main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 november 2022 — 08:09

D-day voor bouwvrijstelling: ‘In het ergste geval komen tienduizenden projecten stil te liggen’

De Raad van State, de hoogste rechter van het land, doet woensdag uitspraak over de bouwvrijstelling. De zaak draait om het Porthos-project in de Rotterdamse haven. Daarmee moet het mogelijk worden om CO2 op te slaan onder de Noordzee. Onder meer de bedrijven Shell en Exxon willen CO2 uit hun raffinaderijen op deze manier afvoeren, om hun uitstoot te beperken.

De milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) wil door naar de rechter te stappen, daar een stokje voor steken. De groep zegt dat de aanleg van het Porthos-project schade oplevert voor beschermde natuurgebieden. Dat komt vooral door de enorme stikstofuitstoot. Dat mag nu nog, want de bouw is uitgezonderd van de stikstofregels. Zolang een gebouw na de bouw geen stikstof meer uitstoot, speelt het gevolg van de tijdelijke stikstofuitstoot op de natuur geen rol. Als de rechter een streep zet door de bouwvrijstelling, heeft dat grote gevolgen voor bouwprojecten in heel het land.

Uitspraak rechter

Of er vandaag ook een definitieve uitspraak komt, is nog maar de vraag. De rechter heeft namelijk meerdere opties, zoals een tussenuitspraak. “Dan wordt tijd gerekt, zodat de Nederlandse regering zich ertegen kan verweren”, vertelt advocaat vastgoedrecht Marja van der Lek bij Goedemorgen Nederland. “Maar als je kijkt naar Europese regelgeving, dan is de kans wel aanzienlijk dat er een streep doorheen gaat. Vraag is of rechters dat aandurven vandaag.”

Als de rechter MOB toch gelijk geeft, dan betekent het dat alle “hangende vergunningen opnieuw beoordeeld moeten worden”, zegt Van der Lek. Met als gevolg dat de bouw van nieuwe woningen opnieuw flink vertraagd wordt, net zoals het opstarten van nieuwe bouwprojecten.

Bouwprojecten

“In het slechtste geval betekent dit in Overijssel alleen al dat er tienduizenden bouwprojecten stil komen te liggen,” zegt gedeputeerde van Overijssel Monique van Haaf in Goedemorgen Nederland.

En dat botst weer met de plannen van woonminister Hugo de Jonge. “We moeten elk jaar in onze provincie alleen al 5 tot 6 duizend woningen bijbouwen. Dat lukt dan dus niet,” aldus Van Haaf. “Heel veel vraagstukken komen op deze manier bij elkaar. Niet alleen de bouw en de woningcrisis, maar ook de natuur en hoe daarmee om te gaan,” reageert Tom Middendorp, oud-commandant der Strijdkrachten.

“Juristen geven al aan rekening te houden met het doemscenario, maar het is lastig te zeggen wat de uitspraak precies betekent. Vergunningen hoeven nu nog niet worden afgegeven dus het is lastig te becijferen,” zegt parlementair redacteur van WNL Tessa van Viegen.

De rechter doet woensdag uitspraak.

LEES OOK: Rechter doet uitspraak over de bouwvrijstelling: ‘Uitspraak kan land platleggen’

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer