main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 november 2022 — 10:11

Toegankelijke zorg niet meer voor iedereen gegarandeerd, zegt CZ: ‘Heel groot probleem’

Zorg die altijd voor iedereen toegankelijk is, dat kan zorgverzekeraar CZ niet meer beloven, zegt bestuursvoorzitter Joep de Groot in een interview met De Telegraaf. Zorg die altijd voor iedereen toegankelijk is kan de zorgverzekeraar niet meer garanderen, zegt bestuursvoorzitter Joep de Groot. “Sterker nog, ik denk dat ik bijna de garantie kan geven dat het niet zo is.”

Zorgverzekeraars hebben weliswaar een zorgplicht, maar het lukt niet om de wachtlijsten in de zorg weg te werken. CZ is de op twee na grootste zorgverzekeraar in Nederland, met 3,7 miljoen verzekerden. Vandaag maakt CZ bekend dat de meest gekozen basisverzekering in januari naar 138,25 euro wordt verhoogd, een stijging van 3,75 euro per maand.

‘Reserves hebben een grens’

Om de stijging van het premiebedrag zo beperkt mogelijk te houden, heeft de verzekering volgens De Groot een flink stuk eigen vermogen ingezet. Zo zette de zorgverzekeraar vorig jaar 250 miljoen euro in om de premiestijging te beperken. Maar dat lukt niet jaar in jaar uit, legt hij uit. “Die reserves hebben een grens.”

Daarom moet er op de lange termijn er iets gebeuren om de stijgende zorgkosten en premies te beteugelen, zegt hij. Door de vergrijzing neemt de zorgvraag steeds meer toe, terwijl het aantal handen om extra zorg te leveren achterblijft. Bovendien meldt belangenbehartiger Stichting IZZ vandaag dat één op de vijf zorgmedewerkers zelf zorg mijdt uit uit vrees voor de kosten die met behandeling gepaard kunnen gaan. Intussen denken bijna zes op de tien erover om de zorg te verlaten, onder meer omdat ze van het werk daar niet rond kunnen komen.

De Sociaal-Economische Raad (SER) adviseert het kabinet onder meer over het betaalbaar houden van de zorg. Directeur Kim Putters beschrijft de situatie in de zorg als “ernstig”. “Het is niet alleen de zorgpremie, het zijn ook de energieprijzen en het wonen, dus het stapelt”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

‘Denk dat we een heel groot probleem hebben’

CZ geeft in het Telegraaf-interview aan een toename te zien van het aantal verzekerden dat de premie niet meer kan opbrengen en om betalingsregelingen vraagt. Zorgen daarover blijken ook uit onderzoek van Independer dat is uitgevoerd door Q&A Insight. Ongeveer 81 procent van de Nederlanders zegt zich zorgen te maken over de stijgende zorgpremie, en 43 procent vreest de zorgverzekering komend jaar vanwege de oplopende kosten niet meer te kunnen betalen. BNR Nieuwsradio berichtte hier donderdag over.

“Je ziet dat het signaal wordt afgegeven dat als je die premies niet betaald, er geen zorg meer is als je het nodig hebt. Daardoor neemt de onzekerheid verder toe”, zegt Putters hierover. “En vervolgens zien we ook dat er in de uitvoering van de zorg ontzettend veel vastloopt. Het is ook ontzettend ingewikkeld gemaakt. Het hele toeslagensysteem waarin mensen vastlopen. Ik denk echt dat we een heel groot probleem hebben in onze gezondheidszorg, en dat vraagt om echte oplossingen.”

LEES OOK: Gezondheidszorg moet in breder perspectief bekeken worden: ‘Overheid heeft daarin ook een taak’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Zijn de plannen in het hoofdlijnenakkoord haalbaar?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

– Oud-informateur en voormalig minister bij vier ministeries Henk Kamp;
– Voormalig topambtenaar, CDA-ideoloog, en oud-lid van de Raad van State Hans Borstlap;
– En voormalig topambtenaar van o.a. VWS en Binnenlandse Zaken Roel Bekker.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

Felle buien veroorzaken grote verkeersdrukte in deel van het land

Het is op de Nederlandse wegen veel drukker dan normaal, meldt de ANWB. Gemiddeld staat er rond 16.45 uur zo’n 450 kilometer, nu is dat…

Lees meer

Weer conducteur bedreigd, verdachte aangehouden

De NS heeft dinsdag aangifte gedaan van bedreiging van een conductrice. Dat heeft een woordvoerder van de spoorvervoerder gemeld. Het incident gebeurde in de trein…

Lees meer

Tweede Kamer stemt voor verbod op kindersekspoppen

Kindersekspoppen moeten verboden worden, heeft de Tweede Kamer dinsdag bepaald door een amendement te steunen. Daarin staat vier jaar cel voor onder meer het bezitten…

Lees meer

Europese liberalen moeten VVD eruit zetten, zegt fractievoorzitter

De VVD kan niet in de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement blijven als de partij gaat regeren met de PVV, zegt de fractievoorzitter van…

Lees meer

Dit jaar al 11,3 miljard euro winst voor Nederlandse beleggers

Nederlandse huishoudens hebben in de eerste drie maanden van 2024 met hun gezamenlijke beleggingen 11,3 miljard euro winst gemaakt. De totale waarde steeg daardoor tot…

Lees meer

Vorig jaar bijna drie keer zoveel drugslabs in Rotterdam opgerold

De politie heeft vorig jaar in Rotterdam bijna drie keer zoveel drugslabs ontmanteld als in het jaar ervoor. In 2023 ging het om 28, tegen…

Lees meer

Ruben Brekelmans (VVD) uit forse kritiek op ICC-aanklager: ‘Netanyahu en Hamasleiders absoluut niet op dezelfde voet plaatsen’

VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans vindt het onjuist dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en defensieminister Yoav Gallant door de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC)…

Lees meer