main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 oktober 2022 — 11:38

Wachtlijsten ziekenhuizen nog altijd lang: tot 120.000 patiënten wachten op uitgestelde operatie

De wachtlijsten in de zorg zijn nog steeds onverminderd lang: 100 tot 120 duizend patiënten wachten op een uitgestelde operatie. Ziekenhuizen opereren in hetzelfde tempo als vóór de coronapandemie, maar het lukt hen niet om in te lopen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De reden achter de lange wachtlijst is dat ziekenhuizen en zorginstellingen nog altijd kampen met hoog ziekteverzuim en niet te vullen vacatures. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kaart nog een probleem aan: ziekenhuizen werken te weinig samen met elkaar of zelfstandige klinieken.

“De wachtlijstproblematiek is bij ons bekend. Daar zijn wij in de regio intensief over in gesprek”, zegt algemeen directeur Zorgverzekeraars Nederland Petra van Holst bij Goedemorgen Nederland.

Oplossingen in de regio

Wat ook meespeelt is dat veel patiënten niet willen uitwijken naar een ander ziekenhuis. “Sommige patiënten hechten aan hun bekende ziekenhuis en zorgverlener. Zij kiezen er bewust voor om op de wachtlijst te blijven”, zegt NZa-directeur Karina Raaijmakers tegen de krant.

Dat staat haaks op het idee van Van Holst, die juist in de regio wil kijken naar oplossingen. “Dat lijkt mij echt belangrijk, want wat in het ene ziekenhuis niet kan, kan op een andere plek misschien wel.”

Financiële problemen

Het probleem in de regio oplossen klinkt als een aardig plan, maar juist daar zitten de kleine zorginstellingen die kampen met financiële problemen. Zo schrijft Trouw. Maar liefst elf ziekenhuizen zitten financieel in de problemen door onder meer de inflatie en torenhoge energieprijzen.

Veel van hen dreigen om te vallen en dat zou een “drama zijn voor het zorglandschap”, vertelt de bestuursvrouw. Van Holst pleit ervoor dat er per instelling gekeken wordt naar wat de problematiek is en wat er buiten de stijging van de energieprijzen nog meer speelt. “Dat vraagt maatwerkaanpak”, besluit zij. Daarin is ook een rol weggelegd voor zorgverzekeraars. “Die moeten met de instellingen waar dit speelt het gesprek aangaan om te kijken wat voor hen een weg naar voren is.”

LEES OOK: Voormalig CPB-directeur Teulings waarschuwt: hard werken loont niet meer

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer