main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 oktober 2022 — 08:57

Advocaat Peter Schouten over dreiging rond prinses Amalia: ‘Aannemelijk dat kopstuk van grote drugsbende angst wil aanjagen’

Het is niet ondenkbaar dat de georganiseerde misdaad achter de dreiging op prinses Amalia zit. Dat zegt advocaat Peter Schouten, die zelf als geen ander weet hoe het is om continu beveiligd te worden. “Het is natuurlijk best aannemelijk dat iemand die een kopstuk is van een grote drugsbende angst wil aanjagen.”

Prinses Amalia kan vanwege veiligheidsredenen haar huis “eigenlijk” niet uit, zo vertelden koning Willem-Alexander en koningin Máxima donderdag tijdens het persmoment van hun staatsbezoek in Zweden. Dat de beveiliging rondom de prinses was verhoogd kwam op 17 september al via De Telegraaf naar buiten. Criminelen zouden het voorzien hebben op Amalia en minister-president Rutte. De RVD, de politie en het Openbaar Ministerie lieten weten geen uitspraken te doen over de beveiliging van de Prinses van Oranje.

‘Ik sta zelf op een dodenlijst’

“Ik sta zelf op een dodenlijst en word ook 24/7 beveiligd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging”, zegt Schouten in Goedemorgen Nederland. De advocaat staat kroongetuige Nabil B. bij in de zaak tegen Ridouan Taghi. De vermoordde De Vries, een goede vriend van Schouten, had ook een vertrouwensband met de kroongetuige.

Angst is een betaalmiddel voor criminelen die in de zware misdaad zitten, legt Schouten uit. “Als je bijvoorbeeld zelf vastzit, of als er andere redenen zijn om ervoor te zorgen dat iedereen die voor jouw organisatie werkt in het gareel blijft, moet je laten zien dat je heel erg machtig bent en dat niemand veilig voor je is.” Dat is precies wat er gebeurd is bij mensen die Peter R. de Vries uit het leven “hebben geschoten” en dat gingen filmen om op sociale media te plaatsen, aldus Schouten.

‘Amalia heeft hier niet voor gekozen’

In het geval van de dreiging rondom Amalia “is dat natuurlijk vreselijk”, aldus de advocaat. “Amalia heeft hier niet voor gekozen, ondanks dat zij de erfopvolger is van de troon. Professionals zoals ik hebben daar wel voor gekozen dus wij moeten niet mekkeren.” Schouten hoopt voor Amalia dat ze zo snel mogelijk meer nieuws krijgt over de huidige situatie.

Verder benadrukt Schouten dat de veiligheidsdiensten, waar hij elke dag mee te maken heeft, buitengewoon professioneel zijn. “We hebben echt in Nederland beveiligers die zeer hoog opgeleid zijn.”

LEES OOK: Bedreigingen aan adres van Amalia ‘het bewijs dat Nederland een narcostaat is’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer