ChristenUnie wil belasting op pakketjes tegen ‘bezorggekte’
De ChristenUnie (CU) pleit voor een belasting op het laten bezorgen van pakketjes die zijn besteld bij een webshop. De partij wil zo de "bezorggekte" aan banden leggen. Die zorgt volgens de CU voor extra CO2-uitstoot en onveilige situaties in het verkeer.
"Voor 23.59 besteld, morgen gratis thuisbezorgd. Het klinkt zo makkelijk én dat is het vaak ook. Maar de gevolgen van deze doorgeslagen bezorgeconomie zijn groot", zegt ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis. Hij vraagt aandacht voor de keerzijde van die vele bezorgbewegingen. Met een belasting wil hij aanmoedigen dat consumenten zoveel mogelijk gebundeld bestellen, om het aantal bezorgingen te beperken.
De kleinste coalitiepartij ziet liever dat mensen naar de winkelstraat gaan voor hun aankopen. De traditionele winkels hebben het zwaar door de hoge kosten en de forse concurrentie van grootmachten als Bol.com, Amazon en Coolblue. Als het mogelijk is, wil de partij ook dat er rekening wordt gehouden met kleinere webshops.
Hoe de taks er precies uit moet zien laat CU aan het kabinet. Het zou een vast bedrag van enkele euro's kunnen zijn, of een bedrag dat, net als de btw, afhangt van de prijs van het product. De ChristenUnie wil ook dat het kabinet ervoor zorgt dat de opbrengst van de heffing ten goede komt aan de lokale economie.
'Welk probleem lost dit op?'
"De vraag is welk probleem dit voorstel precies oplost", reageert politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1 op de 'bezorgtaks'. "Gaan mensen minder bestellen als ze een euro extra moeten betalen voor een pakje? Ik denk het niet. En ik weet ook niet of mensen staan te juichen voor een extra belasting."
Hoe uitvoerbaar het plan is voor de toch al overbelaste fiscus, moet nog blijken. De partij heeft hier begrip voor en vraagt het kabinet te kijken per wanneer invoering mogelijk is. Grinwis doet het voorstel woensdag tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen, waarin de financiële specialisten van de Kamerfracties zich over de begroting buigen.
LEES OOK: PostNL biedt al zijn postbezorgers vast contract aan