main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 oktober 2022 — 07:59

Past rechter jeugdstrafrecht toe in zaak Carlo Heuvelman? ‘Moeilijk te verkroppen voor familie’

De nabestaanden van Carlo Heuvelman krijgen vandaag het woord op de zevende zittingsdag van de zogenoemde Mallorcazaak. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman denkt dat zij iets zullen zeggen over het al dan niet toepassen van het jeugdstrafrecht. Deskundigen pleiten daar bij de meeste verdachten voor, vertelt Belleman in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De vader en moeder van Heuvelman maken in de rechtbank in Lelystad gebruik van het spreekrecht, evenals zijn vriendin. Vier vrienden van Heuvelman laten hun slachtofferverklaringen voorlezen door hun advocaat.

Belleman: “Zij zullen reageren op de adviezen van deskundigen. In een fors aantal gevallen zegt de psycholoog voorkeur te hebben voor het toepassen van jeugdstrafrecht. Alle verdachten waren tijdens het incident om de nabij 18/19 jaar oud.” In totaal staan drie hoofdverdachten en zes medeverdachten terecht.

Als de rechter besluit het jeugdstrafrecht toe te passen is de zwaarste straf die kan worden opgelegd een stuk milder dan bij volwassenenstrafrecht, vertelt Belleman. “Binnen het jeugdstrafrecht kan er niet meer dan twee jaar gevangenisstraf worden opgelegd. Dat zal voor de familie Heuvelman heel moeilijk zijn om te verkroppen.”

Mallorca

De 27-jarige Heuvelman uit Waddinxveen werd vorig jaar op 14 juli kort na 02.00 uur samen met vrienden ernstig mishandeld tijdens een confrontatie op de boulevard van badplaats El Arenal op Mallorca. Heuvelman belandde bewusteloos op straat voor café De Bierexpress, waarna hij nog diverse malen zou zijn geschopt.

Hij overleed vier dagen later aan zijn verwondingen. Aan het fatale uitgaansgeweld ging een vechtpartij bij café De Zaak aan dezelfde boulevard vooraf, met slachtoffers uit een andere groep.

Aard van delict

Volgens strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops is de kans groot dat de rechter het advies van deskundigen opvolgt. Maar ook baseert de rechter zich op de “persoonlijkheid” van de verdachte. “Het kan zijn dat iemand van 17 jaar een hele volwassen achtergrond heeft”, zegt de strafpleiter.

“En er wordt ook gekeken naar de aard van het delict. Het kan zijn dat bij iemand die formeel in aanmerking komt voor jeugdstrafrecht er toch het volwassenenstrafrecht wordt toegepast, gezien de ernst van de zaak”, aldus Knoops.

Verklaringen

De ouders van Heuvelman, die de zittingen doorgaans via een videoverbinding volgen, reageerden eerder teleurgesteld op de ontkennende verklaringen die de negen Hilversumse verdachten van 19 en 20 jaar oud tot nu toe hebben afgelegd. Geen van de drie hoofdverdachten en zes medeverdachten zegt Heuvelman te hebben gezien of aangeraakt.

“Mijn cliënten hebben vanaf het begin af aan gezegd dat ze de waarheid willen horen”, zegt advocaat Edwin Bosch, de advocaat van de nabestaanden. “Het probleem van begin af aan is dat de verdachten niet eerlijk vertellen wat ze hebben gezien. Ze zeggen allemaal ‘we geven openheid van zaken’ en ‘oh wat is het erg voor de nabestaanden’. Maar op het moment dat het spannend wordt en het om Carlo gaat, heeft niemand iets gezien of iets gedaan met Carlo. En dat kan gewoon niet, omdat ze zelf zeggen dat ze de enige groep zijn die daar aanwezig was.”

Het Openbaar Ministerie komt maandag met de strafeisen.

LEES OOK: Ook zesde verdachte mogelijk betrokken bij dood Carlo Heuvelman (27) op Mallorca

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer