main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 november 2022 — 12:07

D66 biedt VVD reikende hand en wil praten over asielinstroom

D66 heeft coalitiegenoot VVD de reikende hand geboden om te kijken naar maatregelen om de asielinstroom in te perken. Dat zegt politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland. Afgelopen weekend hielden beide partijen hun najaarscongres, waar met leden werd gesproken over de asielinstroom.

Vooral bij de VVD hing het asielvraagstuk als een heet hangijzer boven het congres. Partijleider Mark Rutte zei dat de asielinstroom “substantieel” naar beneden moet. Op dit punt geeft hij zijn “persoonlijke commitment”, beloofde hij de leden, die met een flinke meerderheid instemden (77 procent) met de omstreden asielwet.

Die moet zorgen voor betere spreiding van asielzoekers over Nederland, maar biedt de overheid ook de mogelijkheid gemeenten te dwingen asielzoekers op te vangen. VVD-leden stelden als eis dat er wordt gekeken naar de asielinstroom.

Rutte zei dat de asielinstroom twee tot drie keer zo hoog is als normaal en stelde opnieuw dat er een tijd lang te weinig oog is geweest voor het stijgende aantal asielzoekers. “Dat is fout van ons.” De hoge instroom is “echt een probleem”. Als de instroom omlaaggaat, wordt in de toekomst voorkomen dat er asielzoekers op het gras moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, zo hield hij de VVD-leden voor.

D66-leider Sigrid Kaag zei op haar beurt te willen luisteren naar voorstellen van de VVD om de asielinstroom te beperken. “Wij moeten in staat zijn in ons land een breed en realistisch migratiedebat te voeren, op basis van kennis en feiten, en daarmee het debat ontgiften, met voldoende oog voor de rechtvaardige zorgen van mensen”, zei Kaag.

‘D66 biedt opening’

De D66-leider opent daarmee de deur voor de VVD, zegt De Winther. “Het beeld is nu heel anders dan een paar weken geleden, toen we nog dachten dat D66 en ChristenUnie niet over deze kwestie wilden praten.” De draai is volgens De Winther het gevolg van de gezamenlijke vlucht van Rutte en Kaag naar de G20-top op Bali. “Ze zaten vijftien uur met elkaar in het regeringsvliegtuig opgesloten. Dan ga je toch met elkaar praten over uitdagingen voor je partij.”

Volgens De Winther is dat voor D66 noodzakelijk omdat de partij niet zonder de VVD kan. “Deze partijen zijn de steunpilaren van de coalitie. Als zij elkaar vasthouden, komen ze er ook wel uit met de uitdagingen die ze belangrijk vinden. Als de VVD niet kan leveren aan de achterban, kunnen de leden de stekker eruit trekken. Dan komt er niets meer terecht van het D66-beleid, dat door dit kabinet behoorlijk wordt uitgerold.”

Rutte koopt tijd

Hoewel Rutte beloofde te willen pogen de asielstroom in te perken, deed hij geen toezegging, merkt De Winther op. “Hij zei: ik ga er hard aan werken, maar niet: ik beloof dat ik dit nu ga doen.” Toch kan Rutte het zich niet permitteren niet te leveren, zegt de politiek commentator. “Er wordt door Rutte een hypotheek genomen op de toekomst, hij moet met iets thuiskomen.”

“Maar wanneer dat gaat gebeuren, blijft hangen in het luchtledige. Er kan iets gebeuren binnen een maand, maar ook pas over zes maanden.”

Daarmee koopt de VVD-leider tijd voor D66 om zich over het vraagstuk te buigen. “Zij willen ernaar kijken op een rustige manier, niet onder druk”, zegt De Winther. “Maar er komen Statenverkiezingen aan in maart. Ik denk dat er voor de VVD veel aan gelegen is om er voor die tijd een knoop over door te hebben gehakt. Dat is volgens mij het streven.”

LEES OOK: VVD-coryfee Henk Kamp: Beperking asielinstroom echt noodzakelijk

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer