main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 november 2022 — 15:01

VVD-Kamerlid Erkens: grote verdeeldheid op klimaattop Egypte

Volgens VVD-Kamerlid Silvio Erkens is er “grote verdeeldheid” op de klimaattop in Egypte. De landen zijn in twee kampen verdeeld en het is maar zeer de vraag of politieke afspraken over klimaatverandering haalbaar zijn, zegt Erkens in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Een coalitie van armere landen willen dat rijkere, westerse landen schade die zij hebben opgelopen door klimaatverandering (deels) vergoeden. Die rijkere landen willen op hun beurt vooral spreken over het zo snel mogelijk verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, vertelt de liberaal, zelf aanwezig op de top.

Met onder meer klimaatfinanciering moeten armere en kwetsbare landen hulp krijgen om zich te weren tegen klimaatverandering, zo werd eerder duidelijk. Rijke landen spraken af om jaarlijks minstens 100 miljard dollar beschikbaar te stellen voor klimaatactie in armere landen, maar dit bedrag is vooralsnog niet gehaald.

“Je ziet dat de twee blokken de laatste dagen niet dichterbij elkaar lijken te komen”, zegt Erkens.

Slechte voorbereiding of opzet?

Volgens Erkens is ook de organisatie uit Egypte daaraan schuldig. “Het Egyptische voorzitterschap heeft ervoor gekozen om heel veel technische onderwerpen te behandelen en de echte onderhandelingen vooruit te schuiven naar het laatste moment.”

Ook logistiek gaat er “van alles mis”, zegt het Kamerlid. Veelgehoorde klacht op de top: op diverse plekken loeien de airco’s zo hard dat mensen elkaar moeilijk verstaan. Dat bemoeilijkt onderhandelingen waarin ieder woord zorgvuldig wordt gewogen, zoals dat gebruikelijk is bij de VN.

Erkens sluit niet uit dat er opzet in het spel is. “De vraag is of dit een onderhandelingsstrategie is van de delegatie uit Egypte. Mogelijk zorgen ze ervoor dat de druk op het laatste moment heel hoog wordt, zodat er misschien toch een deal komt.” Als dat niet het geval is, is de top “gewoon slecht voorbereid”, klaagt de VVD’er.

Kernenergie

Op de VN-klimaattop is voor Erkens duidelijk geworden dat het taboe op kernenergie – waar hij voorstander van is – is doorbroken. “Je ziet dat er tijdens deze top voor het eerst paviljoens zijn rondom kernenergie. Dat klinkt niet groots, maar het geeft wel aan dat het taboe er wel af is. Ook bij westerse landen zie je het sentiment kantelen; kernenergie is mainstream geworden.”

Eindsprint

Diplomatiedeskundige Robert van de Roer denkt dat de top uitdraait op “een eindsprint”. Dat betekent overigens niet dat de top zinloos is, zegt hij. “In de marge worden er billateralen akkoorden tussen landen gesloten. Of trilaterale akkoorden, zoals een belangrijk akkoord tussen Congo, Indonesië en Brazilië voor het behoud van regenwouden dat maandag is gesloten.”

“Je moet dus niet alleen naar discussie over dat slotcommunique kijken, wat echt op de laatste uren zal aankomen”, aldus Van de Roer.

LEES OOK: Minister Schreinemacher op klimaattop: extra geld voor water

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer