main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 oktober 2022 — 14:42

Wat als de stuwdam bij Cherson doorbreekt, en wie heeft daar belang bij: Rusland of Oekraïne?

Cherson staat onder immense druk. Het Russische leger had de Oekraïense regio al vroeg in handen, maar het Oekraïense leger herovert de afgelopen weken terrein. Oekraïne en Rusland beschuldigen elkaar ervan een belangrijke stuwdam ten oosten van de havenstad Cherson in de Dnjepr op te willen blazen. Maar wie van de strijdende partijen heeft daar belang bij?

Rusland beschuldigt Oekraïne ervan de Kachovka-dam, een waterkrachtcentrale waar stroom wordt opgewekt, te beschieten met raketten. Cherson en de wijde omgeving zouden bij het opblazen van de dam worden verwoest door een vloedgolf. De Oekraïense president Volodimir Zelenski wijst juist naar Rusland en waarschuwt voor een ‘catastrofe’ als dit gebeurt: hij geeft aan dat dan tachtig dorpen onder water komen te staan. Ook de kerncentrale nabij Zaporizja loopt dan gevaar, zegt hij, omdat die zijn koelwater uit het Kachovka-stuwmeer haalt. Zonder koelwater zou de centrale stilgelegd moeten worden.

Kerncentrales

Generaal buiten dienst Mart de Kruif zegt dat Rusland het grootste belang heeft bij het opblazen van de dam. Het militair effect hiervan is niet zo groot, legt hij uit. “Je hebt wel een ramp: een overstroming en alles wat daarbij komt. Maar het opblazen op zich heeft niet zo veel zin, tenzij je bezig bent met een gerichte campagne om het energiesysteem van Oekraïne aan te grijpen.”

Daarmee doelt De Kruif op het feit dat Rusland afgelopen dagen bezig is het met bombarderen van kerncentrales. Afgelopen weekend werden meerdere kerncentrales in Charkov beschoten. Rusland kreeg bovendien in maart al de centrale van Zaporizja in handen, en sindsdien lieten ze de centrale, de grootste van Europa, nauwelijks draaien.

Energiesysteem

De Russen zouden hier dus niet alleen schade mee kunnen aanrichten, maar ook het energiesysteem kunnen platleggen. “Dan zullen veel Oekraïners zeggen: wij pakken onze spullen, en gaan naar het Westen”, legt De Kruif uit. “Poetin ziet de steun van het Westen aan Oekraïne als datgene dat hij kan aanvallen. Als hij dat uit elkaar kan spelen, kan hij op termijn de oorlog nog winnen. Dus daar speelt hij op.”

Cherson is politiek gezien één van de vier provincies die zogenaamd door Rusland zijn geannexeerd, maar het is ook een symbolische stad, legt De Kruif uit. “Want het is één van de eerste steden die is ingenomen na het begin van de oorlog.” Verder is het ook een “springplank naar Odessa”, de enige haven die Oekraïne zelf nog in handen heeft. “Dus het heeft ook een strategisch-militair belang.”

Nova Kachovka ligt op ruim 50 kilometer van het front, oostelijk van Cherson. De stad is van groot strategisch belang. Zo ligt hier een van de twee bruggen over de Dnepr die in handen zijn van het Russische leger. Ook begint bij Nova Kachovka het belangrijke Noord-Krimkanaal, dat drinkwater naar het geannexeerde schiereiland brengt.

LEES OOK: Von der Leyen belooft Oekraïne in 2023 18 miljard EU-steun

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Landgoed bij Leusden moet deels dicht na incident met wolf

Het landgoed bij Leusden waar een wolvenpaar met welpen leeft, gaat de komende tijd dicht voor bezoekers. De provincie Utrecht en de gemeente Leusden hebben…

Lees meer

Minister van Defensie Brekelmans: F-16 kan Oekraïense grondtroepen nog niet ondersteunen

De F-16’s die Nederland naar Oekraïne heeft gestuurd worden voorlopig nog niet gebruikt om grondtroepen te ondersteunen, zegt defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) in het radioprogramma…

Lees meer

Stads- en streekvervoer volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder

Een rit in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder. Dat bevestigt directeur Jan van Selm van samenwerkingsverband DOVA na een…

Lees meer

Ursula von der Leyen blij met ‘veel grotere steun’ dan vorige keer

De herkozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is blij met de uitslag van de stemming in het Europees Parlement. Ze wijst…

Lees meer

Femke Halsema over ‘wijdverspreide’ homohaat in Amsterdam: ‘Jongeren staan onder invloed van Andrew Tate’

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema begint vandaag aan haar tweede termijn. Ze heeft niet getwijfeld om door te gaan, vertelt ze in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal…

Lees meer

Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en…

Lees meer

Grote pensioenfondsen staan er opnieuw beter voor

De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het tweede kwartaal opnieuw beter voor komen te staan. Ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgfonds PFZW, maar ook bpfBOUW en…

Lees meer