main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken).
15 november 2022 — 14:48

Minister Hoekstra en delegatie schuilkelder in, raketinslag in Kiev

Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken en zijn hele delegatie zijn in de Oekraïense hoofdstad Kiev de schuilkelder in gegaan. Tijdens een bezoek aan de Nationale Veiligheidsraad ging het luchtalarm af. Er was een doffe knal te horen.

Toen de delegatie na het bezoek aan de Veiligheidsraad in de auto zat, kreeg ze opnieuw het signaal dat er raketten onderweg waren. Toen werd besloten de schuilkelder in te gaan. Nog voordat de schuilkelder was bereikt, waren opnieuw explosies te horen.

Er is een raketinslag in de buurt geweest, meldde iemand uit de delegatie van Hoekstra. Mogelijk was de stroomvoorziening doelwit van de aanval. Volgens de burgemeester van Kiev zijn woonbuurten getroffen door raketten.

Het laat volgens Hoekstra opnieuw zien tot welke “misdadige middelen” de Russische president Vladimir Poetin in staat is. “Hierop is maar één antwoord mogelijk en dat is het blijven steunen van Oekraïne”, zegt de bewindsman.

Het is niet duidelijk of Hoekstra later dinsdag de Oekraïense president Volodimir Zelenski nog zal ontmoeten. Een gesprek stond oorspronkelijk wel op de agenda. Ook een andere afspraak waar Hoekstra zou worden bijgepraat over de stroomproblemen is onzeker.

Het is de tweede keer sinds de oorlog begon in februari begon dat Hoekstra Kiev aandoet. Toen hij hier in mei was moest hij ook al de schuilkelder in vanwege een luchtalarm. Toen waren er echter geen inslagen. Een deel van het bezoek deed hij toen samen met zijn Duitse collega Annalena Baerbock.

Volgens een ANP-verslaggever die met de delegatie meereist, ging tijdens het luchtalarm het leven op straat gewoon door; het verkeer bleef doorrijden en het leek er niet op dat veel mensen de schuilkelder opzochten.

LEES OOK: Staatssecretaris van Defensie: investeringslimiet Defensie banken en pensioenfondsen moet van tafel

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer