main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 14 oktober 2022 — 11:17

Alcoholvrije drank risicovol voor jongeren? ‘Zij wennen dan al aan de smaak van alcohol’

Onderzoeksinstituut Trimbos is niet zo gerust op de komst van alcoholvrije dranken. Niet alleen op het gebruik ervan, ook de marketing van alcoholvrije dranken baart het instituut zorgen. Vooral als het gaat om jongeren.

Het Trimbos-instituut doet onderzoek naar mentale gezondheid en het gebruik van alcohol, tabak en drugs. Zij zien bij jongeren een aantal zorgwekkende ontwikkelingen betreft alcoholgebruik. “In de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar heeft de helft wel eens alcohol gedronken en een op de vijf doet al aan binge drinken”, zegt Carmen Voogt van Trimbos-instituut bij Stand van Nederland: Generatie Next.

Het probleem van alcoholvrije dranken is dat het in de meeste gevallen niet wordt gebruikt als alternatief, maar dat het naast alcohol wordt gedronken. Daarnaast kunnen jongeren “door het drinken van alcoholvrije dranken al wennen aan de smaak van alcohol”, stelt Voogt. Met als gevolg dat zij eerder de overstap maken naar het drinken van alcohol en “dat is een onwenselijke situatie”.

Marketing alcoholvrij bier

Bierbrouwers zetten steeds meer in op alcoholvrij. Dat doen zijo p verzoek van de overheid,volgens voorzitter van branchevereniging Nederlandse Brouwers Fred Teeven. Reclame maken voor alcoholvrij bier doen de brouwers op eigen initiatief.

Tegelijkertijd ziet Teeven dat het drinken van alcoholvrij bier steeds gangbaarder is geworden. Dat is ook terug te zien in de verkoopcijfers die, wat betreft alcoholvrij bier, de afgelopen jaren met 500 procent is gestegen. “De totale consumptie gaat omhoog, want het aantal mensen dat bier drinkt stijgt”, aldus Teeven.

Daar komt direct het probleem van het vermarkten van alcoholvrij bier om de hoek kijken, denkt Voogt. “Het risico van de marketing is dat jongeren nog meer in aanraking komen met grote alcoholmerken”, legt zij uit. Omdat de marketing van alcoholvrij bier bovenop de marketing van alcoholhoudend bier komt. “Op die manier worden ze blootgesteld aan grote alcoholmerken.”

‘Alcoholvrij kan alcoholgebruik normaliseren’

Er is nog een aantal zaken waar Trimbos-instituut zich zorgen over maakt. Te beginnen bij het bierflesje. Het verschil tussen alcoholvrije bierflesjes en gewone bierflesjes is soms bijna niet op te merken. Een slimme marketingtruc, want daardoor lijkt het niet alsof je met een alcoholvrij drankje op een feestje staat. Voor ouders maakt dat het lastig om te zien of jongeren, en zeker jonge kinderen, nu wel of niet met een alcoholvrij biertje in de hand staan, aldus het Trimbosinstituut.

“Het drinken van alcoholvrije dranken kan alcoholgebruik normaliseren”, kaart Voogt haar volgende zorg aan. “Omdat alcoholvrije dranken op nieuwe plekken en nieuwe tijdstippen wordt gedronken, waar anders geen alcohol wordt gedronken. Bijvoorbeeld tijdens de lunch of zelfs tijdens het autorijden.”

Van bier tot wijn en champagne: het aanbod van alcoholvrije dranken wordt snel groter en wint zeker onder jongere generaties aan populariteit. Tegenwoordig heeft Nederland zelfs slijterijen met een volledig alcoholvrij assortiment. Raquel Schilder onderzoekt deze trend.

Kijk donderdagavond om 21.04 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. Oude afleveringen terugkijken kan hier

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer