Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

CDA-Europarlementariër: Europees prijsplafond slecht idee, komt er niet

Peter Visser

Volgens Europarlementariër van het CDA Tom Berendsen komt er geen Europees prijsplafond. "Er worden stappen gezet om samen sterk te staan, maar een prijsplafond is een slecht idee en gaat er dus niet komen", aldus Berendsen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Een meerderheid van de EU-landen dringt al maanden aan op een zogeheten prijsplafond, waardoor de gasprijs niet verder mag stijgen dan een bepaalde hoogte. Tegenstanders, waaronder Nederland en Duitsland, willen alleen aan zo'n plafond als zeker is dat leveranciers Europa niet links laten liggen en het energieverbruik niet gaat stijgen.

Volgens Berendsen is dat onhaalbare kaart en gaat het prijsplafond daarom van tafel. "Het kan gewoon niet", zegt de christendemocraat over het voorstel van vooral Zuid-Europese landen. "Bij zo'n prijsplafond spreken we af dat we voor gas op de wereldmarkt een vast bedrag betalen. Als Aziatische landen meer betalen, varen de Lng-schepen gewoon door."

Wel zijn de lidstaten het eens geworden over een tijdelijke prijscorridor, die moet zorgen voor meer rust op de energiemarkt, zegt de CDA'er. Het gaat om een strategie om piekende gasprijzen af te toppen. "Er zijn partijen in de markt die inkopen en verkopen op het juiste moment en daar veel geld meer verdienen. Daar moeten je maatregelen tegen nemen."

Europese eenheid

Volgens Berendsen gebruikt Poetin gas "als wapen" tegen Europa, maar is de eenheid niet gebroken. Hij wijst op maatregelen die al genomen zijn. "We gaan nog meer doen om energie te besparen en we gaan gezamenlijk gas inkopen op de markt. Onze concurrentiepositie is nog goed, we zijn een rijke gemeenschap."

Ook zijn de Europese gasvoorraden dankzij handelen van de Europese Unie op dit moment gevuld, zegt de Europarlementariër. "En we hebben op Europees niveau afgesproken dat overwinsten van energiebedrijven ingezet kunnen worden ter compensatie van huishoudens en bedrijven."

Langtermijncontracten

Wel hoopt hij dat de energieministers van de Europese lidstaten afspraken maken voor de langere termijn, zodat ook komende winters de gasvoorraden gevuld zijn. Berendsen pleit voor het afsluiten van langtermijncontracten met leveranciers. "Als het goed is komt dat rond."

LEES OOK: Rob Jetten: EU wil praten over compensatie klimaatschade arme landen


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau