main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 6 november 2022 — 13:05

Discussie rond kerncentrales brandt los: ‘Dan heb je die gekke windmolenparken helemaal niet nodig’

Om de klimaatdoelen te halen en CO2-uitstoot te verminderen moet Nederland zo snel mogelijk overstappen op kernenergie. Dat vertelt wetenschapsjournalist Simon Rozendaal bij WNL Op Zondag op NPO 1.

Zonder de bouw van kerncentrales “ga je alles met zonnecellen, windmolens en biomassa doen en die hebben heel veel nadelen”, oordeelt Rozendaal. Dat is volgens de wetenschapsjournalist niet zo duurzaam als het lijkt, omdat het negatieve effecten heeft op de natuur en milieu. “Met kerncentrales heb je dat probleem niet.”

Qua CO2-uitstoot schelen de verschillende energievoorzieningen niet veel van elkaar, maar wel qua energieopwekking, stelt Rozendaal. “Een kerncentrale produceert tienduizend watt per vierkante meter en zonnecellen en windmolenparken maar duizend a tweeduizend. Met twintig, dertig kerncentrales ben je klaar in Nederland en dan heb je zo’n immens landoppervlak met die gekke windmolenparken helemaal niet nodig.”

Kritiek op Jetten

Volgens Rozendaal maakt het kabinet “veel te weinig vaart van kernenergie” en “moet het nu doorpakken”. Een groot deel van de schuld legt hij bij klimaatminister Rob Jetten. “Hij is niet bijster sterk en doet zijn best niet.”

Tekst gaat verder onder tweet

Rozendaal vindt dat Jetten “van alles en nog wat” doet om de boel te vertragen. Bijvoorbeeld middels “een rapportje hier en een commissie daar”. Jetten “is doodsbenauwd dat hij de geschiedenis ingaat als de D66-minister is die kerncentrales neerzet”.

Discussie Nijpels en Rozendaal

VVD-coryfee Ed Nijpels deelt de gedachtegang van Rozendaal niet en is van mening dat de wetenschapsjournalist “veel onzin” vertelt. “Dit kabinet heeft na alle politieke discussie een draai gemaakt ten opzichte van vorige kabinetten door te zeggen dat kernenergie een rol kán spelen in de energievoorziening. Daar is het nieuwe kabinet echt mee bezig.”

Volgens Nijpels wekt Rozendaal de indruk dat het kabinet tegen kerncentrales is. “Het kabinet heeft gezegd dat kernenergie onderdeel is van de mix, maar realiseer je wel dat het een beperkt deel is. Want je kunt niet met kernenergie het hele energieprobleem oplossen. Alles bij elkaar kan het tegen 2040 misschien 10 procent bijdragen.”

Rozendaal reageert op de woorden van Nijpels: “Mag ik als chemicus dan ook even de onzin in uw redenering aantonen?” Die 10 procent, kan namelijk “veel meer”, denkt Rozendaal. “Met kernenergie kun je het hele energieprobleem aanpakken. Kerncentrales kunnen niet alleen elektriciteit leveren. Je kunt er ook stadsverwarming mee genereren.”

Reactie Wopke Hoekstra

CDA-minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra is het met Rozendaal eens dat “kernenergie een onmisbaar onderdeel is van de energiemix van de toekomst”. Ook erkent Hoekstra dat Nederland daar “grote vaart mee heeft te maken” en volgt met zijn laatste zin het verhaal van Nijpels: “Dat is ook wat wij nu doen.”

LEES OOK: Auteur Marco Visscher hekelt taboe op kernenergie: ‘Het blijkt van alle energiebronnen het veiligst te zijn’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer