main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 oktober 2022 — 11:34

Minister Yeşilgöz wil betere Europese samenwerking tegen criminelen: niet Mexico achterna

Nederland wil de samenwerking met andere Europese landen tegen de georganiseerde misdaad intensiveren. Dat zei minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) donderdagavond in Op 1. Vandaag ontvangt de VVD-bewindsvrouw haar ambtsgenoten uit België, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië om te praten over een gezamenlijke aanpak. Ook vertegenwoordigers van de Europese Commissie, Europol en Eurojust zijn daarbij aanwezig.

Yeşilgöz vindt dat informatie over criminelen beter tussen landen deelbaar moet zijn. Ook wil ze dat Europese partnerlanden experts uitwisselen om de Europese Unie zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor drugssmokkelaars, vertelde ze. Yeşilgöz is ervan overtuigd dat Nederland in samenwerking met andere landen de strijd tegen zware criminaliteit gaat winnen.

Voorkomen moet worden dat drugsbazen de dienst gaan uitmaken, zoals dat in een land als Mexico het geval is, zei de bewindsvrouw. “Ik zeg niet dat we die kant op gaan, maar ik zeg ook niet dat het ondenkbaar is, als je de strijd zou loslaten.” Ook wil de minister criminele machtsstructuren aanpakken. Ze noemt daarbij Italië als voorbeeld, waar soms honderden verdachten in een rechtszaak terechtstaan.

De strijd die gevoerd wordt is er bovendien niet een tegen criminelen, maar vooral ook vóór de democratische rechtstaat. “Die staat op het spel”, zegt Yeşilgöz. Volgens haar beseffen veel te weinig mensen dat.

Tekst gaat verder onder tweet 

‘Criminelen lachen met landgrenzen’

Ook de Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, die afgelopen maand moest onderduiken omdat er concrete aanwijzingen waren dat de drugsmaffia hem wilde ontvoeren, pleitte in Op1 voor een betere samenwerking tussen Europese lidstaten in strijd tegen “narcoterreur”.

“Als vanavond een Nederlandse patrouille in Nederland een Belgische wagen controleert met Belgische inzittenden, kunnen ze nagaan of het voertuig of de mensen gekend zijn in Nederland. Wat de Nederlandse politie niet kan zien is of die mensen gekend zijn in België”, vertelde de Belgische minister.

“We hebben gelukkig een politieverdrag binnen de Benelux afgesproken die volgend jaar in werking treedt. Dat zorgt ervoor dat we die informatie van verschillende on the spot kunnen gebruiken. Maar we spreken nog niet over Frankrijk, Spanje of Italië. Die criminelen lachen met de landgrenzen. Ze opereren in een ruimte en die veiligheidsruimte moet meer Europees worden”, aldus Van Quickenborne.

LEES OOK: Minister Yesilgöz ‘onder de indruk’ van onderzoek naar verband seriemoordenaar Dutroux en Tanja Groen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

Live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas

De Kantine komt morgen voor het eerst live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas in Rotterdam. En daar schuiven de volgende gasten aan bij Fidan Ekiz en Wieger Hemmer:
  • Politiek verslaggever Victor Pak praat ons bij over de finaleweek van de formatie;
  • De Belgische politicus Darya Safai is te gast over de strenge migratieregels die zij daar al hanteren;
  • De Rotterdamse  radio-dj Sherill Samsom is net terug uit Malmö, waar zij de halve finales van het Eurovisie Songfestival zag;
  • Natuurfotograaf Jasper Doest legt in zijn werk de relatie tussen mens en dier vast.
  • De column is van Marcel Verreck.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Onderzoek naar incident met Joost Klein op songfestival

De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De European Broadcasting Union (EBU) doet onderzoek naar een “incident” rond de Fries, staat…

Lees meer

12,5 jaar cel voor doden echtgenote in Thailand in 2007

Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag de 53-jarige Bert den D. uit Benthuizen in hoger beroep veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor het doden…

Lees meer

13.700 jongeren ondanks leerplicht thuis, stijging van een derde

De groep jongeren die ondanks een leerplicht thuiszit, is in een jaar tijd met een derde gegroeid tot afgerond 13.700 in het schooljaar 2022-2023. Dat…

Lees meer

VVD eist actie van onderwijsminister Dijkgraaf: ‘Tijd dat hij regie pakt’

Naar aanleiding van de pro-Palestijnse demonstraties bij universiteiten in Nederland, doet Tweede Kamerlid van de VVD Claire Martens in het radioprogramma Sven op 1 een…

Lees meer

Terugplaatsen kleine Joodse monumentjes Dordrecht duurt maanden

Het terugplaatsen van drie verdwenen Stolpersteine in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren. Dat verwacht de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. De stenen moeten besteld worden…

Lees meer

Iedereen kan zich zonder poespas volspuiten met fillers en botox: ‘Het maakt niet uit of je bekwaam of bevoegd bent’

Volle lippen, grotere borsten en weg met die rimpels en kraaienpootjes. Steeds meer millennials spuiten zich vol met fillers en botox. Daar komt bij dat…

Lees meer