main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 6 november 2022 — 11:46

CDA-leider Hoekstra: keihard optreden tegen verbale aanvallen zoals van Wilders en Baudet

CDA-minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra wil hard optreden tegen uitspraken van harde verbale aanvallen van bijvoorbeeld PVV-leider Geert Wilders en FVD-leider Thierry Baudet. Dat zei Hoekstra zondag in het tv-programma WNL op Zondag op NPO1.

Hoekstra: “Het eerste wat je moet doen is dit soort zaken benoemen en elke keer als het gebeurt daar paal en perk aan stellen. Het tweede wat je moet doen is dat je keihard optreedt tegen de effecten die je daarbij ziet.” Hoekstra doelt daarmee op bedreigingen tegen journalisten en politici. “Dat heeft een enorme impact op de individuen die dat meemaken, hun families”, zei Hoekstra. “Maar het doet ook echt iets met onze rechtsstaat. Dus we hebben als samenleving geen keus om daar kei- en keihard voor op te staan.”

‘Die koppeling kun je niet elke keer maken’

Hoekstra kan niet met zekerheid zeggen dat de uitspraken van Wilders en Baudet leiden tot fysieke bedreigingen. “Je kan nooit een op een die koppeling elke keer maken. Maar je ziet wel dat het hele klimaat van hoe je met elkaar omgaat, hoe je ook met elkaar in Den Haag omgaat en hoe complottheorieën welig tieren, dat dat wel degelijk effect heeft op wat er op sociale media gebeurt.”

De CDA-leider gaat verder: “En hoe dat ook gevolgen heeft in de gewone wereld. Dat is onbestaanbaar in ons land en daar hebben we geen keuze in dan daar keihard tegenop te treden.”

CDA-congres

Op het CDA-congres zaterdag haalde Hoekstra uit naar PVV-leider Wilders die CDA-minister Hugo de Jonge op sociale media de tekst “jij haat je eigen volk” toebeet. Ook citeerde Hoekstra FVD’er Thierry Baudet, die de oorlog in Oekraïne de meest hoopvolle gebeurtenis uit zijn leven noemde. “Dit is afbraak als politiek verdienmodel”, zei Hoekstra daarover.

Hoekstra erkent dat het debat over het eventueel sanctioneren van uitspraken van Wilders en Baudet moeilijk is. “In de Tweede kamer is daar met vallen en opstaan het debat over begonnen. Het ingewikkelde is hier natuurlijk dat juist voor politici de vrijheid van meningsuiting – die ook mij zeer dierbaar is – een groot goed is. Maar er zijn ook fatsoensnormen”, vertelt Hoekstra.

“Je hebt rekening te houden met wat de gevolgen zijn van je woorden. Dus het minste wat politici te doen hebben is daar wel op te normeren. Dat is wat ik gisteren gedaan heb. Ik heb natuurlijk echt niet de illusie dat het daarmee klaar is. Daarvoor vindt op sociale media veel te veel drek plaats. Maar we moeten er wel wat mee doen. Dit heeft echt het vermogen om de rechtsstaat en het vertrouwen in die rechtsstaat aan te vreten.”

LEES OOK: Politiek wil zich niet branden aan asielinstroom: ‘Het is denkbaar dat het kabinet valt door de asielcrisis’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer