Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Vertrouwen van consumenten in economie nog altijd laag: ‘Alles is veel duurder, en het lijkt nog niet voorbij’

Redactie

Het consumentenvertrouwen is nog altijd laag, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). "We zien een hele kleine verbetering, van -59 naar -57. Wat je heel erg merkt is dat mensen zich zorgen maken over hun eigen financiën. Dat heeft alles te maken met de hoge inflatie", zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen in Goedemorgen Nederland. "Echt alles is heel veel duurder geworden, en het lijkt nog niet voorbij."

Hij vervolgt: "De energierekening natuurlijk, maar ook als je bijvoorbeeld een vast contract hebt of bijvoorbeeld zonnepanelen op een dak dat je van die hoge energieprijzen niks merkt, dan merk je het wel bij de dagelijkse boodschappen."

Veel mensen verwachten dit jaar nog rond te komen: "Maar is dat volgend jaar nog wel zo als de prijzen zo blijven stijgen? Gaat mijn loon of pensioen wel omhoog? Dat geeft een onzeker gevoel."

Consumenten kijken vooral iets minder negatief naar de komende twaalf maanden, aldus het CBS. Het oordeel over de afgelopen twaalf maanden veranderde volgens het statistiekbureau nauwelijks.

Black Friday

Of Black Friday en de feestdagen het tij gaan keren is nog even afwachten, zegt Van Mulligen. "Tot nu toe bezuinigt de consument niet echt. Er worden de afgelopen maanden wel iets minder spullen gekocht, maar dat heeft er misschien ook mee te maken dat we dat tijdens corona juist heel veel hebben gedaan", zegt hij daarover. "We moesten met z'n allen uitgeven, dus je kon je geld nergens aan uitgeven, dus kochten we wat meer legpuzzels en wasmachines."

Dat is nu in veel mindere mate het geval. "Maar nu hebben mensen juist veel meer geld uitgegeven aan uitjes en vakantie. We hebben nog veel spaargeld over, dus dat mensen de hand op de knip kijken lijkt me niet waarschijnlijk."

Het cijfer ligt nog altijd ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar, dat op min 9 staat. Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit. Toen stond de graadmeter op plus 36. Het CBS begon in 1986 met de metingen.

LEES OOK: Werknemers steeds verder in verdrukking: inflatiecijfer overstijgt stijging cao-loon


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau