main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 november 2022 — 13:37

Kloof tussen stad en platteland: ‘Plattelanders willen meepraten’

Nederlanders moeten meer zeggenschap krijgen over hun eigen leefomgeving. Daarvoor pleit journalist van NRC Karel Smouter in zijn boek Blauw wit rood over de kloof tussen stad en platteland. Volgens de oud-regiocorrespondent is die kloof de laatste jaren gegroeid, niet alleen door de stikstofcrisis.

Al in de zomer van 2019 zag Smouter de eerste omgekeerde Nederlandse vlaggen op boerenerven. Bij veehouders was er destijds een toenemende vrees voor acties door dierenactivisten. “Die konden zomer je erf betreden, denk aan de stalbezetting in Boxtel. Dat was de kiem voor de protesten die we nu zien”, zegt Smouter in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Destijds was ook de opkomst van Farmers Defence Force, een beweging die we inmiddels allemaal kennen.”

Het tweede lont in het kruitvat was de uitspraak van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot op 9 september 2019 dat de veestapel gehalveerd moest worden, zegt Smouter. “Wat je toen zag is dat de netwerken van Farmers Defence Force geactiveerd zijn. Even later stond het Malieveld vol voor het eerste grote boerenprotest.”

De stikstofcrisis heeft de kloof tussen platteland en Den Haag verder vergroot. Smouter: “Maar het is niet de enige crisis die op het bordje van het platteland wordt gelegd. Het gaat ook om de wooncrisis, de energiecrisis, de energietransitie en alles wat daarmee samenhangt. Het gevoel van veel plattelanders is dat alle maatschappelijke problemen door hun moeten worden opgelost en voor een deel is dat zo. Als je zoekt naar ruimte is die op het platteland voor handen.”

Teruggang op platteland

Volgens voorzitter van de Sociaal-Economische Raad Kim Putters ziet de kloof niet alleen tussen de oren. “Het percentage werkende armen – mensen die wel een baan hebben maar geen fatsoenlijk inkomen – is op het platteland bijvoorbeeld groter. Ook op het gebied van leefbaarheid en bedrijvigheid is de de afgelopen jaren een teruggang geweest op het platteland.”

“Het zorgt voor een gevoel van achterstelling die hele grote consequenties voor die regio’s heeft”, zegt Putters. Volgens Smouter willen bewoners van het platteland meer zeggenschap. “Ze vinden dat het gesprek over hun hoofd wordt gevoerd, in de stad. De media en politiek vinden ze te stedelijk. Ze willen meepraten over hun eigen lot.”

“De openingszet van een coalitiepartij is geweest om te zeggen dat de veestapel moet worden gehalveerd. De Raad van State is duidelijk geweest: de natuur moet worden beschermt. Maar als je wil dat mensen meegaan in de verandering, moet je mensen mee laten praten. Niet alleen nu, dat had vanaf het begin gemoeten.”

‘Verduurzaming’ politiek

Smouter pleit voor een “verduurzaming” van de politiek en democratie. “Je kunt denken aan vormen van inspraak, zoals burgerberaden en buurtbegrotingen. Daarvoor zijn nu wereldwijd experimenten. Mensen moeten niet alleen eens per vier jaar via verkiezingen maar ook op lokaal niveau met elkaar beslissingen kunnen maken over hoe grote doelstellingen te realiseren.”

De politiek is nu aan zet, zegt de NRC-journalsit. “In 2030 moeten de Parijsdoelen gehaald worden. We lopen op bijna ieder punt achter. De druk neemt toe.”

LEES OOK: Weer boerenprotesten: ‘De overheid slaagt er niet in om met boeren in gesprek te gaan’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Podcast Het Misdaadbureau

Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…

Lees meer

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Minstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…

Lees meer

Overleden chauffeur na aantal dagen aangetroffen in cabine van truck

Op een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….

Lees meer

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…

Lees meer

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…

Lees meer

Aantal mensen in bijstand blijft dalen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…

Lees meer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…

Lees meer

Nederlandse verdachte bij groot Duits onderzoek naar IS-netwerk

In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…

Lees meer

Bergkamp stuurt brief aan Twitter: neem directe actie tegen dreigtweets aan Kamerleden

Twitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…

Lees meer