bedachte aanslagen die in netwerken zijn bedacht waar een hele logistiek omheen zit. Dat is wat anders dan asbest op de snelweg leggen", reageert ze in Goedemorgen Nederland. "Dat wil niet zeggen dat we geen aandacht moeten hebben voor antioverheidsdenken, maar die aandacht is er volgens mij ook."
Asbest vanwege windmolens
Ook volgens rechtsgeleerde Afshin Ellian wordt er juist heel vaak gesproken over dit soort antioverheidsextremisme. "We hebben het vaak gehad over de rellen tijdens de avondklok en Baudet." Ellian snapt wel de strekking van het onderzoek: "Er moet bij de samenleving een bewustzijn komen dat dit ook een soort extremisme is."
Wel wijst hij erop dat jihadisme de grootste dreiging blijft voor de Europese Unie. Dat blijkt ook uit het meest recente rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). "Dat is een waarheid die je niet moet kennen of relativeren", vindt Ellian.
Wel blijft ook de groei van extreemrechts volgens Ellian gevaarlijk. "Dat moeten we absoluut bestrijden."
LEES OOK: AIVD: rechts-extremisme in opmars, dreiging jihadisme nog steeds groot