main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 12 november 2022 — 20:48

China-kenner vindt bezorgdheid kabinet rondom TikTok ‘terecht, maar hypocriet’

Het kabinet maakt zich grote zorgen over het sociale medium TikTok, dat van Chinese komaf is. Zo wil de ChristenUnie het platform zelfs verbieden. De zorgen zijn terecht, vindt China-kenner Manya Koetse aan tafel bij WNL In de Kantine, maar tegelijkertijd “hypocriet”. Als we TikTok zouden verbieden, past dat precies in het narratief van “we worden zwart gemaakt door het Westen” dat de Chinese overheid bezigt, stelt Koetse.

Bovendien zijn de Chinezen in de internetwereld al overal aanwezig. aldus Koetse. “TikTok is momenteel een van de meest populaire apps in de wereld en het lange termijn-doel van China is om in 2030 op het gebied van tech wereldleider te worden,” legt ze uit. “Dit is hoe de wereld eruit gaat zien.” Om je als Westen dan nu opeens ernstig druk te maken over Chinese technologie, is als mosterd na de maaltijd, redeneert Koetse. “Wake up.”

Privacy

Dat laat onverlet dat je kritisch moet zijn op dergelijke technologieën, vindt Koetse. Maar “kijk met dezelfde bezorgdheid waarmee je naar TikTok kijkt, ook naar Facebook,” aldus de China-kenner. Ze wijst daarbij op de mogelijke consequenties van de metaverse – “een soort internet 3.0” van Facebook – waarin de digitale en de echte wereld met elkaar vermengd zullen worden.

Overigens denkt Koetse niet dat Chinese politici veel interesse hebben in wat Nederlandse gebruikers zoal op TikTok doen. “Maar ook in China maken mensen zich zorgen over wat er met hun privacy gebeurt door het gebruik van TikTok.”

Ook rechtsgeleerde Afshin Ellian vindt dat we bezorgd moeten zijn vanwege deze technologieën, in het bijzonder over de privacy van burgers. Kunnen we die nog goed genoeg waarborgen? “Algoritmen kunnen immers politieke opvattingen manipuleren en massa-bewegingen tot stand brengen,” aldus Ellian.

Misvattingen

“Een van de grootste misvattingen over China is dat alles gecensureerd wordt,” vervolgt Koetse. “Terwijl het land het meest florerende online landschap kent. Dat is een blinde vlek geworden van het Westen,” vindt de China-kenner. Ook mag er politieke woede worden geuit op de sociale media, mits die is gericht op de lokale autoriteiten. “Op het moment dat het gaat om het nationale beleid en het systeem, dan zie je wél grote censuur in China.”

Hot issue in China is volgens Koetse momenteel de bestrijding van Covid. “Er is daar nog steeds een complete lockdown,” legt ze uit. “60.000 mensen van de 1,4 miljard hebben daar nu corona.” Dat lijkt relatief mee te vallen, maar bij elk positief coronageval besluit de overheid om de hele wijk op slot te gooien, vertelt ze.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Zorgverzekeraars maken flink hogere premies bekend


Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer

Ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting….

Lees meer

Pim Fortuyn Prijs voor columnist Natascha van Weezel

Schrijver/columnist Natascha van Weezel is de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs 2024. Juryvoorzitter Simon Fortuyn heeft dat woensdag bekendgemaakt in het Haagse perscentrum Nieuwspoort….

Lees meer