main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 november 2022 — 10:11

Toegankelijke zorg niet meer voor iedereen gegarandeerd, zegt CZ: ‘Heel groot probleem’

Zorg die altijd voor iedereen toegankelijk is, dat kan zorgverzekeraar CZ niet meer beloven, zegt bestuursvoorzitter Joep de Groot in een interview met De Telegraaf. Zorg die altijd voor iedereen toegankelijk is kan de zorgverzekeraar niet meer garanderen, zegt bestuursvoorzitter Joep de Groot. “Sterker nog, ik denk dat ik bijna de garantie kan geven dat het niet zo is.”

Zorgverzekeraars hebben weliswaar een zorgplicht, maar het lukt niet om de wachtlijsten in de zorg weg te werken. CZ is de op twee na grootste zorgverzekeraar in Nederland, met 3,7 miljoen verzekerden. Vandaag maakt CZ bekend dat de meest gekozen basisverzekering in januari naar 138,25 euro wordt verhoogd, een stijging van 3,75 euro per maand.

‘Reserves hebben een grens’

Om de stijging van het premiebedrag zo beperkt mogelijk te houden, heeft de verzekering volgens De Groot een flink stuk eigen vermogen ingezet. Zo zette de zorgverzekeraar vorig jaar 250 miljoen euro in om de premiestijging te beperken. Maar dat lukt niet jaar in jaar uit, legt hij uit. “Die reserves hebben een grens.”

Daarom moet er op de lange termijn er iets gebeuren om de stijgende zorgkosten en premies te beteugelen, zegt hij. Door de vergrijzing neemt de zorgvraag steeds meer toe, terwijl het aantal handen om extra zorg te leveren achterblijft. Bovendien meldt belangenbehartiger Stichting IZZ vandaag dat één op de vijf zorgmedewerkers zelf zorg mijdt uit uit vrees voor de kosten die met behandeling gepaard kunnen gaan. Intussen denken bijna zes op de tien erover om de zorg te verlaten, onder meer omdat ze van het werk daar niet rond kunnen komen.

De Sociaal-Economische Raad (SER) adviseert het kabinet onder meer over het betaalbaar houden van de zorg. Directeur Kim Putters beschrijft de situatie in de zorg als “ernstig”. “Het is niet alleen de zorgpremie, het zijn ook de energieprijzen en het wonen, dus het stapelt”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

‘Denk dat we een heel groot probleem hebben’

CZ geeft in het Telegraaf-interview aan een toename te zien van het aantal verzekerden dat de premie niet meer kan opbrengen en om betalingsregelingen vraagt. Zorgen daarover blijken ook uit onderzoek van Independer dat is uitgevoerd door Q&A Insight. Ongeveer 81 procent van de Nederlanders zegt zich zorgen te maken over de stijgende zorgpremie, en 43 procent vreest de zorgverzekering komend jaar vanwege de oplopende kosten niet meer te kunnen betalen. BNR Nieuwsradio berichtte hier donderdag over.

“Je ziet dat het signaal wordt afgegeven dat als je die premies niet betaald, er geen zorg meer is als je het nodig hebt. Daardoor neemt de onzekerheid verder toe”, zegt Putters hierover. “En vervolgens zien we ook dat er in de uitvoering van de zorg ontzettend veel vastloopt. Het is ook ontzettend ingewikkeld gemaakt. Het hele toeslagensysteem waarin mensen vastlopen. Ik denk echt dat we een heel groot probleem hebben in onze gezondheidszorg, en dat vraagt om echte oplossingen.”

LEES OOK: Gezondheidszorg moet in breder perspectief bekeken worden: ‘Overheid heeft daarin ook een taak’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer