main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 oktober 2022 — 14:42

Wat als de stuwdam bij Cherson doorbreekt, en wie heeft daar belang bij: Rusland of Oekraïne?

Cherson staat onder immense druk. Het Russische leger had de Oekraïense regio al vroeg in handen, maar het Oekraïense leger herovert de afgelopen weken terrein. Oekraïne en Rusland beschuldigen elkaar ervan een belangrijke stuwdam ten oosten van de havenstad Cherson in de Dnjepr op te willen blazen. Maar wie van de strijdende partijen heeft daar belang bij?

Rusland beschuldigt Oekraïne ervan de Kachovka-dam, een waterkrachtcentrale waar stroom wordt opgewekt, te beschieten met raketten. Cherson en de wijde omgeving zouden bij het opblazen van de dam worden verwoest door een vloedgolf. De Oekraïense president Volodimir Zelenski wijst juist naar Rusland en waarschuwt voor een ‘catastrofe’ als dit gebeurt: hij geeft aan dat dan tachtig dorpen onder water komen te staan. Ook de kerncentrale nabij Zaporizja loopt dan gevaar, zegt hij, omdat die zijn koelwater uit het Kachovka-stuwmeer haalt. Zonder koelwater zou de centrale stilgelegd moeten worden.

Kerncentrales

Generaal buiten dienst Mart de Kruif zegt dat Rusland het grootste belang heeft bij het opblazen van de dam. Het militair effect hiervan is niet zo groot, legt hij uit. “Je hebt wel een ramp: een overstroming en alles wat daarbij komt. Maar het opblazen op zich heeft niet zo veel zin, tenzij je bezig bent met een gerichte campagne om het energiesysteem van Oekraïne aan te grijpen.”

Daarmee doelt De Kruif op het feit dat Rusland afgelopen dagen bezig is het met bombarderen van kerncentrales. Afgelopen weekend werden meerdere kerncentrales in Charkov beschoten. Rusland kreeg bovendien in maart al de centrale van Zaporizja in handen, en sindsdien lieten ze de centrale, de grootste van Europa, nauwelijks draaien.

Energiesysteem

De Russen zouden hier dus niet alleen schade mee kunnen aanrichten, maar ook het energiesysteem kunnen platleggen. “Dan zullen veel Oekraïners zeggen: wij pakken onze spullen, en gaan naar het Westen”, legt De Kruif uit. “Poetin ziet de steun van het Westen aan Oekraïne als datgene dat hij kan aanvallen. Als hij dat uit elkaar kan spelen, kan hij op termijn de oorlog nog winnen. Dus daar speelt hij op.”

Cherson is politiek gezien één van de vier provincies die zogenaamd door Rusland zijn geannexeerd, maar het is ook een symbolische stad, legt De Kruif uit. “Want het is één van de eerste steden die is ingenomen na het begin van de oorlog.” Verder is het ook een “springplank naar Odessa”, de enige haven die Oekraïne zelf nog in handen heeft. “Dus het heeft ook een strategisch-militair belang.”

Nova Kachovka ligt op ruim 50 kilometer van het front, oostelijk van Cherson. De stad is van groot strategisch belang. Zo ligt hier een van de twee bruggen over de Dnepr die in handen zijn van het Russische leger. Ook begint bij Nova Kachovka het belangrijke Noord-Krimkanaal, dat drinkwater naar het geannexeerde schiereiland brengt.

LEES OOK: Von der Leyen belooft Oekraïne in 2023 18 miljard EU-steun

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Made in Holland

Nederland staat voor molens, tulpen en klompen. Maar inmiddels ook wijngaarden, rijstvelden en theeplantages. Stand van Nederland onderzoekt of dit de toekomst is voor de Nederlandse economie.

Kijk Stand van Nederland: Generatie Next nu terug via NPO Start.

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten: ‘Groot onderdeel van de wooncrisis’

Arbeidsmigratie in Nederland heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen. Inmiddels telt ons land meer dan een miljoen mensen die hier naartoe zijn…

Lees meer

Man opgepakt na explosie bij bus van dakdekker in Den Bosch

Een 19-jarige man uit Den Bosch is opgepakt voor het vernielen van een bestelbus van een dakdekker, zondagavond. Een explosie en een steekvlam leidden tot…

Lees meer

Kabinet wil straffen voor drugsdelicten omhoog gooien

Als het aan het kabinet ligt, gaan de maximumstraffen voor drugsdelicten omhoog. Het smokkelen van harddrugs zou dan van 12 naar 16 jaar gaan. Ook…

Lees meer

‘Financiële stabiliteit komt vooral aanwaaien uit het buitenland’, zegt DNB-directeur

De onzekerheid door conflicten zoals in het Midden-Oosten en Oekraïne leidt er onder meer toe dat Nederlanders meer sparen. De geopolitieke spanningen zijn volgens een…

Lees meer

Bikker (CU) wil opheldering van PVV-minister Agema over pandemische paraatheid: ‘300 miljoen komt niet uit de lucht vallen’

In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er 300 miljoen wordt bezuinigd op pandemische paraatheid. Nu maakt minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een draai…

Lees meer

Schoof mikt nog op vrijdag voor asielakkoord, voelt ‘veel druk’

Premier Dick Schoof verwacht nog altijd dat het kabinet vrijdag een besluit kan nemen over het al dan niet gebruiken van het noodrecht voor strengere…

Lees meer

Inzet Noord-Koreaanse militairen in Oekraïne betekent ‘serieuze escalatie’, vindt minister Veldkamp

De mogelijke inzet van Noord-Koreaanse militairen aan de kant van Rusland in de strijd tegen Oekraïne zou een “serieuze escalatie” betekenen, waarschuwt minister Caspar Veldkamp…

Lees meer

Voorwaardelijke boete voor FvD’er Van Houwelingen om ‘nazivlag-tweet’

FvD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft een voorwaardelijke boete van 450 euro gekregen van de rechtbank Den Haag voor het plaatsen van een tweet in…

Lees meer

Mirjam Bikker (CU): ‘Geen nieuwe verkiezingen bij val kabinet’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker wil geen nieuwe verkiezingen uitroepen als het huidige kabinet zou vallen, vertelt ze in Sven op 1 op NPO Radio 1. “Artikel…

Lees meer

In dit ‘polderlab’ wordt Nederlandse rijst geteeld: ‘We hebben radicale ideeën’

De Universiteit Leiden experimenteert met het telen van producten uit warme landen in veengebied. In het zogeheten polderlab wordt zelfs rijst geteeld. Het is een…

Lees meer

Nederlandse concurrentiepositie daalt, kritiek op kabinet: ‘Het is allemaal kneuterig’

De coalitie schrijft in het hoofdlijnenakkoord dat Nederland moet behoren tot de top vijf van de landen met een goede concurrentiepositie. En hoewel het in…

Lees meer