main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 oktober 2022 — 10:11

Najaarsgolf corona een feit: neemt Nederland het serieus?

Een najaarsgolf van corona is een feit. Oude discussies rondom het virus laaien weer op, zoals het dragen van een mondkapje en thuisblijven bij klachten. Probleem is echter dat dit nog onvoldoende gebeurt om het virus echt te beteugelen, terwijl kwetsbaren nog altijd gevoelig blijven voor het virus.

Om de golf aan besmettingen zo snel mogelijk de kop in te drukken, komt infectioloog bij Radboudumc Chantal Bleeker-Rovers met een aantal voorstellen. “Thuisblijven bij klachten en bij een positieve test ook thuisblijven. Mensen moeten ook de herhaalprik halen als zij aan de beurt zijn. En op drukke plekken, waar anderhalve meter afstand houden niet mogelijk is, zeker overwegen een mondmasker te dragen.”

‘Er wordt niet veel gecommuniceerd’

GGD-arts infectieziekten Ashis Brahma, te gast in de studio, sluit zich daarbij aan. Hij vindt echter “gezond verstand gebruiken” veel belangrijker. “Wij zien toch wel dat er een golf is en dat je maatregelen moet nemen? En dat wij ten alle tijden kunnen proberen te voorkomen dat er een lockdown komt?”

Brahma verwacht niet dat mensen snel gehoor geven aan allerlei maatregelen als het belang ervan niet goed uitgelegd wordt. Zeker niet gezien het beleid van het kabinet, dat veel verantwoordelijkheid legt bij sectoren en de mensen zelf. “Als je het overlaat aan alleen de bedrijven en de maatschappij, dan is het niet voldoende”, stelt Brahma.

Het verbaasd Brahma dat hij nog niks over maatregelen hoort, terwijl de besmettingen hard blijven oplopen. “Ik heb alleen een clipje voorbij zien komen waarin artsen vertellen waarom het belangrijk is om te vaccineren. Ik hoor niks over mondkapjes, dat is niet ter sprake. Ik hoor ook niets over afstand houden. Er wordt niet veel gecommuniceerd.”

Eerdere coronagolven

Het is natuurlijk niet de eerste keer dat er sprake is van een coronagolf. Afgelopen zomer werd er ook over gerept, maar dat die golf – of eerdere golven – meevielen is volgens de GGD-arts onjuist. “In juli en augustus zijn er tot wel vijf keer zoveel mensen opgenomen dan in 2020 en 2021.”

Het was alleen niet zo dat afgelopen zomer de ziekenhuizen overstroomd raakten. “Maar je wel ziet is dat mensen langdurig ziek worden. Daar mogen wij ook rekening mee houden.” Denk bijvoorbeeld aan long-covid, waar mensen jaren last kunnen hebben van allerlei klachten. “Van de hersenen die dingen niet goed kunnen bevatten, tot de longen en vermoeidheid. Of geur en smaak kwijt zijn. Dat zijn heftige klachten.”

Rekening houden met kwetsbaren

Dat is de ene kant van het verhaal. De andere kant is dat er een grote groep kwetsbaren zijn die zichzelf niet optimaal kunnen beschermen. Bijvoorbeeld mensen die een hart- of niertransplantatie hebben gehad of voor bepaalde ziektes zware medicatie slikken. “Daar mogen wij als Nederland ook rekening mee houden.” Het probleem is dat mensen hiervan bewust maken een “moeilijk verhaal” is volgens de arts.

Het al dan niet bewustzijn van de schade die corona bij mensen kan veroorzaken uit zich ook in het halen van de herhaalprik. De capaciteit bij de GGD’en is er, maar het percentage dat gehoor geeft aan de oproep de herhaalprik te halen ligt vele malen lager dan voorheen. “Dan zeggen mensen eigenlijk dat ze het niet belangrijk genoeg vinden. Of zij zijn niet voor een zoveelste vaccinatie, want het werkt niet.”

LEES OOK: Minister Ernst Kuipers: we zitten in begin van nieuwe coronagolf

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer