Meer mensen dan ooit hebben in 2023 recht op toeslagen: dit moet u daarover weten
Een bijdrage voor je huur, zorg of het betalen van de kinderopvang: een recordaantal mensen heeft in 2023 recht op een toeslag, en de eerste brieven hierover vallen aanstaande week op de deurmat. Maar niet bij de 500.000 extra huishoudens die ook recht hebben op deze toeslagen, gezien deze mensen nog niet bekend zijn bij de overheid. Daarom adviseert staatsecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) hen goed te bekijken waar ze recht op hebben. "Eind deze week is daar ook een rekenhulp voor beschikbaar."
Het kabinet wil mensen tegemoetkomen in de huidige financiële zware tijd. "De zorgtoeslag, de huurtoeslag en het kindgebonden budget worden verhoogd", zegt De Vries in Goedemorgen Nederland.
De zorgtoeslagverhoging is alleen voor 2023 van toepassing, de huurtoeslag is structureel en het kindgebonden budget wordt in de loop van de tijd afgebouwd.
Controleer de brief goed
In de brief die mensen ontvangen over de toeslagen heeft de fiscus al een inschatting gemaakt van het bedrag waar de ontvangers ongeveer recht op hebben, maar De Vries benadrukt dat het belangrijk is dat deze gegevens wel nog goed nagelopen worden. "Want er verandert best wel veel. Er worden behoorlijk hoge CAO's afgesloten en mensen krijgen soms ook een incidentele bijdrage van hun werkgever." Dit kan soms voor terugvorderingen zorgen. "Dus het is goed om dit te voorkomen."
De rekenhulp moet de 500.000 huishoudens die eerder geen recht hadden op toeslagen, maar nu wel, dus gaan helpen. De Vries: "Het is niet heel veel werk."
Kritiek
Het plan van het kabinet wordt niet zonder kritiek ontvangen. Schuldhulpverlener Marjorie Malbons vindt dat de toeslagen weggehaald moeten worden bij de Belastingdienst. "Het is een inner en geen verstrekker", zegt zij. "Dus als alles neergezet wordt bij de organisaties waar het voor bedoeld is: de woningbouw, de zorgverzekeraar, denk ik dat het wat makkelijker zou zijn." Volgens Malbons is het huidige systeem te ingewikkeld.
Het is ook een enigszins vreemde stap. Minister-president Mark Rutte gaf in 2020 al aan van het toeslagensysteem af te willen, maar dat lukte deze kabinetsperiode nog niet. De consensus is dat het toeslagensysteem niet werkt en dat het burgers juist in de problemen brengt. Dat komt mede doordat er eerst geld wordt uitgekeerd. Pas achteraf wordt gecontroleerd of iemand er wel recht op heeft.
De Vries onderschrijft dat het in dit licht geen logische stap is. "Maar ik denk dat het hele uitzonderlijke tijden zijn, en we willen toch zorgen dat mensen heel gericht ondersteuning krijgen", geeft ze aan. "We hebben een hele range aan maatregelen, maar ik denk dat dit ook wel heel belangrijk is voor mensen."