main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 november 2022 — 15:01

VVD-Kamerlid Erkens: grote verdeeldheid op klimaattop Egypte

Volgens VVD-Kamerlid Silvio Erkens is er “grote verdeeldheid” op de klimaattop in Egypte. De landen zijn in twee kampen verdeeld en het is maar zeer de vraag of politieke afspraken over klimaatverandering haalbaar zijn, zegt Erkens in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Een coalitie van armere landen willen dat rijkere, westerse landen schade die zij hebben opgelopen door klimaatverandering (deels) vergoeden. Die rijkere landen willen op hun beurt vooral spreken over het zo snel mogelijk verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, vertelt de liberaal, zelf aanwezig op de top.

Met onder meer klimaatfinanciering moeten armere en kwetsbare landen hulp krijgen om zich te weren tegen klimaatverandering, zo werd eerder duidelijk. Rijke landen spraken af om jaarlijks minstens 100 miljard dollar beschikbaar te stellen voor klimaatactie in armere landen, maar dit bedrag is vooralsnog niet gehaald.

“Je ziet dat de twee blokken de laatste dagen niet dichterbij elkaar lijken te komen”, zegt Erkens.

Slechte voorbereiding of opzet?

Volgens Erkens is ook de organisatie uit Egypte daaraan schuldig. “Het Egyptische voorzitterschap heeft ervoor gekozen om heel veel technische onderwerpen te behandelen en de echte onderhandelingen vooruit te schuiven naar het laatste moment.”

Ook logistiek gaat er “van alles mis”, zegt het Kamerlid. Veelgehoorde klacht op de top: op diverse plekken loeien de airco’s zo hard dat mensen elkaar moeilijk verstaan. Dat bemoeilijkt onderhandelingen waarin ieder woord zorgvuldig wordt gewogen, zoals dat gebruikelijk is bij de VN.

Erkens sluit niet uit dat er opzet in het spel is. “De vraag is of dit een onderhandelingsstrategie is van de delegatie uit Egypte. Mogelijk zorgen ze ervoor dat de druk op het laatste moment heel hoog wordt, zodat er misschien toch een deal komt.” Als dat niet het geval is, is de top “gewoon slecht voorbereid”, klaagt de VVD’er.

Kernenergie

Op de VN-klimaattop is voor Erkens duidelijk geworden dat het taboe op kernenergie – waar hij voorstander van is – is doorbroken. “Je ziet dat er tijdens deze top voor het eerst paviljoens zijn rondom kernenergie. Dat klinkt niet groots, maar het geeft wel aan dat het taboe er wel af is. Ook bij westerse landen zie je het sentiment kantelen; kernenergie is mainstream geworden.”

Eindsprint

Diplomatiedeskundige Robert van de Roer denkt dat de top uitdraait op “een eindsprint”. Dat betekent overigens niet dat de top zinloos is, zegt hij. “In de marge worden er billateralen akkoorden tussen landen gesloten. Of trilaterale akkoorden, zoals een belangrijk akkoord tussen Congo, Indonesië en Brazilië voor het behoud van regenwouden dat maandag is gesloten.”

“Je moet dus niet alleen naar discussie over dat slotcommunique kijken, wat echt op de laatste uren zal aankomen”, aldus Van de Roer.

LEES OOK: Minister Schreinemacher op klimaattop: extra geld voor water

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer