main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 oktober 2022 — 11:35

Cybercriminelen gaan steeds gewiekster te werk: ‘Ik was opeens 50.000 euro kwijt’

Gewiekste cybercriminelen zetten steeds vaker in op de actualiteit om hun miljardenbusiness draaiende te houden. Om dit meer aandacht te geven is Nederland vandaag gastheer van een grote internationale cybercrimeconferentie in Den Haag.

Een slachtoffer van cybercriminaliteit is Ank van Heeringen. Zij vertelt dat iemand haar belde met het verhaal dat een crimineel geld van haar rekening probeerde af te halen. Vervolgens bood de vrouw aan de telefoon haar aan het geld dat geprobeerd werd te stelen veilig te stellen.

Van Heeringen moest een deel van het geld overmaken naar een andere rekening, die de vrouw aan de telefoon aan haar gaf. Zo gezegd, zo gedaan. “Pure onmacht en verdriet wat je dan voelt. Het maakt je ook ongelooflijk wanhopig. Het ging om 50.000 euro en dat was ik gewoon kwijt”, zegt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Van Heeringen deed eerder ook haar verhaal in het economisch onderzoeksprogramma van WNL, Stand van Nederland: Generatie Next. Je kunt de volledige aflevering hier terugkijken, op NPO Start.

Cybercrimeslachtoffers groeit

Michiel Zwinkels, hoofdofficier van justitie bij het Openbaar Ministerie en landelijk portefeuillehouder Cybercrime, ziet het aantal slachtoffers in Nederland groeien. Afgelopen jaar was het voor zo’n 2,5 miljoen mensen raak.

Het daadwerkelijke aantal kan volgens Zwinkels veel hoger liggen, omdat niet iedereen “uit schaamte”, melding maakt van dat zij slachtoffer zijn geworden van bijvoorbeeld phishing. “Maar dat is helemaal niet nodig, want de technieken en methodes zijn erg geavanceerd. Zij weten heel goed hoe je mensen moet manipuleren op toch op dat foute linkje te klikken of om via een bepaalde website iets aan te schaffen.”

Zwinkels trekt de conclusie dat iemand “online inmiddels een groter risico loopt om slachtoffer te worden van een strafbaar feit dan op straat”. Hij geeft als tip mee dat “je op internet echt heel goed moet kijken of wat je ziet ook daadwerkelijk echt is”. Daarnaast raadt hij ook iedereen aan “alert te zijn” en “niet automatisch maar ergens op te klikken”.

Cybercrime een miljardenindustrie

Cybercrime is “een miljardenindustrie” en wordt steeds meer een “volwaardige bedrijfstak”, weet Zwinkels. Het groeit zelfs zo erg, dat sommige criminelen online meer geld verdienen dan criminelen die zich in de drugswereld begeven.

Het voordeel van de cybercriminelen – en daarmee ook het gevaar – is dat het oneindig schaalbaar is. “Met één druk op de knop kun je honderdduizenden mensen bereiken. De kans op slachtoffers is dan vrij groot en daar hoef je relatief weinig voor te doen.”

Conferentie Den Haag

De internationale conferentie in Den Haag is er ook zodat landen informatie en ervaringen met elkaar kunnen delen, of om van elkaar te leren. Daar speelt Nederland ook een grote rol in, “zeker als het gaat over de expertise die er in Nederland is”, stelt Zwinkels. Met name bij de politie. “Wat dat betreft staat Nederland internationaal gezien aan de top.”

Andersom kan Nederland ook het een en ander opsteken van bijvoorbeeld Amerika. “Over hoe zij mensen vervolgen”, weet Zwinkels. “En over verdachten die zich in een ander land bevinden.” Nederland, of Amerika, kunnen het niet alleen oplossen. Daarom is “samenwerking” volgens de hoofdofficier “de sleutel om dit probleem aan te pakken”.

LEES OOK: Rabobank verhoogt spaarrente naar 0,25 procent

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

Een van de verdachten krijgt twee undercoveragenten achter zich aan. De undercovers doen zich voor als zakenman en chauffeur en proberen in Colombia in contact te komen met de verdachte: trapt hij erin?

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel rijden ondertussen naar het hart van de diamantindustrie in Antwerpen: wat is er met de buit gebeurd?

Luister nu naar aflevering vier van De Diamantroof!

Biden plant campagneoffensief voor eerste debat met Trump

Het campagneteam en bondgenoten van president Joe Biden komen volop in actie in aanloop naar het eerste debat met Donald Trump. Er staan de komende…

Lees meer

KLM-vliegtuig keert terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat onderweg was naar Rio de Janeiro is boven België omgekeerd en weer op weg terug naar Schiphol, laat een woordvoerder…

Lees meer

Slachtoffer (19) steekincident Dordrecht overleden, 3 aanhoudingen

De man die in de nacht van zaterdag op zondag werd neergestoken in Dordrecht, is overleden. Dat meldt de politie zondag. Het gaat om een…

Lees meer

Minderjarig meisje overleden door ongeluk op motorcircuit Lochem

Een minderjarig meisje is overleden door een “noodlottig ongeval” op een motorcrosscircuit aan de Kanaaldijk in het Gelderse Lochem. Dat bevestigt de politie na berichtgeving…

Lees meer

Drugs, wapens en cybercrimehandleidingen: ‘Op Telegram koop je alles wat God verboden heeft’

Van cocaïne tot een pistool en van gehandicaptenparkeerkaarten tot moedersleutels voor fietsen. Via de chatdienst Telegram kun je werkelijk alles op de kop tikken. De…

Lees meer

Regen en waterschimmel dreigen aardappel lang dwars te zitten

De vele regen van de afgelopen maanden zit aardappeltelers dwars. Dat komt niet alleen doordat aardappelpercelen noodgedwongen te laat worden geplant, maar ook doordat een…

Lees meer

Golftoernooi KLM Open vertraagd door actie Extinction Rebellion

Een actie van Extinction Rebellion (XR) heeft ervoor gezorgd dat de vierde en laatste ronde op het KLM Open in Badhoevedorp vertraging heeft opgelopen. Activisten…

Lees meer

Weer massale Israëlische betoging tegen Netanyahu

Tienduizenden hebben in de Israëlische stad Tel Aviv en andere plaatsen betoogd tegen het beleid van premier Benjamin Netanyahu en voor de vrijlating van de…

Lees meer