Grote teleurstelling over uitblijven asielwet: ‘Presterend vermogen van de overheid daalt alleen maar’
Het akkoord binnen het kabinet over de asielwet blijft uit, tot grote teleurstelling van burgemeesters. Liesbeth Spies, burgemeester van Alphen aan den Rijn, voelt zich “tot op zekere hoogte” in de steek gelaten door het Rijk. Ze maant het kabinet tot haast en wijt het feit dat er nog steeds geen oplossing is voor de opvang en doorstroom van asielzoekers aan het “totaalgebrek aan samenwerking op rijksniveau”. “Echt, het presterend vermogen van de overheid is de afgelopen maanden alleen maar verder naar beneden toegegaan.”
Spies benadrukt dat ze niet alleen op staatssecretaris Eric van de Burg (Asiel) doelt. “Het is ook de Tweede Kamer die het hem zo goed als onmogelijk maakt om met die asielwet te komen. Dus je kan het niet op het bord van één bewindspersoon leggen”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. En de mensen die in Ter Apel niet het veilige dak boven hun hoofd krijgen, plukken hier “de wrange vruchten van”.
Van der Burg ziet heil in een nieuwe asielwet die de spreiding van asielzoekers moet regelen. Deze moet onder meer gemeenten die weigeren mee te werken dwingen opvangplaatsen te creëren. Deze wet had er eigenlijk al op 1 oktober moeten liggen, maar is er nog altijd niet vanwege politieke onwil. “Iedere keer leveren de gemeenten wat is afgesproken, en blijft het Rijk achter”, stelt Spies. “Wij vinden als vereniging van Nederlandse gemeenten dat die wet kan helpen.”
Weerstand
Naar verwachting is er deze week een crisisberaad. “Je mag verwachten dat ze er nu toch eindelijk wel eens uitkomen”, zegt Carla Joosten, politiek redacteur bij EW Magazine, daarover. “Ze hebben nu al zoveel crisisberaden gehad, en volgens mij zitten we al jaren met dit probleem, maar acuut sinds deze zomer.”
Vooral binnen de VVD, de partij van Van den Burg, is weerstand. “De VVD wil geen dwang. De linkse partijen, ChristenUnie en D66, willen dat wel. Het CDA hangt er een beetje tussen zoals altijd”, zegt Joosten. “Ik zou zeggen: gemeenten, kom uit jezelf met een praktische oplossing. Bedenk iets creatiefs.”
‘Presterend vermogen van de overheid daalt afgelopen maanden alleen maar’
Spies geeft aan dat verschillende problemen al iedere keer op het bordje van gemeenten terechtkomen. “We hebben een deal met de staatssecretaris en de Rijksoverheid dat gemeenten tot 1 januari die crisisnoodopvang zouden regelen, meer statushouders zouden huisvesten. Een heel parket van afspraken dat eenzijdig geschonden wordt door het Rijk.”
Spies somt op: “We hebben al tweeënhalf jaar ons stinkende best gedaan om al die coronamaatregelen uitgevoerd en nageleefd te krijgen. Toen kwamen de mensen uit Oekraïne. In totaal hebben gemeenten in Nederland plek geboden aan zo’n 60.000 mensen, omdat het COA dat niet kon. Nu hebben we een crisis bij het COA, bij de IND, en opnieuw wordt naar de gemeenten gekeken om harder te lopen en beter te presteren dan de Rijksoverheid op dit moment doet.”
Tijdelijk?
Er wordt binnen het kabinet onder meer besproken of de asielwet tijdelijk zou moeten zijn, omdat gemeenten zouden worden gedwongen tot opvang. Anderen vinden juist dat de wet permanent moet worden ingevoerd, omdat het anders zomaar zou kunnen dat dezelfde situatie zich over een aantal jaar weer voordoet.
“Ik vind dat echt gepeuter in de marge, met alle respect”, zegt Spies. “We hebben al een jaar of twintig de afspraak dat er voor de mensen die in Nederland mogen blijven, de verblijfsgerechtigden, er naar aantal inwoners die een gemeente heeft, ook mensen opgevangen moeten worden. Die wet is er al twintig jaar, dus die dwang zoals sommigen dat dan willen zeggen hebben we ook al twintig jaar. Iedere gemeente leeft naar vermogen inspanning om die mensen te kunnen huisvesten.” Provincies moeten daarop toezien, zegt Spies.
Dat een aantal gemeenten daarin achterblijft, snapt Spies wel, zo geeft ze aan. “Op dit moment is het heel erg ingewikkeld om mensen überhaupt te huisvesten. Ik hoef niemand te vertellen dat we op dit moment te weinig woningen hebben voor iedereen die een huis zoekt. Extra mensen huisvesten betekent nog meer druk op die woningmarkt, en nog langere wachtlijsten voor mensen die daar soms al tot 8 jaar op staan. Dus dat is heel erg vervelend.”
Maar, beklemtoont de burgemeester: “Tegelijkertijd kunnen we ook niet wegkijken van het probleem wat er nu eenmaal is voor mensen die door een procedure zijn heengegaan waarmee bepaald is dat zij permanent in Nederland mogen blijven, dat wij hen ook op moeten vangen. Gemeenten die dat niet doen mogen daar ook op aangesproken worden.”
LEES OOK: Van der Burg: verbeteren asielopvang wordt een enorme uitdaging
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meer