Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Amateursportclubs met handen in het haar: overheid moet voortbestaan redden

Honderden amateursportclubs overwegen de deuren tijdens de winter gesloten te houden wegens financiële nood. De torenhoge energierekeningen spelen veel vereniging parten. Voor sommigen is het einde zelfs nabij, schrijft het Algemeen Dagblad.

De warme douche, de koelkast voor consumpties, de verwarming in de kantine. De kosten stapelen zich allemaal op en veel amateursportverenigingen wordt het simpelweg te veel. Ook omdat lidmaatschappen steeds vaker worden opgezegd omdat de mensen thuis met dezelfde hoge energierekening zitten.

Oproep aan kabinet

Om die reden noemt Daniel Klein, bestuurder van het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB), het in gesprek met de krant een "tikkende tijdbom". Klein verwacht dat veel sportclubs deze winter zullen omvallen en doet daarom een oproep aan het kabinet om in te grijpen.

Een dergelijk voorstel is middels een motie deze zomer al ingediend door PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis, in samenwerking met GroenLinks en het CDA. De motie, waarin het kabinet wordt opgeroepen sportverenigingen door de winter te slepen, is door een Kamermeerderheid gesteund. Verenigingen hebben van minister Conny Helder (Sport) vooralsnog niks vernomen.

Mohandis wil dat er een 'gericht reddingsfonds' in het leven wordt geroepen. Daar kunnen verenigingen dan uit putten als faillissement op de loer ligt. Zij moeten dan wel aantonen dat er een gat in de begroting zit. Het gaat om een potje van 400 miljoen euro. Het is volgens de PvdA'er noodzakelijk dat er een fonds komt. Want "als die clubs omvallen, kost het ons als samenleving veel meer", zegt hij tegen het AD.

9 op 10 sportbestuurders hebben grote zorgen

Na onderzoek van het AD blijkt dat negen op de tien bestuurders zich grote zorgen maakt over de gestegen inflatie en energiecrisis. Het merendeel van hen (59 procent) verwacht dalende inkomsten vanwege opgezegde lidmaatschappen en dus het mislopen van contributie.

Voor 27 procent van de sportclubbestuurders is dat de reden de deuren volledig of tijdelijk te sluiten. Een klein deel (12 procent) van de clubs vreest om te vallen als de overheid niet spoedig met geld over de balk komt. Of die steun er ook komt is nog maar de vraag, want bijna twee derde (65 procent) geeft aan zich niet gesteund of gehoord te voelen door de (lokale) overheid.

Ondernemer Nasima El Bachiri, te gast bij Goedemorgen Nederland, merkt het zelf nog niet dat amateurverenigingen dreigen om te vallen. "Maar om mij heen hoor ik het wel veel", zegt zij. Al leek het er wel even op dat haar zoontje mogelijk zijn B-diploma niet kon halen. "Omdat het zwembad de energiekosten niet kon betalen", verklaart El Bachiri. "Daar hebben wij gelukkig een geruststellen bericht over gehad. De tarieven zijn wel wat verhoogd."

LEES OOK: Ondernemers zien het niet meer zitten: vertrouwen voor eerst in twee jaar negatief


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau