Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Oproep aan ministerie na kostenstijging kinderopvang: ‘Stel maximum uurprijs bij’

De kinderopvang wordt in 2023 fors duurder. De tarieven die veel kinderopvangorganisaties hanteren stijgen en dat is opnieuw een financiële klap voor ouders met een laag- of middeninkomen. Daarom doet Stichting Voor Werkende Ouders een oproep aan het ministerie van Werkgelegenheid en Sociale Zaken om hier ernstig over na te denken: "De maximum uurprijs moet fors omhoog."

Marjet Winsemius, directeur Stichting Voor Werkende Ouders, wil dat het ministerie de maximum uurprijs verder bijstelt "zodat die meegaat met deze prijsstijging" in de kinderopvang. Momenteel loopt die namelijk achter, stelt Winsemius. "Dus het verschil tussen de maximum uurprijs en eigen bijdrage werd al steeds groter."

Op deze manier blijft het aantrekkelijk om in de kinderopvang te (blijven) werken. Want dat betekent dat niet alleen de salarissen van de professionals omhoog kunnen, maar ook dat het aantrekkelijk blijft voor ouders om hun kind naar de opvang te brengen. "Zodat ook zij kunnen werken en dat is een must in deze economie."

De eigen bijdrage gaat in vergelijking met 2022 met zo'n 40 procent omhoog. Deze prijsstijging zat er gezien de inflatie, hoge energiekosten, forse huurprijzen en personeelstekorten al een tijd aan te komen, maar dat deze zo hoog zou uitvallen had Winsemius niet verwacht. "Dit is een mokerslag voor de keukentafels", vertelt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Gevolgen arbeidsmarkt

Dat brengt Winsemius ook op haar volgende punt van zorg. Buiten het feit of ouders de rekeningen nog kunnen betalen, zien zij zich - door de (te) dure kinderopvang - soms genoodzaakt minder te werken. Of nog erger: hun baan opzeggen. "Wij maken ons hier ernstig zorgen over", zegt Winsemius.

Zeker in deze tijd, gezien de krapte op de arbeidsmarkt. "We hebben meer mensen nodig op de arbeidsmarkt in alle sectoren. Daar is kinderopvang basis in. Voor ons is het extreem belangrijk dat die prijs vergoed wordt door de overheid."

Alternatieven kinderopvang

Een au-pair in huis halen is in de ogen van de bestuursvrouw geen sterk alternatief voor de kinderopvang. Al helemaal niet voor laag- en middeninkomens. Dat is namelijk nog altijd zeer prijzig en je moet er ook maar plek voor hebben in huis.

Daarnaast "is het voordeel van de kinderopvang dat kinderen met elkaar leren spelen, zich ontwikkelen en dat daar goede begeleiding is".

LEES OOK: Kinderopvang fors duurder in 2023


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau