main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 oktober 2022 — 07:59

Past rechter jeugdstrafrecht toe in zaak Carlo Heuvelman? ‘Moeilijk te verkroppen voor familie’

De nabestaanden van Carlo Heuvelman krijgen vandaag het woord op de zevende zittingsdag van de zogenoemde Mallorcazaak. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman denkt dat zij iets zullen zeggen over het al dan niet toepassen van het jeugdstrafrecht. Deskundigen pleiten daar bij de meeste verdachten voor, vertelt Belleman in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De vader en moeder van Heuvelman maken in de rechtbank in Lelystad gebruik van het spreekrecht, evenals zijn vriendin. Vier vrienden van Heuvelman laten hun slachtofferverklaringen voorlezen door hun advocaat.

Belleman: “Zij zullen reageren op de adviezen van deskundigen. In een fors aantal gevallen zegt de psycholoog voorkeur te hebben voor het toepassen van jeugdstrafrecht. Alle verdachten waren tijdens het incident om de nabij 18/19 jaar oud.” In totaal staan drie hoofdverdachten en zes medeverdachten terecht.

Als de rechter besluit het jeugdstrafrecht toe te passen is de zwaarste straf die kan worden opgelegd een stuk milder dan bij volwassenenstrafrecht, vertelt Belleman. “Binnen het jeugdstrafrecht kan er niet meer dan twee jaar gevangenisstraf worden opgelegd. Dat zal voor de familie Heuvelman heel moeilijk zijn om te verkroppen.”

Mallorca

De 27-jarige Heuvelman uit Waddinxveen werd vorig jaar op 14 juli kort na 02.00 uur samen met vrienden ernstig mishandeld tijdens een confrontatie op de boulevard van badplaats El Arenal op Mallorca. Heuvelman belandde bewusteloos op straat voor café De Bierexpress, waarna hij nog diverse malen zou zijn geschopt.

Hij overleed vier dagen later aan zijn verwondingen. Aan het fatale uitgaansgeweld ging een vechtpartij bij café De Zaak aan dezelfde boulevard vooraf, met slachtoffers uit een andere groep.

Aard van delict

Volgens strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops is de kans groot dat de rechter het advies van deskundigen opvolgt. Maar ook baseert de rechter zich op de “persoonlijkheid” van de verdachte. “Het kan zijn dat iemand van 17 jaar een hele volwassen achtergrond heeft”, zegt de strafpleiter.

“En er wordt ook gekeken naar de aard van het delict. Het kan zijn dat bij iemand die formeel in aanmerking komt voor jeugdstrafrecht er toch het volwassenenstrafrecht wordt toegepast, gezien de ernst van de zaak”, aldus Knoops.

Verklaringen

De ouders van Heuvelman, die de zittingen doorgaans via een videoverbinding volgen, reageerden eerder teleurgesteld op de ontkennende verklaringen die de negen Hilversumse verdachten van 19 en 20 jaar oud tot nu toe hebben afgelegd. Geen van de drie hoofdverdachten en zes medeverdachten zegt Heuvelman te hebben gezien of aangeraakt.

“Mijn cliënten hebben vanaf het begin af aan gezegd dat ze de waarheid willen horen”, zegt advocaat Edwin Bosch, de advocaat van de nabestaanden. “Het probleem van begin af aan is dat de verdachten niet eerlijk vertellen wat ze hebben gezien. Ze zeggen allemaal ‘we geven openheid van zaken’ en ‘oh wat is het erg voor de nabestaanden’. Maar op het moment dat het spannend wordt en het om Carlo gaat, heeft niemand iets gezien of iets gedaan met Carlo. En dat kan gewoon niet, omdat ze zelf zeggen dat ze de enige groep zijn die daar aanwezig was.”

Het Openbaar Ministerie komt maandag met de strafeisen.

LEES OOK: Ook zesde verdachte mogelijk betrokken bij dood Carlo Heuvelman (27) op Mallorca

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

Luister de podcast terug via je favoriete podcastapp!

Aanvulling en correctie WNL Op Zondag

Zondagmorgen bespraken we in de uitzending van WNL Op Zondag het haperende Europese asielbeleid met professor Ruud Koopmans. In dat gesprek hebben we een vergissing…

Lees meer

Is het Europese asielsysteem doodziek? ‘Inefficiënt en onmenselijk’

Het asielbeleid in Nederland is volgens professor Ruud Koopmans niet in orde. Daarover schreef hij het boek ‘De Asielloterij’. Hij vindt dat er van alles…

Lees meer

Politie zet traangas in bij ongeregeldheden rond ArenA

De politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte…

Lees meer

Ouwehand: ik treed tijdelijk terug als lijsttrekker PvdD

Esther Ouwehand trekt zich, ondanks protest van de leden van haar partij, tijdelijk terug als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Ze doet dit…

Lees meer

PvdD-congres stemt tegen, maar onderzoek naar Ouwehand gaat door

Het onderzoek naar integriteitsmeldingen over Esther Ouwehand gaat gewoon door. Dat heeft het nieuwe bestuur van de Partij voor de Dieren zondag bekendgemaakt op het…

Lees meer

Dem. Justitieminister Dilan Yesilgöz: ‘Wij halen actief geen Nederlandse IS-strijders op’

Lijsttrekker van de VVD en demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz reageert in WNL Op Zondag op de discussie die op sociale media…

Lees meer

Politie maakt einde aan blokkade A12 door klimaatactivisten

De politie heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan de blokkade van de A12 in Den Haag door klimaatactivisten, meldt de gemeente. De weg wordt schoongemaakt…

Lees meer

Moet het toeslagenstelsel op de schop? ‘We moeten uit deze vicieuze cirkel’

Werken moet lonen, maar soms houden we er weinig aan over. Door zowel toeslagen als belastingregelingen kun je met parttime werken bijna net zo veel…

Lees meer

Ontploffing bij woning met regenboogvlag in Amsterdam

Bij een woning in Amsterdam waar een regenboogvlag hing is zaterdagavond een ontploffing geweest. Op het trottoir is een vloeistof aangetroffen die korte tijd in…

Lees meer

Moet de bruine kroeg een monumentenstatus krijgen? ‘Erkenning van historische waarde’

De bruine kroeg dreigt uit het straatbeeld te verdwijnen. Steeds meer oude kroegen worden opgekocht en omgetoverd tot hippe tenten. PvdA-fractievoorzitter in Amsterdam Lian Heinhuis…

Lees meer