Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Ondernemers zien het niet meer zitten: vertrouwen voor eerst in twee jaar negatief

Hoofdeconoom bij ING Marieke Blom verwacht dat een recessie eigenlijk niet meer uit te sluiten is, omdat zij verwacht dat de Nederlandse economie in het vierde kwartaal ook zal krimpen. "Maar wij verwachten wel een milde recessie", zegt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het ondernemersvertouwen is voor het eerst in twee jaar negatief. Daarnaast is de Nederlandse economie in het derde kwartaal gekrompen met 0,2 procent. Er wordt van een recessie gesproken als de economie twee kwartalen achterelkaar krimpt, wat betekent dat bij nog een kwartaal krimp een recessie een feit is.

Consumenten geven minder uit

Toch is er nog altijd veel onzekerheid volgens Blom. De kans is aanwezig dat veel ondernemers besluiten geen investeringen te doen. Er komt immers minder geld in het laatje omdat consumenten minder te besteden hebben. "Veel geld gaat nu op aan voedsel en de energierekening en dan blijft er weinig meer over voor bijvoorbeeld de aankoop van meubels en kleding."

Ondernemer Nasima El Bachiri heeft meerdere bedrijven en levert producten aan mkb'ers, zoals bijvoorbeeld bruidsjurken. Ook zij merkt de negatieve trend van dat consumenten de hand op de knip houden. "Dat heeft te maken met de historisch hoge inflatie", verklaart El Bachiri. Volgens de laatste metingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek staat de inflatie momenteel op 14,5 procent.

Psychologisch effect

El Bachiri gelooft dat meldingen van hoge inflatie of een waarschuwing voor een recessie een psychologisch effect kan hebben op de consument. "Dan denk je toch dat je moet stoppen met uitgeven. Want je ook gewoon verder kunnen met je normale leven."

De ondernemer zit net zoals vele andere mbk'ers met dezelfde problemen. "We hebben net de coronacrisis overleefd. Dat heeft er behoorlijk ingehakt, want we hebben veel eigen vermogen ingelegd."

Toen alle coronamaatregelen werden opgeheven en de pandemie zo goed als voorbij was, ging het even goed met de bedrijven van El Bachiri. Alleen begon toen alle ellende rondom de enorme prijsstijgingen en koopkrachtdaling. Ondernemers hebben tussen de twee crises in onvoldoende tijd gehad om reserves op te bouwen om de volgende klap op te vangen, zegt ze. "Dan heeft dat best wel een impact."

'Vicieuze cirkel'

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) zei zondag bij WNL Op Zondag dat het kabinet niet kan blijven compenseren. Zij verwacht dat de hoge prijzen niet van tijdelijke aard zijn. "Wij moeten eraan wennen", zei de bewindsvrouw.

El Bachiri snapt dat de minister dit zegt, het geld moet immers ergens vandaan komen. "Wij zitten in een vicieuze cirkel. Mijn klanten kunnen de rekening niet meer betalen en dat gaat zo door." Dat geldt op een gegeven moment ook voor de overheid als die met steunpakketten blijft strooien. "Uiteindelijk moeten wij met z'n allen de rekeningen weer betalen."

LEES OOK: Sinterklaas houdt de hand op de knip: minder (grote) cadeaus verwacht dit jaar


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau