main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 1 november 2022 — 13:29

Hoogleraar Rotmans: zonder China rijden we straks geen auto meer

Als alle nieuwe auto’s vanaf 2035 elektrisch moeten zijn, zoals nu vaststaat, worden we nog afhankelijker van China dan we nu al zijn. Dat zegt hoogleraar duurzaamheid en transitie Jan Rotmans. Dit omdat dit soort auto’s bestaan uit veel meer kritieke metalen, zoals lithium, die vooral in Afrika en China aanwezig zijn. “Ik begrijp werkelijk niet dat er geen Europees grondstoffenbeleid is”, zegt hij bij het WNL-radioprogramma Sven Op 1.

Vanaf 2035 mogen nieuwe auto’s in Nederland geen verbrandingsmotoren meer krijgen. Daarvoor heeft Nederland ongeveer 75 procent meer kritieke metalen nodig dan nu. Nederland kan de klimaatdoelen dus enkel halen door afhankelijk te worden van China of Afrika, zo zegt Rotmans. Dat willen we niet, maar: “we zijn er wel toe gedwongen omdat we zo laat wakker zijn geworden.”

Een oplossing zou zijn om alternatieve metalen te vinden, maar die zijn er nog niet. “Of het hergebruiken, dat doen we ook nog niet.”

De prijs van lithium is vorig jaar al met 280 procent toegenomen, zegt Rotmans. “Dus het is niet alleen de afhankelijkheid, maar ook de exploderende prijs. En dan zit je dus klem.” Om die reden snapt de hoogleraar niet dat er nog geen Europees of Nederlands grondstoffenbeleid is.

‘Er moet crisisbeleid komen’

Rotmans pleit zelf voor een nieuwe Crisis- en herstelwet (Chw) om de energietransitie te versnellen. “Verduurzaming moet voorrang krijgen. Zet wetten die in weg zitten aan de kant, anders stagneert de innovatie”, zegt hij. “En dan zitten we dubbel klem.”

En daarbij is de tijd van besparingstips voorbij, zegt Rotmans. Daarmee doelt hij op de aanpak van minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten, die regelmatig op zijn Twitteraccount huishoudens tips geeft hoe energie te besparen. “Daar kon je tien jaar geleden mee aankomen. Kom op, we moeten nu andere dingen doen dan normaal. Geen tips en trucs meer, het spant er nu om. Er moet gewoon crisisbeleid komen.”

LEES OOK: DNB-baas: energiesteun voor iedereen is onverstandig

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer