Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

D66 biedt VVD reikende hand en wil praten over asielinstroom

Peter Visser

D66 heeft coalitiegenoot VVD de reikende hand geboden om te kijken naar maatregelen om de asielinstroom in te perken. Dat zegt politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland. Afgelopen weekend hielden beide partijen hun najaarscongres, waar met leden werd gesproken over de asielinstroom.

Vooral bij de VVD hing het asielvraagstuk als een heet hangijzer boven het congres. Partijleider Mark Rutte zei dat de asielinstroom "substantieel" naar beneden moet. Op dit punt geeft hij zijn "persoonlijke commitment", beloofde hij de leden, die met een flinke meerderheid instemden (77 procent) met de omstreden asielwet.

Die moet zorgen voor betere spreiding van asielzoekers over Nederland, maar biedt de overheid ook de mogelijkheid gemeenten te dwingen asielzoekers op te vangen. VVD-leden stelden als eis dat er wordt gekeken naar de asielinstroom.

Rutte zei dat de asielinstroom twee tot drie keer zo hoog is als normaal en stelde opnieuw dat er een tijd lang te weinig oog is geweest voor het stijgende aantal asielzoekers. "Dat is fout van ons." De hoge instroom is "echt een probleem". Als de instroom omlaaggaat, wordt in de toekomst voorkomen dat er asielzoekers op het gras moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, zo hield hij de VVD-leden voor.

D66-leider Sigrid Kaag zei op haar beurt te willen luisteren naar voorstellen van de VVD om de asielinstroom te beperken. "Wij moeten in staat zijn in ons land een breed en realistisch migratiedebat te voeren, op basis van kennis en feiten, en daarmee het debat ontgiften, met voldoende oog voor de rechtvaardige zorgen van mensen", zei Kaag.

'D66 biedt opening'

De D66-leider opent daarmee de deur voor de VVD, zegt De Winther. "Het beeld is nu heel anders dan een paar weken geleden, toen we nog dachten dat D66 en ChristenUnie niet over deze kwestie wilden praten." De draai is volgens De Winther het gevolg van de gezamenlijke vlucht van Rutte en Kaag naar de G20-top op Bali. "Ze zaten vijftien uur met elkaar in het regeringsvliegtuig opgesloten. Dan ga je toch met elkaar praten over uitdagingen voor je partij."

Volgens De Winther is dat voor D66 noodzakelijk omdat de partij niet zonder de VVD kan. "Deze partijen zijn de steunpilaren van de coalitie. Als zij elkaar vasthouden, komen ze er ook wel uit met de uitdagingen die ze belangrijk vinden. Als de VVD niet kan leveren aan de achterban, kunnen de leden de stekker eruit trekken. Dan komt er niets meer terecht van het D66-beleid, dat door dit kabinet behoorlijk wordt uitgerold."

Rutte koopt tijd

Hoewel Rutte beloofde te willen pogen de asielstroom in te perken, deed hij geen toezegging, merkt De Winther op. "Hij zei: ik ga er hard aan werken, maar niet: ik beloof dat ik dit nu ga doen." Toch kan Rutte het zich niet permitteren niet te leveren, zegt de politiek commentator. "Er wordt door Rutte een hypotheek genomen op de toekomst, hij moet met iets thuiskomen."

"Maar wanneer dat gaat gebeuren, blijft hangen in het luchtledige. Er kan iets gebeuren binnen een maand, maar ook pas over zes maanden."

Daarmee koopt de VVD-leider tijd voor D66 om zich over het vraagstuk te buigen. "Zij willen ernaar kijken op een rustige manier, niet onder druk", zegt De Winther. "Maar er komen Statenverkiezingen aan in maart. Ik denk dat er voor de VVD veel aan gelegen is om er voor die tijd een knoop over door te hebben gehakt. Dat is volgens mij het streven."

LEES OOK: VVD-coryfee Henk Kamp: Beperking asielinstroom echt noodzakelijk


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau