Gemeenten bouwen op plekken waar geluidsnormen worden overschreden: gevaar voor gezondheid?
Gemeenten laten sinds 2018 duizenden woningen bouwen in gebieden waar de landelijke geluidsnormen worden overschreden. Dat meldt NRC. Omdat er maar liefst 900.000 nieuwe woningen tot 2030 nodig zijn in Nederland, zijn gemeenten naarstig op zoek naar nieuwe, soms onfortuinlijke, bouwlocaties. Als geluidsniveaus te hoog zijn, kan dit ernstige slaapproblemen, stress, een hoge bloeddruk en hartziekten veroorzaken, zo zeggen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Omdat er nauwelijks geschikte bouwgrond is door allerlei andere obstakels (denk bijvoorbeeld aan de stikstofproblematiek), wijken gemeenten uit naar gebieden waar de geluidsoverlast hoger is dan wettelijk toegestaan. Om woningbouw daar toch mogelijk te maken, grijpen gemeenten naar de zogenaamde 'interimwet stad- en milieubenadering'. Daarmee kunnen gemeenten geluidsoverlast toestaan boven de wettelijke grenzen.
Zolder mag niet gebruikt worden als slaapkamer
Zo beschrijft de krant een nieuwbouwwijk in Delft waar je weliswaar een zolder in je gloednieuwe woning hebt, maar het volgens de koopakte ten strengste verboden is om deze te gebruiken als slaapkamer. Het ligt namelijk vlak naast de snelweg A13 en de langsrazende auto's maken dusdanig veel herrie dat de geluidsnormen die het RIVM en de WHO hebben opgesteld overschreden worden.
De interimwet wet werd in 2006 ingevoerd en werd vanaf toen slechts één of twee keer per jaar toegepast. Maar in 2021 was dat al zes keer het geval, voor ruim 5.700 woningen in totaal. Dit jaar besloten gemeenten ook al voor zes nieuwbouwprojecten van de geluidsnormen te willen afwijken, voor ruim 1.400 woningen.
'Ingewikkeld'
"Ik vind dit ingewikkeld", reageert CDA-Kamerlid Henri Bontenbal in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Bouwers zijn volgens mij ook heel goed in staat om goed geïsoleerd te bouwen, dus ik begrijp ook niet helemaal waarom hier geen technische oplossing voor is", vervolgt hij. "Maar Nederland is een land met weinig ruimte en we willen heel veel op dat kleine stukje wereld. Dan knelt het."
LEES OOK: Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar