Veel onzekerheid bij ondernemers: wel of geen compensatie voor energie?
Voor veel mkb-bedrijven die fors energie gebruiken is het nog onduidelijk hoe de compensatie vanuit het Rijk eruit komt te zien. Het kabinet werkt wel aan plannen om ondernemers een helpende hand te bieden.
Zoals het er nu naar uitziet komt er een tegemoetkoming energiekostenregeling. Dat is positief nieuws, maar het heeft er alle schijn van dat de regeling pas vanaf 1 april in werking treedt, met terugwerkende kracht.
Wel of geen compensatie?
De groep ondernemers met een kleine aansluiting, die ongeveer hetzelfde verbruiken als burgers, zullen onder hetzelfde compensatiepakket vallen als gewone huishoudens. "Dat is heel fijn, maar voor de groep energie-intensieve mbk'ers weten wij nog niks", zegt voorzitter MKB Nederland Jacco Vonhof bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Dat de regeling er komt weet Vonhof wel, maar niet welke ondernemers onder de regeling gaan vallen en hoe hoog de compensatie dan wordt. "Dat betekent voor heel veel ondernemers dat zij nu moeten kiezen of zij wel of niet doorgaan. Omdat zij onvoldoende weten of zij niet heel veel schulden oplopen die straks niet gedekt worden door de regeling."
Concrete plannen
Vonhof is blij dat het kabinet met een compensatieregeling komt, maar vraagt tegelijkertijd om meer concrete plannen. Dat gaat echter niet over nacht ijs. "Het begint met het feit dat men te laat is begonnen", verklaart politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther de ingewikkelde gang van zaken.
Ondanks de roep vanuit de oppositie en ondernemend Nederland is "het kabinet te laat in actie gekomen en moet daardoor nu met stoom en kokend water een heleboel regelen", gaat De Winther verder. "Voor consumenten is er wat geregeld, maar voor bedrijven is men nog niet zo ver."
Oneerlijke concurrentie
Veel ondernemers hebben het bijltje er al bij neergelegd of hebben de deuren tijdelijk gesloten. De vraag om hulp neemt steeds meer toe, erkent ook Vonhof. Bijvoorbeeld ook voor Nederlandse mkb'ers die over de grenzen zakendoen. "Zij worden geconfronteerd met andere landen waar andere pakketten zijn, waardoor zijn oneerlijke concurrentie ondervinden", sluit Vonhof af.
LEES OOK: Kabinet worstelt met steun aan mkb’ers met hoge energierekening