main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 12 november 2022 — 20:48

China-kenner vindt bezorgdheid kabinet rondom TikTok ‘terecht, maar hypocriet’

Het kabinet maakt zich grote zorgen over het sociale medium TikTok, dat van Chinese komaf is. Zo wil de ChristenUnie het platform zelfs verbieden. De zorgen zijn terecht, vindt China-kenner Manya Koetse aan tafel bij WNL In de Kantine, maar tegelijkertijd “hypocriet”. Als we TikTok zouden verbieden, past dat precies in het narratief van “we worden zwart gemaakt door het Westen” dat de Chinese overheid bezigt, stelt Koetse.

Bovendien zijn de Chinezen in de internetwereld al overal aanwezig. aldus Koetse. “TikTok is momenteel een van de meest populaire apps in de wereld en het lange termijn-doel van China is om in 2030 op het gebied van tech wereldleider te worden,” legt ze uit. “Dit is hoe de wereld eruit gaat zien.” Om je als Westen dan nu opeens ernstig druk te maken over Chinese technologie, is als mosterd na de maaltijd, redeneert Koetse. “Wake up.”

Privacy

Dat laat onverlet dat je kritisch moet zijn op dergelijke technologieën, vindt Koetse. Maar “kijk met dezelfde bezorgdheid waarmee je naar TikTok kijkt, ook naar Facebook,” aldus de China-kenner. Ze wijst daarbij op de mogelijke consequenties van de metaverse – “een soort internet 3.0” van Facebook – waarin de digitale en de echte wereld met elkaar vermengd zullen worden.

Overigens denkt Koetse niet dat Chinese politici veel interesse hebben in wat Nederlandse gebruikers zoal op TikTok doen. “Maar ook in China maken mensen zich zorgen over wat er met hun privacy gebeurt door het gebruik van TikTok.”

Ook rechtsgeleerde Afshin Ellian vindt dat we bezorgd moeten zijn vanwege deze technologieën, in het bijzonder over de privacy van burgers. Kunnen we die nog goed genoeg waarborgen? “Algoritmen kunnen immers politieke opvattingen manipuleren en massa-bewegingen tot stand brengen,” aldus Ellian.

Misvattingen

“Een van de grootste misvattingen over China is dat alles gecensureerd wordt,” vervolgt Koetse. “Terwijl het land het meest florerende online landschap kent. Dat is een blinde vlek geworden van het Westen,” vindt de China-kenner. Ook mag er politieke woede worden geuit op de sociale media, mits die is gericht op de lokale autoriteiten. “Op het moment dat het gaat om het nationale beleid en het systeem, dan zie je wél grote censuur in China.”

Hot issue in China is volgens Koetse momenteel de bestrijding van Covid. “Er is daar nog steeds een complete lockdown,” legt ze uit. “60.000 mensen van de 1,4 miljard hebben daar nu corona.” Dat lijkt relatief mee te vallen, maar bij elk positief coronageval besluit de overheid om de hele wijk op slot te gooien, vertelt ze.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Zorgverzekeraars maken flink hogere premies bekend


Door: Wessel Wierda

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Podcast Het Misdaadbureau

Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…

Lees meer

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Minstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…

Lees meer

Overleden chauffeur na aantal dagen aangetroffen in cabine van truck

Op een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….

Lees meer

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…

Lees meer

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…

Lees meer

Aantal mensen in bijstand blijft dalen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…

Lees meer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…

Lees meer

Nederlandse verdachte bij groot Duits onderzoek naar IS-netwerk

In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…

Lees meer

Bergkamp stuurt brief aan Twitter: neem directe actie tegen dreigtweets aan Kamerleden

Twitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…

Lees meer