main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 14 oktober 2022 — 11:17

Alcoholvrije drank risicovol voor jongeren? ‘Zij wennen dan al aan de smaak van alcohol’

Onderzoeksinstituut Trimbos is niet zo gerust op de komst van alcoholvrije dranken. Niet alleen op het gebruik ervan, ook de marketing van alcoholvrije dranken baart het instituut zorgen. Vooral als het gaat om jongeren.

Het Trimbos-instituut doet onderzoek naar mentale gezondheid en het gebruik van alcohol, tabak en drugs. Zij zien bij jongeren een aantal zorgwekkende ontwikkelingen betreft alcoholgebruik. “In de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar heeft de helft wel eens alcohol gedronken en een op de vijf doet al aan binge drinken”, zegt Carmen Voogt van Trimbos-instituut bij Stand van Nederland: Generatie Next.

Het probleem van alcoholvrije dranken is dat het in de meeste gevallen niet wordt gebruikt als alternatief, maar dat het naast alcohol wordt gedronken. Daarnaast kunnen jongeren “door het drinken van alcoholvrije dranken al wennen aan de smaak van alcohol”, stelt Voogt. Met als gevolg dat zij eerder de overstap maken naar het drinken van alcohol en “dat is een onwenselijke situatie”.

Marketing alcoholvrij bier

Bierbrouwers zetten steeds meer in op alcoholvrij. Dat doen zijo p verzoek van de overheid,volgens voorzitter van branchevereniging Nederlandse Brouwers Fred Teeven. Reclame maken voor alcoholvrij bier doen de brouwers op eigen initiatief.

Tegelijkertijd ziet Teeven dat het drinken van alcoholvrij bier steeds gangbaarder is geworden. Dat is ook terug te zien in de verkoopcijfers die, wat betreft alcoholvrij bier, de afgelopen jaren met 500 procent is gestegen. “De totale consumptie gaat omhoog, want het aantal mensen dat bier drinkt stijgt”, aldus Teeven.

Daar komt direct het probleem van het vermarkten van alcoholvrij bier om de hoek kijken, denkt Voogt. “Het risico van de marketing is dat jongeren nog meer in aanraking komen met grote alcoholmerken”, legt zij uit. Omdat de marketing van alcoholvrij bier bovenop de marketing van alcoholhoudend bier komt. “Op die manier worden ze blootgesteld aan grote alcoholmerken.”

‘Alcoholvrij kan alcoholgebruik normaliseren’

Er is nog een aantal zaken waar Trimbos-instituut zich zorgen over maakt. Te beginnen bij het bierflesje. Het verschil tussen alcoholvrije bierflesjes en gewone bierflesjes is soms bijna niet op te merken. Een slimme marketingtruc, want daardoor lijkt het niet alsof je met een alcoholvrij drankje op een feestje staat. Voor ouders maakt dat het lastig om te zien of jongeren, en zeker jonge kinderen, nu wel of niet met een alcoholvrij biertje in de hand staan, aldus het Trimbosinstituut.

“Het drinken van alcoholvrije dranken kan alcoholgebruik normaliseren”, kaart Voogt haar volgende zorg aan. “Omdat alcoholvrije dranken op nieuwe plekken en nieuwe tijdstippen wordt gedronken, waar anders geen alcohol wordt gedronken. Bijvoorbeeld tijdens de lunch of zelfs tijdens het autorijden.”

Van bier tot wijn en champagne: het aanbod van alcoholvrije dranken wordt snel groter en wint zeker onder jongere generaties aan populariteit. Tegenwoordig heeft Nederland zelfs slijterijen met een volledig alcoholvrij assortiment. Raquel Schilder onderzoekt deze trend.

Kijk donderdagavond om 21.04 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. Oude afleveringen terugkijken kan hier

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Zijn de plannen in het hoofdlijnenakkoord haalbaar?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

– Oud-informateur en voormalig minister bij vier ministeries Henk Kamp;
– Voormalig topambtenaar, CDA-ideoloog, en oud-lid van de Raad van State Hans Borstlap;
– En voormalig topambtenaar van o.a. VWS en Binnenlandse Zaken Roel Bekker.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

Felle buien veroorzaken grote verkeersdrukte in deel van het land

Het is op de Nederlandse wegen veel drukker dan normaal, meldt de ANWB. Gemiddeld staat er rond 16.45 uur zo’n 450 kilometer, nu is dat…

Lees meer

Weer conducteur bedreigd, verdachte aangehouden

De NS heeft dinsdag aangifte gedaan van bedreiging van een conductrice. Dat heeft een woordvoerder van de spoorvervoerder gemeld. Het incident gebeurde in de trein…

Lees meer

Tweede Kamer stemt voor verbod op kindersekspoppen

Kindersekspoppen moeten verboden worden, heeft de Tweede Kamer dinsdag bepaald door een amendement te steunen. Daarin staat vier jaar cel voor onder meer het bezitten…

Lees meer

Europese liberalen moeten VVD eruit zetten, zegt fractievoorzitter

De VVD kan niet in de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement blijven als de partij gaat regeren met de PVV, zegt de fractievoorzitter van…

Lees meer

Dit jaar al 11,3 miljard euro winst voor Nederlandse beleggers

Nederlandse huishoudens hebben in de eerste drie maanden van 2024 met hun gezamenlijke beleggingen 11,3 miljard euro winst gemaakt. De totale waarde steeg daardoor tot…

Lees meer

Vorig jaar bijna drie keer zoveel drugslabs in Rotterdam opgerold

De politie heeft vorig jaar in Rotterdam bijna drie keer zoveel drugslabs ontmanteld als in het jaar ervoor. In 2023 ging het om 28, tegen…

Lees meer

Ruben Brekelmans (VVD) uit forse kritiek op ICC-aanklager: ‘Netanyahu en Hamasleiders absoluut niet op dezelfde voet plaatsen’

VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans vindt het onjuist dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en defensieminister Yoav Gallant door de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC)…

Lees meer