main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 november 2022 — 10:11

Toegankelijke zorg niet meer voor iedereen gegarandeerd, zegt CZ: ‘Heel groot probleem’

Zorg die altijd voor iedereen toegankelijk is, dat kan zorgverzekeraar CZ niet meer beloven, zegt bestuursvoorzitter Joep de Groot in een interview met De Telegraaf. Zorg die altijd voor iedereen toegankelijk is kan de zorgverzekeraar niet meer garanderen, zegt bestuursvoorzitter Joep de Groot. “Sterker nog, ik denk dat ik bijna de garantie kan geven dat het niet zo is.”

Zorgverzekeraars hebben weliswaar een zorgplicht, maar het lukt niet om de wachtlijsten in de zorg weg te werken. CZ is de op twee na grootste zorgverzekeraar in Nederland, met 3,7 miljoen verzekerden. Vandaag maakt CZ bekend dat de meest gekozen basisverzekering in januari naar 138,25 euro wordt verhoogd, een stijging van 3,75 euro per maand.

‘Reserves hebben een grens’

Om de stijging van het premiebedrag zo beperkt mogelijk te houden, heeft de verzekering volgens De Groot een flink stuk eigen vermogen ingezet. Zo zette de zorgverzekeraar vorig jaar 250 miljoen euro in om de premiestijging te beperken. Maar dat lukt niet jaar in jaar uit, legt hij uit. “Die reserves hebben een grens.”

Daarom moet er op de lange termijn er iets gebeuren om de stijgende zorgkosten en premies te beteugelen, zegt hij. Door de vergrijzing neemt de zorgvraag steeds meer toe, terwijl het aantal handen om extra zorg te leveren achterblijft. Bovendien meldt belangenbehartiger Stichting IZZ vandaag dat één op de vijf zorgmedewerkers zelf zorg mijdt uit uit vrees voor de kosten die met behandeling gepaard kunnen gaan. Intussen denken bijna zes op de tien erover om de zorg te verlaten, onder meer omdat ze van het werk daar niet rond kunnen komen.

De Sociaal-Economische Raad (SER) adviseert het kabinet onder meer over het betaalbaar houden van de zorg. Directeur Kim Putters beschrijft de situatie in de zorg als “ernstig”. “Het is niet alleen de zorgpremie, het zijn ook de energieprijzen en het wonen, dus het stapelt”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

‘Denk dat we een heel groot probleem hebben’

CZ geeft in het Telegraaf-interview aan een toename te zien van het aantal verzekerden dat de premie niet meer kan opbrengen en om betalingsregelingen vraagt. Zorgen daarover blijken ook uit onderzoek van Independer dat is uitgevoerd door Q&A Insight. Ongeveer 81 procent van de Nederlanders zegt zich zorgen te maken over de stijgende zorgpremie, en 43 procent vreest de zorgverzekering komend jaar vanwege de oplopende kosten niet meer te kunnen betalen. BNR Nieuwsradio berichtte hier donderdag over.

“Je ziet dat het signaal wordt afgegeven dat als je die premies niet betaald, er geen zorg meer is als je het nodig hebt. Daardoor neemt de onzekerheid verder toe”, zegt Putters hierover. “En vervolgens zien we ook dat er in de uitvoering van de zorg ontzettend veel vastloopt. Het is ook ontzettend ingewikkeld gemaakt. Het hele toeslagensysteem waarin mensen vastlopen. Ik denk echt dat we een heel groot probleem hebben in onze gezondheidszorg, en dat vraagt om echte oplossingen.”

LEES OOK: Gezondheidszorg moet in breder perspectief bekeken worden: ‘Overheid heeft daarin ook een taak’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer