main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 oktober 2022 — 11:35

Cybercriminelen gaan steeds gewiekster te werk: ‘Ik was opeens 50.000 euro kwijt’

Gewiekste cybercriminelen zetten steeds vaker in op de actualiteit om hun miljardenbusiness draaiende te houden. Om dit meer aandacht te geven is Nederland vandaag gastheer van een grote internationale cybercrimeconferentie in Den Haag.

Een slachtoffer van cybercriminaliteit is Ank van Heeringen. Zij vertelt dat iemand haar belde met het verhaal dat een crimineel geld van haar rekening probeerde af te halen. Vervolgens bood de vrouw aan de telefoon haar aan het geld dat geprobeerd werd te stelen veilig te stellen.

Van Heeringen moest een deel van het geld overmaken naar een andere rekening, die de vrouw aan de telefoon aan haar gaf. Zo gezegd, zo gedaan. “Pure onmacht en verdriet wat je dan voelt. Het maakt je ook ongelooflijk wanhopig. Het ging om 50.000 euro en dat was ik gewoon kwijt”, zegt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Van Heeringen deed eerder ook haar verhaal in het economisch onderzoeksprogramma van WNL, Stand van Nederland: Generatie Next. Je kunt de volledige aflevering hier terugkijken, op NPO Start.

Cybercrimeslachtoffers groeit

Michiel Zwinkels, hoofdofficier van justitie bij het Openbaar Ministerie en landelijk portefeuillehouder Cybercrime, ziet het aantal slachtoffers in Nederland groeien. Afgelopen jaar was het voor zo’n 2,5 miljoen mensen raak.

Het daadwerkelijke aantal kan volgens Zwinkels veel hoger liggen, omdat niet iedereen “uit schaamte”, melding maakt van dat zij slachtoffer zijn geworden van bijvoorbeeld phishing. “Maar dat is helemaal niet nodig, want de technieken en methodes zijn erg geavanceerd. Zij weten heel goed hoe je mensen moet manipuleren op toch op dat foute linkje te klikken of om via een bepaalde website iets aan te schaffen.”

Zwinkels trekt de conclusie dat iemand “online inmiddels een groter risico loopt om slachtoffer te worden van een strafbaar feit dan op straat”. Hij geeft als tip mee dat “je op internet echt heel goed moet kijken of wat je ziet ook daadwerkelijk echt is”. Daarnaast raadt hij ook iedereen aan “alert te zijn” en “niet automatisch maar ergens op te klikken”.

Cybercrime een miljardenindustrie

Cybercrime is “een miljardenindustrie” en wordt steeds meer een “volwaardige bedrijfstak”, weet Zwinkels. Het groeit zelfs zo erg, dat sommige criminelen online meer geld verdienen dan criminelen die zich in de drugswereld begeven.

Het voordeel van de cybercriminelen – en daarmee ook het gevaar – is dat het oneindig schaalbaar is. “Met één druk op de knop kun je honderdduizenden mensen bereiken. De kans op slachtoffers is dan vrij groot en daar hoef je relatief weinig voor te doen.”

Conferentie Den Haag

De internationale conferentie in Den Haag is er ook zodat landen informatie en ervaringen met elkaar kunnen delen, of om van elkaar te leren. Daar speelt Nederland ook een grote rol in, “zeker als het gaat over de expertise die er in Nederland is”, stelt Zwinkels. Met name bij de politie. “Wat dat betreft staat Nederland internationaal gezien aan de top.”

Andersom kan Nederland ook het een en ander opsteken van bijvoorbeeld Amerika. “Over hoe zij mensen vervolgen”, weet Zwinkels. “En over verdachten die zich in een ander land bevinden.” Nederland, of Amerika, kunnen het niet alleen oplossen. Daarom is “samenwerking” volgens de hoofdofficier “de sleutel om dit probleem aan te pakken”.

LEES OOK: Rabobank verhoogt spaarrente naar 0,25 procent

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Aflevering 2 van Op de Barricade

Defensie wil een munitiedepot bouwen bij Toldijk. Hierdoor moeten veel bewoners van het Achterhoekse plaatsje verhuizen. Hun gemeente hield zich lang op de vlakte; Fidan Ekiz staat in deze aflevering van Op de Barricade wel meteen achter de Toldijkers.

Kijk vanavond naar Op de Barricade op NPO 1.

Stand van Nederland: Koplopers

Van al het vrachtverkeer over de hele wereld gaat ongeveer 90 procent over het water. Maar grote schepen zijn ook grootverbruikers van brandstof. In de Hollandse polder kreeg iemand een idee dat aanvankelijk bijna té voor de hand liggend leek: wat als we voor grote zeeschepen het zeil opnieuw zouden uitvinden?

Klik hier en kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Koplopers nu terug via NPO Start.

Ajax-Lazio zonder uitpubliek, vrees voor antisemitische uitingen

De voetbalwedstrijd in de Europa League tussen Ajax en de Italiaanse club SS Lazio uit Rome, wordt op donderdag 12 december gespeeld zonder uitpubliek. Dat…

Lees meer

Brief van 46 gemeenten aan Faber met zorgen over grenscontroles

In een brief aan Marjolein Faber hebben 46 grensgemeenten hun zorgen geuit over de grenscontroles die de minister van Asiel en Migratie wil inzetten met…

Lees meer

Weeronline: grote kans op storm Conall woensdag

Heel Nederland krijgt woensdag mogelijk te maken met storm Conall. Gedurende de middag en de avond draait de wind en nemen de windsnelheden toe, meldt…

Lees meer

Topman UWV waarschuwt politiek: voorkom dezelfde fouten als bij toeslagenaffaire

Politiek, maak niet dezelfde fout als bij de toeslagenaffaire. Daarvoor waarschuwt Maarten Camps, voorzitter van de Raad van Bestuur van UWV, in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Lotte werd slachtoffer van psychisch geweld door ex-vriend: ‘Ik was niets meer’

Lotte Kok was maandenlang slachtoffer van psychisch geweld. De dader? Haar inmiddels ex-vriend. Ze schreef een boek over het geweld dat haar is aangedaan. Intiem…

Lees meer