Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Xi Jinping blijft aan de macht in China en krijgt felicitaties van Poetin en Kim Jong-un

Redactie

De Chinese president Xi Jinping is zoals verwacht opnieuw gekozen tot secretaris-generaal van de Communistische Partij van China, de machtigste positie van het land. Tijdens de eerste plenaire vergadering op zondag in Beijing stemde het nieuwe Centraal Comité in met een derde termijn voor de 69-jarige leider. Daarnaast werd Xi ook weer benoemd als hoofd van het Centrale Militaire Comité.

De benoeming volgde een dag na afloop van het twintigste partijcongres, dat vorige week zondag begon. Dat Xi een derde termijn heeft gekregen als secretaris-generaal, is een breuk met traditie. Het was de norm dat partijleiders na maximaal twee termijnen stopten. Xi is naast secretaris-generaal ook president van China en haalde eerder al een streep door de regel dat hij in die rol maximaal twee termijnen mag aanblijven. In maart zal hij vermoedelijk ook herkozen worden tot president als het Chinese parlement bijeen komt.

Tijdens het partijcongres in de hoofdstad Beijing zijn de paar honderd leden van het Centraal Comité van de partij formeel verkozen door gedelegeerden uit het hele land. Dat comité koos zondag achter gesloten deuren in een schimmig proces de leden van het Politbureau van de partij en het Permanent Comité. Dat laatste is het toporgaan van de partij en bestaat doorgaans uit zeven leden. Een van hen wordt tot secretaris-generaal benoemd en dat blijkt wederom Xi te zijn.

Sinds 2013 president van China

De 69-jarige Xi is sinds 2012 secretaris-generaal en sinds 2013 president van China. Hij heeft de touwtjes binnen de Communistische Partij stevig in handen. De volksrepubliek stelt zich sinds het aantreden van Xi steeds zelfverzekerder op tegenover andere landen. Zo is de militaire druk op het nabijgelegen eiland Taiwan opgevoerd. Ook heeft Beijing haast de volledige greep op Hongkong, dat deels autonoom was. In het binnenland kozen de Chinese autoriteiten de laatste jaren voor strenge lockdowns om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

"China kan zich niet ontwikkelen zonder de wereld, en de wereld heeft ook China nodig", verklaarde Xi na afloop tegen de pers. "Na meer dan veertig jaar van vastberaden stappen richting hervorming en het openen van het land, hebben we twee wonderen verricht; snelle economische ontwikkeling en sociale stabiliteit voor de lange termijn."

Felicitaties van Rusland en Noord-Korea

Rusland en Noord-Korea hebben Xi van harte gefeliciteerd met zijn herbenoeming. President Poetin en leider Kim Jong-un zeiden beiden te hopen de goede betrekkingen met Beijing verder uit te kunnen bouwen. "De resultaten van het 20ste partijcongres van de Communistische Partij van China hebben uw grote politieke gezag en de eenheid van de door u geleide partij ten volle bevestigd", schrijft Poetin in zijn felicitaties. "Ik ben verheugd over een voortzetting van onze constructieve dialoog en onze nauwe gezamenlijke werkzaamheden, gericht op het versterken van de relaties van globaal partnerschap en van de strategische samenwerking tussen onze staten."

Rusland rekent op Chinese steun in zijn oorlog met Oekraïne en in het conflict met de westerse landen. Op diplomatiek vlak heeft Beijing geweigerd om de Russische inval in Oekraïne te veroordelen. Maar op economisch vlak is de steun eerder bescheiden. De meeste Chinese bedrijven en banken houden zich aan de westerse sancties tegen Rusland.

Kim stuurde de "warmste felicitaties" en kwam daar ongebruikelijk snel mee. "Ik zal samen met u bouwen aan een mooiere toekomst in de relaties tussen Noord-Korea en China om tegemoet te komen aan de eisen van deze tijd", citeerde het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA de leider. Het stalinistisch geregeerde en van de buitenwereld afgesloten land is in economisch opzicht bijna volledig aangewezen op China.

LEES OOK: Xi Jinping prijst overgang Hongkong van ‘chaos naar bestuur’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau